Vejetaryenler ne kadar fazla yaşarlar?
Bu tam olarak cevaplaması zor bir sorudur; çünkü elektrik, buzdolabı, iyi sağlık hizmetleri ve yeterli besin bulunan ülkelerde ömrü boyunca vejetaryen olmuş kişiler üzerinde yapılmış …
Bu tam olarak cevaplaması zor bir sorudur; çünkü elektrik, buzdolabı, iyi sağlık hizmetleri ve yeterli besin bulunan ülkelerde ömrü boyunca vejetaryen olmuş kişiler üzerinde yapılmış olan çok az araştırma vardır. 1984 yılında Seventh Dav Adventists (üyelerine beslenme ve hayat tarzlarıyla ilgili tavsiyelerde bulunan dini bir grup) üyeleri üzerinde yapılan Amerika kökenli araştırmalarda bu konuya biraz ışık tutulmuştur. Bu grup et, kümes hayvanları ve yumurta tüketimini önermemektedir; domuz eti ise yasaktır. Hayvansal ürün yemek teşvik edilmemekle birlikte yasak olmadığından, grup içinde hayvansal ürün tüketimi konusunda geniş bir yelpaze vardır. Bazı grup üyeleri hiç et ve yumurta yemezken, diğerleri bunları günlük olarak tüketmektedir. Bu grupla ilgili verilere yakından baktığımızda, en uzun yaşayanların vejetaryen diyeti en uzun süre devam ettirenler olduğu görülmüştür; ayrıca, vejetaryen diyetini en az hayatlarının yarısı boyunca sürdürenlerin, sigara içmeyen tipik bir Kaliforniyalıdan yaklaşık on üç sene daha fazla yaşadığı görülmüştür. Bu araştırmaya katılanların çoğu sonradan bu dine girmiştir, bu dine bağlı olarak doğmamışlardır. Böyle bir diyeti çocukluğundan beri sürdürenlerle ilgili veri yoktu. Bununla birlikte dikkatli bir şekilde yapılmış olan bu çalışmadan elde edilen bilgi çok önemlidir; bence çok ilginç olan bir nokta ise, yeşil salata tüketimi ile uzun yaşam arasındaki ilişkidir. Gezegenimizdeki en yüksek besinli yiyecekler olan yapraklı yeşillikler uzun ömrün en önemli faktörüdür. Bazı beslenme uzmanları, yüzlerce daha küçük araştırma ile birlikte Çin Projesi’nden de elde edilen verilerin gösterdiği gibi, doğal bitkisel ürünler açısından (rafine tahıl değil) zengin bir diyet izleyen sıkı bir vejetaryenin en uzun ömür potansiyeline sahip olduğu konusunu tartışmaya açacaklardır. Elbette bu hala spekülatif bir konudur. Ama hayvansal ürünlerden çok az yemek iyi midir yoksa hiç mi yememeli diye tartışarak, karşı çıkılamayacak asıl noktayı kaçırmayalım:
Vejetaryen diyeti de uygulasanız, çok az miktarda hayvansal ürün de yeseniz, ideal sağlık için kalorilerinizin çoğunu rafine edilmemiş bitkisel gıdalardan almalısınız. Ciddi bir hastalığa yakalanmaktan korunmanın en iyi yolu çok miktarda rafine edilmemiş bitkisel yiyecek tüketmektir.