Tam formunda bir beyin
Vasati yaşam vaktimizle beraber Alzheimer hastalığına yakalanma tehlikeyi büyür böylece ihtiyarlıkla alakalı bunama çoğalır. Alzheimer, günümüzde 800 bin Fransız’da görülen bir hastalıktır. Her sene 110 …
Vasati yaşam vaktimizle beraber Alzheimer hastalığına yakalanma tehlikeyi büyür böylece ihtiyarlıkla alakalı bunama çoğalır. Alzheimer, günümüzde 800 bin Fransız’da görülen bir hastalıktır. Her sene 110 000 yeni hadise onlara katılır. Hastaların % 50 si bizim ülkelerimizde ve bunların sadece % 30 rehabilitasyon görmektedir. Yalnızca hastaların % 15 i patolojilerine geçim sağlayabilmektedir. İhtiyarlıkla alakalı bunamadan bahsetmeksizin daha çok makûs beslenmeye bağlı olarak gelişmiş bir problem özellikle vitamin ve protein yoksunluğu ilaçlarla rehabilitasyon etmeye çalışılıyor hastaların beslenmelerinde farklılık yapmaksızın.
Demans Bunama: nedenleri ve neticeleri
Alzheimer hastalığı bunamanın yarıdan fazla olduğu hadiselerde ortaya çıkar; takribî % 75′i ihtiyarlıkla alakalı bunamadır. Bunalım, makûs dolaşım, beyin seviyesi, içki ve muhtelif ilaçlar beyinsu baskın bozukluklara neden olur. Ya da daha fazla olguda, beslenme, yaşam alışkanlıkları, fiziksel aktiflik pratiği ve fazla stres, bunalım, kalp ve damar hastalıkları, beyin rahatsızlıkları neticeyi böylece pek çok ilaç alınması gerekir. İyi bir yaşam ve sağlık için herşeyin artta şehir yaşamı uyur, ihtiyarlıkla alakalı bunamaya karşı ondan korunmak gerekir.
Beyinsel ihtiyarlamayı ortaya çıkaran 10 bulgu
Yaşlı insanlarda gözlemlenebilir:
* Konsantrasyon kapasitesinde düşüş
* Hafıza yetisinde düşüş
* Endişe tasa kasvet depresyon, hiddetlilik, kişilikte dalgalanma, geçimsizlik ya da stres, bunalım
* İştahsızlık
* Uyku bozuklukları
* Erken bunama
* Beyin damarlarında oluşan aksaklıklar. Bu kanda oluşan bir pıhtılaşmanın damarlarda yarattığı tıkanıklığın beyin damarlarında alana getirdiği fazla kan tazyiki neticeyi ortaya çıkar.
* Alzheimer hastalığı
Ve Okinavva’da
Surat yaşını yıkmış bir Okinavva’lının yüzyıllığın yaşamı boyunca suratında bulunan hayret verici güzellik, sevimlilik bu mevzuda en öğretici nokta olabilir. O yaşta dahi işlerine devam ederler. Bu bize kaçınılmaz bir biçimde şu tümceyi kurdurur: “Uçsuz bucaksız bir ruh, uçsuz bucaksız bir beden”. Daha fazla düşünmeye gerek yok, bu iyi anekdot, kalori olarak düşük, sebze olarak zengin bir beslenmeye dayalı olan bir sıhhate bağlıdır. Gerçeğinde bunamanın çok rakamda biçimi vardır; kimileri ani, kimileri evreli olarak büyür, ama büyük bir kısmı beynin sulanması neticeyi ortaya çıkar. Başka bir deyişle, bir sağlık bilgisine geçim sağlayarak, kar-diyolojik olarak sağlıklı ve kumpaslı bir kan dolaşımına sahip olarak bu ruhsal hastalıktan sakınabilir ya da en azından gelişimini yavaşlatabiliriz.
Bunama tehlikesini çoğaldıranlar
* Makûs bir beslenme noksan yiyeceklerle
* Makûs bir kalp sıhhati özellikle yüksek tansiyon ya da fazla kolesterol
* Antioksidan yoksunluğu
* Sosyal yaşamla düşüncesizlik kendi kendisini yine ispat etma meyli
* Sigara
* İçki
* Fazla kilo
* Alüminyum: musluk suyuna dikkat, mideyle alakalı gastrit etki yapar veya alüminyum tencere vs.
* Demir ve öbür ağır elementler, kadmiyum, cıva, mermi kırmızı ete dikkat
* Eğitimsizlik özellikle çocukluk esnasında
* Günlük beyinsel ve zekasal pasiflik
Beynin gözeticileri
* Kalori açısından düşük bir beslenme, balanslı ve sebze olarak zengin iyi bir kan dolaşımı için
* Fiziksel, sosyal, zekasal aktiflik
* Günde 2 kadeh kırmızı şarap
* İyi yağlar haftada 2-3 defa balık yağı, kanola yağı, hayvansal yağları şiddetle eksiltmek, mısır veya ayçiçeği gibi nebatsu baskın yağ çeşitleri harcamak
* Alakalı ve haz sahibi olmak