Çay mucizesi!

28.02.2023
794
Çay mucizesi!

Günde 5-6 fincan çay, 1-2 fincan kahve içilmeli… Havaların soğumasıyla beraber fazla harcanan çay ve kahvenin fazla tüketimine karşı uzmanlar uyardı. Diyetisyen Afife Aydemir, “Sıhhatli erişkin fertlerde …

Günde 5-6 fincan çay, 1-2 fincan kahve içilmeli…

Havaların soğumasıyla beraber fazla harcanan çay ve kahvenin fazla tüketimine karşı uzmanlar uyardı.

Diyetisyen Afife Aydemir, “Sıhhatli erişkin fertlerde günde 1-2 fincan kahve, 5-6 fincan çay harcanması beden için verimlidir” dedi. Ayrıca Aydemir, kahve tüketimine karşı dikkatli olunmasını dikkat toplarken çayın ise kalp ve damar hastalıklarına karşı gözetici tesir gösterdiğini belirtti.

Diyetisyen Afife Aydemir, yaptığı açıklama ile yurttaşları günlük yaşamımızın bırakılmazları olan çay ve kahve tüketimi ve tesirleri hakkında bilgi verdi.

-ÇAY VE KAHVE BAŞLICA KAFEİN KAYNAĞI-
Diyetisyen Afife Aydemir, başlıca kafein kaynağının çay ve kahve olduğuna dikkat toplayarak “Kahvenin takribî yüzde 1,2′si kafeindir. Bazen içilmeden dökülse de hepimiz gün içinde kim öğrenir ne ölçü kafein almaktayız? Başlıca kafein kaynağı çay ve kahvedir. Kafein kola gibi gazlı meşrubatlar tat vermesi için de ilave edilmektedir. Ayrıca çikolata’da sevinçli bir kafein kaynağıdır. Genel kural bir fincan kahve için 7 gram kavrulmuş ve çekilmiş kahve kullanmaktır. Kahvenin takribî yüzde 1,2′si kafeindir, bu hesaptan yola çıkarsak 84 mg kafein yapar” dedi.

Kafeinin bağımlılık yaratacağını kaydolan Diyetisyen Aydemir, kafeinin bedene tesirlerine müteveccih ise şöyle konuştu: “Kafein merkezi asap sistemine tesir ederek beyne giden ve beyinden gelen iletileri süratlendirip stimulanuyarıcı tesir yapar. Bu uyarıcı tesir bizi kurnaz meblağ, 6 saat olan yarılanma süreci ile tekerrür içme lüzumu doğar. İşte bağımlılık bununla başlar. Neyse ki sigara, alkol bağımlılığından bahsetmiyoruz, çok daha masum ve hatta bir hayli gidişatta verimli olarak değerlendirilebilecek bir bağımlılık. Kafeinin bedende kalma süresi oldukça uzundur. Saat 18.00′de 200 mg kahve içseniz saat 24.00′de kafein ölçüyü 100 mg tesirini devam ettirir. Kahve çok fazla alınırsa çarpıntı, tansiyonda yükselme ve uykusuzluk yapar. Özellikle günde çok fazla kahve içenler bu negatif tesiri yok etmek ve kahve neşesine varabilmek için kafeinsiz kahveyi seçim ederler.”

-ÇAY DİŞ ÇÜRÜMESİNİ YASAKLIYOR-
Diyetisyen Aydemir, çayın sudan sonra en çok harcanan meşrubat olduğuna vurgu yaparak çayın kalp ve damar hastalıklarından ve bazı kanser cinslerine karşı gözetici tesir gösterdiğini belirtti. Aydemir, çayın bereketlerini ise “Çay; sebze, meyve, pekmez ve kırmızı şarapta bulunan flavanoidler bakımından zengin bir meşrubat olması sebebi ile kalp damar hastalıkları ve bazı kanser cinslerine karşı gözetici tesir göstermektedir. Yapılan çalışmalarda çay flavonoidlerinin güçlü antioksidan özelliğinden dolayı hücre ve dokuları hür radikallere karşı gözetebileceğini göstermiştir. Çayın faktör maddelerinde epigallokateşingallat EGCG metabolizmayı süratlendiren bir moleküldür. Özellikle yeşil çay bu özelliğinden dolayı fiziksel etkinlik ile beraber metabolizmayı süratlendirir” laflarıyla ifade etti. Çayın yemekte harcanmasının demir emilimini negatif etkileyeceğini kaydolan Aydemir, çay içenlerde diş çürüklerinin ve böbrek taşının daha az görüldüğünü belirtti.

Aydemir çayın tehlikelerine karşı ise “Sıhhatli erişkin fertlerde alınan kafeinin yüzde 99′u emilir ve alındıktan 5dk sonra tüm dokularda görülmeye başlar. Hamile ve emziklilerin 300mg 3 fincan üzerinde kafein almaları düşük riskine ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olur. Sindirim sistemi hastalıklarında çayın ve kahvenin hakimiyetli harcanması gerekir. Günde en fazla iki fincan kahve içilebilir. Kahve idrar söktürücü olduğu için kahveden sonra bol su içilmelidir. Kahvenin 3 fincandan fazla içilmesi osteoporoz sınan kemik erimesini artırır. Netice olarak sıhhatli erişkin fertlerde günde 1-2 adet kahve, 5-6 fincan çay harcanması beden için verimlidir” dedi.

ANKA

http://www.haberturk.com/saglik/haber/563846-dogum-yasi-27-oldu

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.