Sınav stresinden dişleriniz de etkileniyor
Herkes imtihan stresiyle her hangi bir yaşta karşılaşabilir. Ama hiç kuşku yok ki içlerinde en büyük evham yaşatan ÖSS’dir. Plusdent Diş Muayenehaneyi’nden Mehmet Zahid Kazandı …
Herkes imtihan stresiyle her hangi bir yaşta karşılaşabilir. Ama hiç kuşku yok ki içlerinde en büyük evham yaşatan ÖSS’dir. Plusdent Diş Muayenehaneyi’nden Mehmet Zahid Kazandı talebelerin geleceklerini, kariyerlerini tanımlama da büyük hisseyi olan ÖSS’nin yarattığı stresin talebelerin dişlerinde de negatif tesirler yarattığını belirtiyor ve bu tesirleri en aza indirmenin yollarını sıralıyor;
İşte imtihan stresiyle talebelerin dişlerine verdikleri hasarlar;
•Diş gıcırdatma; Diş gıcırdatma ve sıkmanın en ehemmiyetli nedenlerinden birisinin stres olduğunun altını çizen Plusdent Diş Muayenehaneyi’nden Diş Doktoru Mehmet Zahid Kazandı talebelerin ÖSS stresiyle birlikte bu alışkanlığı kazanabildiği belirtiyor. Genellikle geceleri yatarken dişlerini sıktıklarını ve aileleri tarafından fark edilen bu alışkanlığın dişlerine büyük hasar verdiğini belirten Diş Doktoru Mehmet Kazandı bu biçimde şikayeti olanlara uyurken kullanmaları için gece plağı splint öneriyor. Bu plak sayesinde diş gıcırdatma ve sıkmanın neden olduğu sızılarında ortadan kalkacağını söylüyor.
•Kahve ve çay tüketimi; Özellikle gece çalışma alışkanlığı olan talebelerin uykularını açmak ve daha fazla çalışmak için kahve ve çay tüketimini çoğaldırdıklarını ve bununda diş renginde sararmalara neden olduğunu belirtti. Bu sararmalardan kurtulmak için talebelerin dişlerini daha sert fırçaladıklarını ve neticesinde dişlerde eskimeye neden olduğunu vurguladı. Muhtemelse çay ve kahve tüketimi sonrası en azından ağzın su ile çalkalanması gerektiğini belirtiyor.
•Kumpassız beslenme; Diş Doktoru Mehmet Zahid Kazandı talebelerin mektep, dershane ve özel ders arasında gidip kazançken yemek alışkanlıklarının da bozulduğunu ve bununda talebelerin diş fırçalama alışkanlıklarını eksilttiğini ve dişlerde çürüklerin alana geldiğini belirtiyor. Ayrıca sakız, yapışıklı tatlılar ve çiğnenemeyen şekerler de talebelerin dişlerinde çürüklere neden olabilir. Ek olarak talebelerin stresle birlikte kumpassız yeme alışkanlıklarının neticeyi olan hazım problemi suratından asitli meşrubatlara yönelirler bu gidişat talebelerin dişlerinde aşınmaya neden olur.
•Uyku kumpassızlığı; Uykudaki kumpassızlık sebebiyle tükürük akışında kumpaslıklar alana kazanç. Bu da diş yüzeylerinin yeterince arınılmasını maniler ve çürük yaradılışına zemin hazırlar.
•Stresten kalem ısırma ve tırnak yeme: Strese bağlı olarak talebelerde görülen ve zamanla alışkanlık haline gelen kalem ısırma ve tırnak yeme alışkanlığının da ağız sıhhatini de negatif güzergahta etkilediğini, dişlerde kırılma ve yıpranmalara neden olabileceğini Diş Doktoru Mehmet Kazandı belirtiyor.
Kaynak: www.plusdent.com.tr