Sıcak Bitkinliği

14.09.2023
289
Sıcak Bitkinliği

Sıcak belirtilerinin en çok tesadüfülen cinsidir. Sıcağa üç günden fazla maruz kalanlarda daha sık görülür. Bulguların sebebi, kalp damar sisteminin fazla sıcaklara yeterli yanıt verememesinden …

Sıcak belirtilerinin en çok tesadüfülen cinsidir. Sıcağa üç günden fazla maruz kalanlarda daha sık görülür. Bulguların sebebi, kalp damar sisteminin fazla sıcaklara yeterli yanıt verememesinden kaynaklanır. Beden ısısı genellikle yükselmiştir.

Sıcak yorgunluğunun başlıca iki cinsi vardır:
Su kaybının ön tasarıda olduğu sıcak yorgunluğu: Sıcak çarpması tehlikeyi daha fazladır. Çok yaşlı, bebek, düşkün ve zihin geriliği olup da susuzluklarını yeterince ifade edemeyenlerde görülür. Fazla terleyip de az su içenlerde de tesadüfülebilir. Bu hastaların kanında sodyum yüksek olarak bulunur.

Başlıca bulguları, fazla susama hissi, bitkinlik, halsizlik, asaplılık ve konsantrasyon bozukluğudur. Beden ısısı 39° C’a kadar çıkabilir.

Tuz kaybının ön tasarıda olduğu sıcak yorgunluğu: Sebebi, terleme ile kaybdilen su ve tuzun yalnızca su içilmesiyle karşılanmasıdır.

Fazla halsizlik, bitkinlik, baş sızısı, baş dönmesi, adale krampları ortaya çıkar. Bazı hastalarda iştahsızlık, bulantı, kusma ve karın sızıları da görülebilir.

Hastaların yorgun bir görünümleri vardır. Tenleri solgun, soğuk ve nemlidir. Tansiyon düşük, nabız süratlidir. Ateş bayağıdır.

Rehabilitasyon: Hasta şipşak serin bir yere alınır ve uyur vaziyette yakalanır. Rehabilitasyon bulguların ve belirtilerin ağırlığına göre düzenlenir. Böbrek işlevleri bayağı olduğu için, tuzlu serumlar verilebilir. Kesin istirahat koşuldur.

Bu tedbirlere karşın ateşleri yükselmekte olan hastaların şipşak sağlık kurumuna kaldırılmaları gerekir.

SICAK ÇARPMASI
Acil rehabilitasyonu gereken, çok ciddi, hayatı tehdit eden bir tablodur. Sebebi, bedenimizdeki ısı tertip eden sistemin, organizmanın yeterli ısı kaybını sağlayamaması neticeyi beden ısısının 41°C üzerine çıkmasıdır. Bir çok hayati uzvunkalp, beyin, böbrek, karaciğer işlevleri bozulabilir.

Ani olarak ortaya çıkan baş sızısı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu, baygınlık, hallüsinasyonhayal görme, konvülziyon havale ve komaya kadar giden merkezi asap sistemi bulguları ile başlar.

Sıcak çarpmasının iki cinsi vardır:
Olağan sıcak çarpması: Yaşlılarda, damar setliği, kalp noksanlığı, şeker hastalığı olanlarda ve içkilerde daha sık görülür. Sıcak dalgaları süresince, kalp krizi ve kalp eksikliğine bağlı vefatlarda büyük çoğalışlar olur. Diüretikidrar söktürücü, beta-blokerkalp ve tansiyon ilacı, antihistaminiklerallerji ilacı ve bazı asap ilaçlarını kullananlar da çoğalmış tehlike altındadır.

Sıcak çarpması, lider bir bulgu olmaksızın aniden başlar. Şuur kaybı erken bir işaret olabilir. Baş sızısı, baş dönmesi, baygınlık, karın sızıları görülebilir. Ateş yüksekliği ve yorgunluk çok tipiktir. Makattan ölçülen beden ısısı 41°C üzerindedir ve beden iç ısısıs 44°C’yi geçebilir. Ten sıcak, kuru ve kızarmıştır. Nabız süratli, solunum cılız ve yüzeyeldir. Adaleler rahatlar, refleksler eksilir. Tansiyon genellikle düşüktür. Tablonun ağırlığına göre, uyku halinden derin komaya kadar giden değişik dercecelerdeki bulgular vardır.

Efora bağlı sıcak çarpması: Emekçilerde, çiftçilerde, askerlerde, sporcularda, kazan dairesi ve dökümhane çalışanlarında görülür.

Bulgu ve buluları olağan tiptekine eş. En ehemmiyetli muayenehane fark, bu hastaların terleyebilmeleridir. Bundan dolayı da, beden iç ısısı çok yüksek olmasına karşın ten kandırıcı olarak soğuktur. Bu grupta, böbrek noksanlığı, yagın damar içi pıhtılaşma ve adale zararı belirtileri daha sık ve ağırdır.

Rehabilitasyon: En ehemmiyetli husus, sıcak çarpması olanların erken tanınmaları ve şipşak soğutulmaya başlanmalarıdır. Çok sık yapılan riskli yanlışlardan biri, şuuru kapalı olan bir hastaya akışkan içirilmeye çalışılması ve soğutulmaya başlanmakta gecikilmesidir.

Hasta hemen gölge bir yere alınmalı ve kıyafetleri tamamen çıkarılmalıdır. Beden yüzeyi nemlendirilmelidir hortumla, soğuk suya daldırılmış süngerle, duş yaptırılarak. Bir taraftan da hasta vantilatörle hava verilerek suyun buğulaşması sağlanmalıdır. Bunlar, hemen uygulandığında bazı hastaların kendilerine gelmeleri muhtemeldir.

Hastalar, air-conditionlu sağlık araçlarıyla en kısa zamanda bir sağlık kurumuna eriştirilmelidir. Soğutma operasyonuna sağlık kurumu şartlarında buz-su banyolarında devam edilmelidir. Bu hastalar yoğun bakım birimlerinde takip ve rehabilitasyon edilmelidir.

SICAK SENDROMLARINA KARŞI TEDBİRLER
-Çok lüzumlu değilse caddeye çıkmayınözellikle saat 11-16 arası
-Sarih renk, bol, pamuklu giysiler giyin
-Geniş zarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın
-Şemsiyeden faydalanılabilir
-Efordan kaçının
-Sindirimi kolay yemekleri seçim edin
-Ağır, yağlı kızartmalardan kaçının
-Bol su içinayran, soda
-Meyve, sebze ve salatayı bol yiyin
-İçki kullanmayın
-Fazla kahve ve çaydan uzak durun
-Sigara içmeyin
-Sık sık duş alın

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.