Sedef, Kalp Hastalığı Riskini Artırıyor!

13.03.2023
781
Sedef, Kalp Hastalığı Riskini Artırıyor!

Sonbaharda Kalp Hastalıkları Görülme Oranı 3 Katına Çıkıyor

Makûs beslenme, spordan uzak bir yaşam, soğuk ve sıkıntılı havalar… Sonbaharın gelmesiyle birlikte yaşamımızda yer edinmeye başlayan bu etmenler kalp sıhhatini derinden etkiliyor. Sonbaharda kalp sıhhatinizi gözetmek için bazı özel tekliflere kesinlikle kulak verin.

Kalp damar hastalıklarına tutulma oranı her geçen gün çoğalıyor. Öyle ki biyolojik bir neden olmamasına karşın ülkemizde koroner kalp hastası rakamı her sene yüzde 4,7 oranında yükseliyor. Özellikle de yaz aylarını geride bıraktığımız bu günlerde kalp damar hastalıkları görülme oranı takribî 3 katına çıkıyor. Sonbaharda hava sıcaklığı giderek eksiliyor. Bu da kalp damarları başta olmak üzere tüm damarlarda büzüşmeye ve kan basıncında çoğalışa neden oluyor. Kan basıncındaki çoğalış kalbin iş yükünü artırıyor. Ayrıca kandaki pıhtılaşma da süratleniyor. Bu sebeplerden dolayı göğüs sızısı ve kalp krizi bu mevsimde çok daha fazla görülüyor. Beslenme kumpasında, yaşam koşullarında ve insan psikolojisinde sonbahar yarıyılında alana gelen başkalaşımlar da kalp hastalıklarını oluşumunu süratlendiriyor. Özellikle bu günlerde kalp sıhhatinizi gözetmek için kendinizi ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl, 26 Eylül Dünya Kalp Günü evvelinde kalp sıhhatini tehdit eden unsurlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında balaka verdi.

Kendinize özel sonbahar perhizi uygulayın.

Sonbaharda yaz aylarına oranla çok daha yüksek kalori kapsayan besinler harcanıyor. Bu gidişat da ister istemez kilo alımını hızlandırıyor. Birden ve fazla ölçüde alınan kilolar kan basıncında ve kan şekerinde yükselişe, dolayısıyla da kalp hastalıklarına neden oluyor. Sıhhatli bir kalp için yaz sonrasında, beslenme kumpasınıza dikkat faktörüz ve kilo almamanız gerekiyor.

Çok soğuk havalarda kapalı etraflarda spor yapın.

Havaların soğumasıyla birlikte bu yarıyılda yaza oranla çok daha az spor yapılıyor. Spor etkinliklerinin eksilmesi de beden ağırlığında çoğalışa neden oluyor. Hava çok soğuk olsa bile sporu yaşamınızdan çıkartmayın. Yalnız spor için dış mekanlar yerine kapalı etrafları seçim edin. Özellikle tok karnına ve soğuk havada ağır egzersizler yapmayın. Günde en az 30 dakikanızı egzersize ayırın.

Grip ve zatürre aşısı olun.

Sonbaharda kapalı etraflara girişle birlikte solunum yolu hastalıkları da çoğalıyor. Solunum yolu enfeksiyonları kalp hastalıklarını tetikliyor. Bu sebeple özellikle bu yarıyıllarda çok kalabalık etraflara girmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın. Solunum yolu enfeksiyonlardan korunmak için kesinlikle grip ve zatürre aşılarını yaptırın.

Depresyona karşı temkin alın

Günlerin kısalıp, gecelerin uzadığı bu mevsimlerde bunalım gibi ruhsal hastalıklar çoğalış gösteriyor. Bu da kalp damar hastalıklarını tetikleyebiliyor. Bunalımdan sakınmak için olasıysa gün ışığına çıkın ve spor yapın. Bunalım gidişatınız çok belirgin hale geldiği takdirde ise kesinlikle psikiyatri uzmanına başvurun.

Kalp hastasıysanız hakimiyetlerinizi aksatmayın.

Kalp hastasıysanız ilaçlarınızı bakımsızlık etmeyin. Soğuk mevsimlerde damarlardaki büzüşmeye bağlı olarak kan basıncı artabiliyor. Bu sebeple kan basıncı hakimiyetlerinizi yaptırın ve gerektiği takdirde hekiminizin teklifiyle ilaç dozunu ayarlayın.

Giysi tercihinize dikkat edin.

Beden ısısında ani başkalaşımlar göğüs sızısı ve kalp krizini tetikleyebiliyor. Bu sebeple özellikle ani ısı farklarının yaşanması gidişatında giysi tercihinize dikkat edin. Beden ısısını gözetecek biçimde giyinmeye özen gösterin.

Sigarayı bırakın.

Soğuk havalar damarların büzüşmesine neden oluyor. Sigara içtiğiniz takdirde ise bu büzüşme daha da çoğalıyor. Bu sebeple de kalp krizi tehlikeyi belirgin bir biçimde çoğalıyor. Sıhhatiniz için sigarayı yaşamınızdan çıkartın.

İçki kullanmayın

İçki, damarları genişleterek beden ısısının düşmesine ve kan basıncında ani metamorfozlara neden oluyor. Netice olarak da içki kalp krizi geçirme tehlikenizi artırıyor.

Sonbaharda kalbinizi hakimiyet ettirin.

Mevsim başkalaşımlarıyla birlikte kalp damar sistemi üzerinde birtakım ehemmiyetli başkalaşımlar kollanıyor. Bu da kalp damar hastalıklarına bağlı istenmeyen hadiseleri tetikleyebiliyor. Mevsim farklılıklarına sıhhatli bir biçimde geçim sağlayabilmek için, özellikle 40 yaş üstündeki erkekler ve 50 yaş üstündeki bayanların kesinlikle bir kardiyolog tarafından tetkik ve muayene edilmeleri gerekiyor.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.