Sakın grip olmayın
Size 1,5 ile 5 gün arasında zaman kaybettiriyor… İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji ve İmmünoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Selim Badur, grip sebebiyle …
Size 1,5 ile 5 gün arasında zaman kaybettiriyor…
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji ve İmmünoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Selim Badur, grip sebebiyle oluşan iş günü kaybının 1,5 ile 4,9 gün arasında değiştiğini, kayıpların cemiyet açısından büyük maliyetler yarattığını bildirdi.
Prof. Dr. Badur, yaptığı yazılı açıklamada, son 15 yıldır özellikle çocuklarda ve tehlike gruplarındaki bireylerde oluşturduğu negatiflikler üzerinde durulan gribin, son senelerde çalışan kesim üzerindeki negatifliklerinin de irdelenmeye başlandığını belirtti.
Son 13 senenin bilimsel yazı taramalarının, gribin maliyetinin Almanya ve Fransa’da senede 10-15 milyar dolara kadar yükseldiğini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Badur, iş yerlerinde gribal enfeksiyonlara karşı çaba etkenin ve salgın evvelinde zorunlu önlemleri almanın iş dünyası açısından hayati ehemmiyet taşıdığını vurguladı.
Avrupa Grip Gözlem Kurulu EISS ile Avrupa Hastalıktan Korunma ve Hakimiyet Merkezi’nin ECDC 2008 seneyi başında Avrupa’daki grip dalgası mevzusunda kamuoyunu bilgilendirdiğini ve zorunlu temkinlerin alınması mevzusunda ihtarda bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Badur, Birleşmiş Milletler BM ve Dünya Bankası’nın da yayımladıkları raporda, grip ve kuş gribi mevzusunda ihtarlarını yinelediğini ifade etti.
Son 15 senede, en fazla minik çocuklarda tesirli olan mevsimsel gribin, artık ciddi şekilde çalışan erişkinler üzerinde negatif tesirler yarattığını ve iş eforu kayıplarına yol açtığını belirten Prof. Dr. Badur, şunları kaydoldu:
”Gribin 3-4 günlük akut yarıyılını atlattıktan sonra işe dönen çalışanların performansı yüzde 80 düşüyor, bütün olarak iyileşmeleri ise 1-2 haftayı buluyor. İş eforu kayıpları yalnızca erişkinlerin kendi hastalığından kaynaklanmıyor, grip olan çocuklarına bakmak için konutta kalan erişkinlerin iş günü kayıpları da 7 güne kadar çıkıyor. Çocukları ile ilgilenmek zorunda kalan erişkinler, dükkanına gelseler dahi uykusuz oldukları için iyi bir performans gösteremiyor. Grip sebebiyle oluşan iş günü kaybı 1,5 ile 4,9 gün arasında değişiyor. İş günü kaybı ve hastalık sonrası işe dönen şahısların düşük kapasiteyle çalışmaya devam etmelerinden doğan imal kayıpları, cemiyet açısından büyük maliyetler yaratıyor.”
Gripten korunma ve aynı zamanda grip rehabilitasyonunun bir hayli tesirli usulü olduğunu belirten Prof. Dr. Badur, açıklamasında, ”Gribin cemiyet üzerindeki ekonomik yükünü eksiltmek için bu usullerden yararlanılmalıdır. Özellikle toplu grip salgını ihtimalinin bulunduğu iş yerlerinde zorunlu ihtiyatları almak, iş yeri sahibinin mesullüğü olmalıdır. Bu şuurla hareket etmek, iş yerlerindeki bu kayıpları da asgariye indirebilecek, değişik yandan da cemiyet sıhhati anlamında pozitif bir adım atılabilecektir” ifadesine yer verdi.
Anadolu Ajansı
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=118983&cat=220&dt=2009/01/04