Pelin otu A. absinthium

28.11.2022
1.243
Pelin otu A. absinthium

Öbür isimleri: Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa olan; ülkemizde Kuzey, iç ve Güney Anadolu’da yabani olarak yetişen çokyıllık dayanıklı otsu …

Öbür isimleri: Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa olan; ülkemizde Kuzey, iç ve Güney Anadolu’da yabani olarak yetişen çokyıllık dayanıklı otsu nebattır. 120 cm’e kadar boylanabilen pelinin, ince tüylerle kaplı gövdesi kokulu, şişkin çizgili ve gri -yeşil renklidir.

Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Temmuz-ağustos aylarında açan samani minik çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, minik ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri ufak tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarını artar ya da güzde alınan gövde kalemlerini arttırılır.

Pelinin minik yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir. Uçucu yağ, absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni kapsar. Daha Öncekinden bazı alkollere acı çeşni vermesi için katılırken 1908 senesinden beri bu biçimde kullanımı menedilmiştir.

Pelin, geçmiş senelerde kurt düşürücü, adet söktürücü ve çocuk düşürücü tesirlerinden faydalanılmak üzere yüksek dozlarda kullanılırdı. Ancak, yapılan dikkatli incelemeler, nebatın zehirleyici ve asap sistemini tahribe uğratıcı tesirlerini tespit ettiğinden, nebatın bu emellerle kullanımı da terk edilmiştir.

Günümüzde pelinin tıbbi tesirleri altta verilen usulle bereketli hale getirilmektedir:
1.Nebatın, kapsadığı acı maddeler sebebiyle vücudu uyarıcı, iştah açıcı ve sindirimi basitleştirici tesirleri vardır. Sindirim salgılarının kalite ve nicelik istikametinden noksan kaldığı gidişatlarda kullanılır.
2.Yüksek ateş ve enfeksiyon gidişatlarında güçlü bir iyileştiricidir.
3.Vücudu kuvvetlendirici tonik tesiri vardır.
4.İdrar söktürücüdür.
Bu vaziyetler için, pelinin yaprakları ve çiçek açmış salkımları, çiçekleri solduğu yarıyıl olan yaz ortası ve güz başı arasında bir araya gelip gölgelik ve havası bol yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 kadeh kaynar su dökülerek 10-15 dakika zamanla demlendirilmeye vazgeçilir. Böylece hazırlanan infüzyon, günde iki-üç defa birer kadeh olarak içilebilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.