Pekmez

01.10.2023
326
Pekmez

Pekmez, meyvelerin şıralarının kaynatılarak koyulaştırılmasıyla elde edilir. Ülkemizde daha çok üzüm, dut ve incirden yapılır. Sıvı pekmezin 100 gramında yaklaşık 25-35 gram su, 60-70 gram monosakkaritler …

Pekmez, meyvelerin şıralarının kaynatılarak koyulaştırılmasıyla elde edilir. Ülkemizde daha çok üzüm, dut ve incirden yapılır.

Sıvı pekmezin 100 gramında yaklaşık 25-35 gram su, 60-70 gram monosakkaritler denilen basit şekerler, 2,5-3,5 gram da mi­neraller bulunur. Pekmezdeki basit şekerler sindirimi gerektirme­den doğrudan kana geçerek enerji sağlarlar. Pekmezin 100 gramı yaklaşık 250-300 kalorilik enerji verir.

Bu sebeple, pekmezin kan yapıcı olarak tanınması yerindedir.

Pekmez, kemiklerin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum yö­nünden de zengindir. Pekmezde çok
bulunan diğer bir mineral potasyum­dur. Potasyum, vücudun su dengesi­nin sağlanması ve tansiyonun düzen­lenmesi için gereklidir.

Pekmezdeki basit şekerler sindirim organından hızla kana geçtiğinden şe­ker hastaları için uygun değildir. Pek­mezin en iyi tüketim şekli diğer besin­lerle karıştırarak yemektir. Pekmezin tahinle karıştırılmasıyla enerji değeri yüksek olduğu kadar protein de ihtiva eden, kan yapıcı ve kemik geliştirici ni­telik taşıyan ürün elde edilebilir. Bu­nun, özellikle çocuklar, gençler, gebe ve emzikli kadınlarla, ağır işte çalışanların kahvaltılarında yer alması yararlıdır. Aynı şekilde, pekmezin cevizle karıştırılmasıyla elde edilen sucuk, köfte gibi gı­dalar da benzer vasıftadır.

Pekmez ve ceviz kullanılarak yapılan un helvası da şekerden ya­pılanlardan daha besleyicidir. Pek­mez, potasyum açısından zengin olduğundan ishal durumunda, kaynamış su ve biraz tuz katılarak şerbet yapılıp içilirse, su kaybının yerine getirilmesinde yardımcı olur. Sıvı pekmez, cam kaplarda saklan­malıdır.

Pekmezde bulunan minerallerin en önemlileri demir, kalsiyum ve potasyumdur. De­mir, vücutta, başta – kırmızı kan hücrelerinin bileşiminde yer atarak, oksijen taşıma fonksiyonu görür. De­mirin yetersiz alınması veya alınan demirin kana yeterince emîlememesî kansız­lıkla

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.