Neden kilo veremiyoruz?
İstediğiniz kiloya bir cinsli ulaşamıyormusunuz? İşte bazı fertler için kilo vermenin daha güç olmasının sebepleri. Taylan Kümeli yazdı. KİLO verememektenmi şikâyetçisiniz? İstediğiniz kiloya bir cinsli ulaşamıyormusunuz? …
İstediğiniz kiloya bir cinsli ulaşamıyormusunuz? İşte bazı fertler için kilo vermenin daha güç olmasının sebepleri. Taylan Kümeli yazdı.
KİLO verememektenmi şikâyetçisiniz? İstediğiniz kiloya bir cinsli ulaşamıyormusunuz? İşte bazı fertler için kilo vermenin daha güç olmasının sebepleri… Fazla olan birkaç kiloyu verebilmek için, öbür şahıslara göre daha çok zorlandığınızı, daha çok emek tükettiğinizi hissettinizmi? Bu mevzu üzerine yapılan bir hayli araştırma, fizyolojik değişiklikler nedeniyle daha uğurlu olan bir azınlık grubunun varlığını ispatlıyor. Ki bu bireyler için kilo vermek oldukça kolay olmasına karşın, kilo almak da bir o kadar güç.
BAYANLAR ZORLANIYOR
Kilo vermekte zorlanan en büyük grubu bayanlar oluşturmakta. Erkekler bu mevzuda daha uğurlu. Bundan 100 sene kadar evvel, bayanların yağmiktarının fazla olması seçim ediliyor, bu vaziyetin kıtlık ve hastalık sırasında işe yarayacağı ve emzirme sırasında bebeğini iyi besleyebilmek için zorunlu olduğu düşünülüyordu. Ancak günümüzde yapılan bir hayli araştırma, kiloya odaklanmak yerine sıhhatli yağ oranına erişmenin daha doğru olduğunu ortaya koyuyor. Egzersizin günlük yaşamın parçası olduğu ve kalorili yemeklerin sık harcanmadığı civarlarda, fertlerin kilo alma meylini tanımlayan genetik değişiklikler daha az fark edilmektedir. Fertlerin, fazla kilolu veya obez olma gidişatını, genetik ve etrafsal etkenler tesirler. Bu gidişatta “obezojenik” kiloluluğa neden olan ve şişmanlatan etraf oluşur. Bu etraf insanları tükettiklerinden daha fazla yiyip içmeye iter ve obez olmalarına neden olur. Bu süreç, kısamesafe koşu değilmaratondur. Bir cinsli kilo veremiyorsanız ve alttaki nedenlerin birkaç tanesi sizde bulunuyorsa, cesaretinizi kaybetmeyin.
Gerçeğinde, ehemmiyetli olan balanslı beslenmeyi bilmektir. Genlerimizi değiştiremeyiz fakat etrafsal etkenleri değiştirme kaderimiz var. İşe yeme biçimimizi ve fiziksel etkinliğimizi hakimiyet altına alarak başlayabiliriz. Günümüzde bazı fertlerin sıhhatli olmaya ve miktarlı beslenmeye odaklanmak yerine azıcık da dar jean’lere girmek bahtına! kilo vermeye odaklanması üzücüdür. Gerçeğinde her fert değişik beden yapısı ve miktarına sahiptir. Ehemmiyetli olan, gerektiğinde profesyonel dayanakta alarak, ferde özel miktarların tespit edilmesi ve şahsın bu miktarları gözetmek için bakış açısını ve alışkanlıklarını değiştirerekoluşturmasıdır. Özetle, bu kısa bir mesafe koşusu değil,maraton…
METABOLİZMA SÜRATİ: Şayet düşük metabolik süratine sahipseniz, aynı beden miktarlarınızda ancak metabolik sürati daha yüksek olan birine göre bedeniniz daha az kalori tüketir. Bu değişiklikler sebebiyle kilo vermekte azıcık zorlanmanız ve daha fazla mücadele sarf faktörüz de zati bayağıdır.
YAĞ FARKI: İşte, erkeklerin bayanlara oranla daha kolay kilo vermesinin birkaç sebebi: Erkeklerin adale kütleleri bayanlara oranla fazla; bayanların bedenlerinde bulunan yağ yüzdeleri ise erkeklere oranla daha yüksektir. Adale dokusunun aşırılığı, daha fazla kalori yakımını sağlar. Böylece erkekler daha kolay kilo verir… Ayrıca, yağlar bayanlarda genellikle kalça, bacak; erkeklerde ise karın bölgesinde birikir.
ANNENİN BESLENMESİ: Yapılan çalışmaların neticelerine göre anne adayı obez ya da cılız olsun, her iki gidişatta da sıhhatli ve balanslı bir perhiz takip etmesi, fetusun ileri yarıyıldaki kilosunu tesirler. Çocukluk yarıyılında miktarsız yediklerimiz gelecekte ne olacağımızı tanımlar. Yapılan çalışmalarda gençlik yarıyılında yüksek proteinli perhiz harcayan grupla yüksek lifli perhiz harcayan grup erişkinlik yarıyıllarında karşılaştırıldığında; 1. grubun daha kilolu ve yağ oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.
STRESLE BAŞA ÇIKMA FARKI: Bireylerin açlık ve stresle başa çıkma tecrübeleri, fazla kilolu olan ve olmayanlar arasında farklılık gösterir. Mide, beyin ve yağ hücreleri tarafından üretilen bir hayli hormon ve peptidlerdeki açlık ve tokluğu tertip eden fertsel genetik değişiklikler, obeziteye yatkınlık ve kilo vermede güçlükte büyük rol oynayabilir. Analistler bu mevzuda neyin rol oynadığı ve hormonların tesirlerini kavrayabilmek için çalışmalarını devam ettiriyor.
EGZERSİZ: Çalışmalarda gönüllü olarak egzersiz yapma meylinin yüzde 25 ile 50 arasında genetik hakimiyete bağlı olduğu bulunmuştur. “Egzersiz genleri”yle alakalı araştırmalar devam etmektedir.
GAZETE HABERTURK- HT MAGAZİN
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/633005-neden-kilo-veremiyoruz