Nasıl grip oluyoruz?
İşte soğuk algınlığının görünmeyen suratı Edinilen balakalara göre, bedenin bağışıklık sistemi solunum yollarına giren virüse karşı ‘nötrofil’ ismi verilen lökositlerle çaba ediyor. Bu gayrette birçok virüs …
İşte soğuk algınlığının görünmeyen suratı
Edinilen balakalara göre, bedenin bağışıklık sistemi solunum yollarına giren virüse karşı ‘nötrofil’ ismi verilen lökositlerle çaba ediyor. Bu gayrette birçok virüs can veriyor ancak bağışıklık sistemi, soğuk algınlığına neden olan 200′den fazla farklı tipte virüsün tümüne karşı çaba edemiyor.
Soğuk algınlığına neden olan virüsler ile karşılaştıktan 1-4 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Soğuk algınlığı belirtileri, bu hastalığa neden olan bir virüsün burnunuza veya boğazınıza yerleşmesiyle başlıyor. Belirtilerin başlamasından sonraki ilk üç gün içinde virüs başkalarına bulaşabiliyor.
Btümöründe akıntı, bazen tıkanma ve solunum eforluğu, boğazda dolgunluk ve göğüste tıkanma hissi, boğazda yanma ve ağrı, geceleri kuru öksürük, gözlerde sulanma ve yanma hissi, genel beden ağrıları, başağrısı ile kesintisiz halsizliğe neden olan soğuk algınlığı, bütün yaş gruplarında en sık görülen enfeksiyon hastalığı olarak dikkat topluyor.
SOĞUK ALGINLIĞININ İLACI TAVUK ÇORBASI
Uzmanlar, özellikle soğuk algınlığı sırasında enfeksiyon tehlikesini artıran sigaradan sakınılmasını ve beslenmeye dikkat edilmesini isteyerek şu tekliflerde bulunuyor:
“Soğuk algınlığına karşı balanslı bol taze meyve-sebze, meyve suları bir beslenme uygulayın. Bunun yanında A vitamini, B kompleks vitaminleri, C vitamini, çinko ve bakır gibi vitamin ve mineral dayanağı özellikle bereketlidir. Tavuk çorbası 12. asırdan beri soğuk algınlığı olanlara önerilen bir besindir. Son bilimsel araştırmalar da tavuk çorbasının soğuk algınlığına iyi geldiğini göstermektedir. Gözlerinizi yaşartacak miktarda baharatlı yiyecekler btümörün tıkanıklığını giderebilir. Acı ve baharatlı yiyecekler, bedenin soğuk algınlığını yenmesinde takviyeci olacaktır. Öksürük ve boğaz pastilleri boğazı yumuşatabilir. Ancak naneli ve mentollü olanlardan uzak durun. Bunlar boğazı kurutucu tesir gösterebilir.”
İHA
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/803707-nasil-grip-oluyoruz