Meyve aç karnına yenmelidir

16.02.2023
841
Meyve aç karnına yenmelidir

Meyve, sindirim süreciçok kısa takribî 15 dakika olan gıda maddesidir. Yenilen bir meyve mi­deden geçer, ama orada beklemez. Zira mide­de rastgele bir işi yoktur. Dolayısıyla …

Meyve, sindirim süreciçok kısa takribî 15 dakika olan gıda maddesidir. Yenilen bir meyve mi­deden geçer, ama orada beklemez. Zira mide­de rastgele bir işi yoktur. Dolayısıyla hemen emildiği ve hazmedildiği ince bağırsağa kazanç. Şayet mey­ve yemek sonunda yenirse, daha evvel yenmiş ve hazmedilmeleri için 2-3 saate lüzumları olan gıda maddelerinden dolayı kapısı kapalı olan bir mide­ye kazanç. Meyve, sıcak ve nemli bir etrafta mapus kalır. Bu da onun ma­yalanmasına ve öbür gıda maddelerinin sindirim sürecini de bozarak barındırdığı vitaminlerin çoğunu kaybetmesine neden olur. Ayrıca, di­ğer gıdalarla birleştiği için hazmı da güçleşecektir. Hatta fermente olup evvel karbonhidrata, sonra da içkiye dönüşecektir. Bu nedenle ha­yatı süresince bir yudum alkol almadığı halde siroz olan bireylere tesadüfüle­öğrenir. Oysa, meyveleri yemekten bir saat evvel veya iki saat sonra yesek, ne kilo alırız, ne de siroz gibi hastalıklarla karşılaşırız. Zira, mey­ve bu müddet içinde ince bağırsağa inme ihtimali bulacak, dolayısıyla öbür gıda maddeleri tarafından mi­dede bloke edilemeyecektir. Meyveler iyi çiğnenir ve mide boşken yenirse tez hazmedilir. Midenin kısa zamanda boşalma­sı, arkadan gelecek besinlerin sindiriminde basitlik sağlayacak­tır. Meyvelerdeki fermantasyon yapıcı maddeler her türlü besinin sindirimine ergonomiktir.

En iyisi, meyveyi sabahleyin aç karnına yemektir. Mide boş­ken yenen ilk gıda maddesi apayrı bir değer taşır.

Böylece beden meyveden azami miktarda istifade etmiş olur. Ayrıca, sabah yenen meyve öbür sürelerde meyve yen­meyeceği anlamına da gelmez.

Yalnız bazı meyveler şekerce cılız olduklarından, mayalanma eforları önem verilmez. Çilek, böğürtelen, kızılcık yemekten sonra rahatça yenebilir. Aynı biçimde midede mayalanma riski olmadığından pişmiş meyveler de yemekten sonra yenebilir.

Limon da böyledir. Suyunu Şekersiz her an içebilir veya tat katmak için salatalara, soslara, yemeklere katabilirsiniz.

Meyveler mide salgılarını uyardığından, yemeklerden evvel yenmesi bu bakımdan da fayda­lıdır. Yemekten sonra yendiğin­de uzun müddet midede kalması gerekir. Böyle bir gidişatta da meyvelerin şekeri daha evvel yenen unlu yiyeceklerin nişastasıyla birleşerek midede fazla ölçüde kabarıklık ve gaz oluşmasına neden olabilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.