Kolesterol bir masal mı ?
Bu zamana kadar düşman olarak bildiğimiz kolesterol masum olabilir mi ? Yüksek kolesterol sağlığın en büyük düşmanlarından biri olarak bilinir. Bu, tıbbın tartışmasız gerçeklerinden biri olarak …
Bu zamana kadar düşman olarak bildiğimiz kolesterol masum olabilir mi ?
Yüksek kolesterol sağlığın en büyük düşmanlarından biri olarak bilinir. Bu, tıbbın tartışmasız gerçeklerinden biri olarak geçerliliğini korusa da öne sürülen iddialar, ezberleri bozmaya aday.
Uzman biyolog Mevlüt Durmuş, ‘Çarmıha Gerilen Molekül ve Modern Bilimin Kolesterol Masalları’ adlı kitabında, kolesterol sorununun çözümünde, yerleşik yaklaşımların terk edilmesi gerektiğini savunuyor. Durmuş, kanda doğrudan kolesterol diye bir molekül olmadığı, ‘lipoprotein’ adlı, kolesterolü taşıyan lipid taşıyıcı proteinler olduğundan yola çıkıyor:
“Kanda kolesterolünüz yüksek, diyorlar. Fakat kanda kolesterol diye bir şey yok, lipidleri taşıyan partiküller var. Bu partiküller üzerinde kolesterol dahil birçok lipid türevi var. İnsanlar yaşlandıkça bu partiküller de total anlamda küçülür. Küçülmeyi engelleyebilmenin tek yolu partiküller üzerindeki eksik lipidleri tamamlamak. Eksikleri tamamladığınızda insan ömrünü uzatmanız mümkün, bunun çalışmaları yapıldı. Kitapta da matematiksel denklemle verdik.”
Durmuş, kolesterol ilaçlarının, küçülmüş partiküllerin daha da küçülmesine yol açtığına dikkat çekiyor: “Küçülmenin kalp kasını zayıflattığı kanıtlandı. Albert Einstein Tıp Koleji’nden Dr. Nir Barzilai’nin araştırmasıyla küçük lipoprotein partiküllerinin ömrü kısalttığı, büyük lipoprotein partiküllerininse uzattığı görüldü. Yapısı küçülen lipoprotein partikülündeki kolesterole değil, onu oluşturan tüm bileşenlere bakmak gerek. Kalp hastalıklarına yalnız kolesterol değil, partiküldeki diğer yağların eksikliği de neden olabilir. Küçülen lipoprotein partikülündeki eksiğin bulunması sorunu çözer. Beslenme alışkanlıkları düzenlenerek kaliteli partikül oluşumu için gerekli yağların alınması, çözüme katkı sağlar.”
‘Düzgün yağ alımı önemli’
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın da, “Kolesterol içeren gıda alınınca kolesterolün artacağı ve kalbin tıkanacağı” tezinin yanlış olduğu fikrinde: “Kolesterol ilaçlarıyla lipoprotein partikülleri küçültülmemeli, bu partiküllerin büyümesi sağlanmalıdır. Bunun için düzgün yağlar alınmalıdır.”
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nden Doç. Dr. Ahmet Temizhan kolesterol değerlerinin son yıllarda farklı parametrelerle ölçüldüğünü söylüyor: “Total kolesterol, trigliserid, HDL, LDL değerlerine bakılır. Bilim gelişiyor. Geçmişte ‘normal’ tanımlanan değerler düşüyor.”
A.A.
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=33943&cat=220&dt=2007/08/28