Kalp sağlığını korumak için 6 altın öneri

28.02.2023
805
Kalp sağlığını korumak için 6 altın öneri

Gözetici sağlık ihtiyatlarının ehemmiyeti anlaşılmaya başlandı… Ülkemizde son senelerde kalp hastalıklarının giderek çoğalış göstermesi ile birlikte gözetici sağlık ihtiyatlarının ehemmiyeti de daha iyi anlaşılmaya başlandı. Sağlıklı …

Gözetici sağlık ihtiyatlarının ehemmiyeti anlaşılmaya başlandı…

Ülkemizde son senelerde kalp hastalıklarının giderek çoğalış göstermesi ile birlikte gözetici sağlık ihtiyatlarının ehemmiyeti de daha iyi anlaşılmaya başlandı. Sağlıklı beslenme, fazla tuz kullanımının önüne geçilmesi, kumpaslı sağlık hakimiyetleri kalp sıhhatin koruma tedbirlerinden yalnızca birkaçı. Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, kalp sıhhatinin korunması için ehemmiyetli noktaları 6 ayrı başlıkta özetliyor.

1- “Hayata karşı iyimser olun” Yaşadığımız çağın süratli bir tüketim kavrayışı ve süratli bir hayat sürmeyi gerektirmesi sebebi ile günümüz şartlarında ne olursa olsun sağlıklı kalabilmek için ‘iyimser’ olmak vaziyetindeyiz. Bu kural, cemiyetimizde pek çok şahsı içermese de genel olarak kalp sıhhati açısından ve günümüz yaşam stili de göz önüne alındığında çok geçerli bir kuraldır. Zira insan karakterleri kardiyolojide A ve B tipi olarak bölmektedir. A tipi şahıslar; gergin, asabi, çabuk hareketlenen ve tepkileri orta-yüksek seviyede olan bireylerdir. B tipi şahsiyet ise; daha sakin, olan ve bitenleri daha sabır, hoşgörü ve düşük tepki seviyeyi ile karşılayan bireylerdir. Yapılan çalışmalar ve banal kardiyoloji balakaları bize A tipi bireylerde daha fazla koroner damar ve kalp krizi tehlikesinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

2- “Aileniz ve etrafınızla nitelikli zaman geçirin” Kalp hastalıkları güzergahından öbür bir külfetli vaziyet ise; yalnız kalmak ve sosyal etraftan uzak bulunmaktır. Yapılan çalışmalar; bireyin anksiyete ve bunalım seviyeyi ile kalp krizi tehlikeyi arasında istatistiksel bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Bu sebeple sosyal etraflardan uzak kalmamak ve kalp hastası olunsa bile “Bu hastalık niçin gelip beni buldu?’ diye düşünmek yerine, bu hastalıkla birlikte yaşamayı bilmek ehemmiyetlidir. Böylece ilk olarak beden ve ruh balansı, ardından da kalp sıhhati korunmuş olur. Ruh sıhhati anlamında kendini iyi sezmek, daha sağlıklı ve uzun zaman genç kalmayı da beraberinde getirmektedir.

3- “Kumpaslı sağlık hakimiyetlerinizi umursamama etmeyin” Günümüz tıbbı bizlere hastalıklardan korunma ve erken teşhis mevzusunda yeni teknolojik büyümeler ışığında birçok erken teşhis fırsatı vermektedir. Hastalıklara hücresel, hatta genetik seviyede tanı konabilmektedir. Ancak ne yaparsak yapalım, bazı hastalıklar ailevi genetik parolamızda gizli bulunan yazılıma bağlı olarak bizi bulabilmektedir. Ancak sıhhatimizi koruma ve sağlık tehlikelerini takip etme mevzusunda alıngan davrananlara, bu cins makûs piyangolar daha seyrek vurmaktadır. Her insan ne yazık ki; beden ve ruh sağlık gidişatını bütün olarak değerlendirememektedir. Genellikle bedenimizde bir şeylerin yolunda gitmediğini fark ettiğimizde ve sıhhatimizi kaybettiğimizde, neyi yitirdiğimizi, sıhhatimizin ehemmiyetini, ciddiyetini düşünmeye, konuşmaya başlarız. Bu sebeple 35 yaş üzerine çıkan bireylerde kumpaslı sağlık hakimiyeti yaptırmanın ehemmiyeti çok büyüktür.

4- “Hazır yiyecekler yerine taze besinleri seçim edin” Hayat stilimiz Uyku, günlük sosyal etkinlik, stres yönetimi becerisi sıhhatinizi belirleyen temel etkenlerdendir. İlerleyen seneler ile birlikte günlük olarak daha az kalori almayı ve daha fazla harcamayı amaçlamak gerekmektedir. Zira 35- 40 yaş üzerinde ‘can boğazdan kazanç’ atasözü muayenehane çalışmalar ışığında tersine bir vaziyet göstermektedir. Hazır ve raf ömrü uzatılmış yiyecekler yerine taze ve pak besinlerin harcanması kastedilmelidir. Taze sebze ve meyveler, bakliyat grubu besinler, hububatlar ve hayvansal mahsullerden balanslı bir biçimde harcamaya özen gösterilmelidir. Her gün en az 2,5 litre su içilmelidir. Az yağlı, özellikle hayvansal yağlardan ve margarin cinsi doymuş yağlardan uzak duracak biçimde besinler harcanması kalp sıhhati açısından daha uygun olacaktır. Taze sebze ve meyve tüketimi artırılarak kalp sıhhatinin korunmasına katkıda bulunulmalıdır.

5- “Şekerinizi ve uyku kumpasınızı kontrol altında tutun” Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile alakalı olan meselelerin üzerine eğilerek zorunlu rehabilitasyonların uygulanması kalp sıhhati açısından çok ehemmiyetlidir. Zira yapılan araştırmalar, günümüzde şeker hastalarını damarları hasta insanlar olarak kabul edip, buna göre takip ve rehabilitasyon açısından yanaşmak gerektiğini göstermektedir. Kan basıncı yüksekliği de çok yaygın olup, cemiyetsel bir sağlık problemidir, genellikle hastaları sakat bırakarak imali düşürüp sağlık maliyetlerini artırmaktadır. Uyku bozuklukları ve özellikle uykuda solunum durması problemlerinin ise Uyku-apne belirtiyi koroner damar hastalığı, kalp yetmezliği ve ani kalp vefatlarından mesul olabileceğini usta yakalamak gerekir.

6- “Kan bedellerinize dikkat edin!” Kalp sıhhatinizin korunmasında kan şekeri, iyi- makûs kolesterol ve kan basıncı gibi kıymetlerin belirli seviyelerde yakalanmasının büyük ehemmiyeti vardır. Zorunlu ölçümlerin kumpaslı olarak yapılması ve sağlıklı insanlar için belirtilen alttaki kıymetlere dikkat edilmesi kalp sıhhatinin korunması açısından zorunludur. KAN ŞEKERİ 45-50 mg/dl LDL

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/612907-kalp-sagligini-gözetmek-icin-6-altin-oneri

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.