Kalbinizin yaşı kaç?

28.02.2023
811
Kalbinizin yaşı kaç?

Gelişmiş ülkelerde vefatların üçte biri, büyümekte olan ülkelerde ise takribî yarısı bu hastalıklara bağlı olarak oluşuyor! Kalp- Damar hastalıkları tam dünyada ve ülkemizde vefatların başta gelen …

Gelişmiş ülkelerde vefatların üçte biri, büyümekte olan ülkelerde ise takribî yarısı bu hastalıklara bağlı olarak oluşuyor!

Kalp- Damar hastalıkları tam dünyada ve ülkemizde vefatların başta gelen sebebi olarak görülüyor. Gelişmiş ülkelerde vefatların üçte biri, büyümekte olan ülkelerde ise takribî yarısı bu hastalıklara bağlı olarak oluşuyor. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, kalp-damar hastalıkları içinde en fazla görülen ve vefata yol açan hastalığın, millet arasında “damar sertliği” olarak bilenen “aterosklerotik koroner atardamar” olduğunu belirtiyor.

HANGİ YAŞLARDA?
Ülkemizde kalp-damar hastalıklarına en çok 60 yaş ve üzerinde tesadüfülüyor. Bu hastalıkların görülme sıklığı erkeklerde 50, bayanlarda ise 60 yaşından sonra ciddi biçimde çoğalış gösteriyor. Erkeklerde, kalp-damar hastalığının büyüme tehlikeyi, bayanlara göre takribî 3-4 kat fazla iken, 65 yaş üzeri bayanlarda hastalık büyüme tehlikesinin erkeklerdeki oranı tutması dikkat sürüklüyor.

MENOPOZLA ARTIYOR
Kalp-damar hastalıkları, bayanlarda genellikle menopoz sonrasında görülüyor ve hastalığın ortaya çıkması erkeklere göre 10 sene gecikiyor. Gerek erkeklerde gerekse bayanlarda kalp-damar hastalıklarının alana gelmesine yol açan pek çok neden bulunuyor. Genetik, etrafsal veya tavırsal olabilen bir hayli tehlike etmeninin yanı gizeme yaş, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, genetik yapı ve hareketsiz yaşam da bu hastalıklara yol açan nedenler arasında sayılıyor. Türk bayanları Avrupalı bayanlara göre kalp sıhhati açısından daha fazla tehlike altında bulunuyor. Değiştirilebilir tehlike etmenleri, yaşam stili, beslenme alışkanlıkları vb. koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalıkların yüzde 80’inden mesul yakalanıyor. Tehlike etmenlerinin takribî yarısını sıhhatsiz beslenme alışkanlıkları ve yüksek kolesterol oluşturuyor.

EN ÇOK KALP KRİZİ
Kalp-damar hastalıkları dendiğinde, kalp krizi gibi kalp damarlarını tıkayan hastalıklar, felce yol açan beyin damarlarını tıkayan hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, yürüme eforluğu ve kangrene yol açabilen bacak damarlarını tıkayan hastalıklar, doğumsal kalp hastalıkları ve romatizmal kalp kapak hastalıkları anlaşılıyor. Bunlar içerisinde en sık görülen ve en fazla vefata neden olan hastalık ise kalp damarlarının tıkanmasına bağlı olarak büyüyen ani kalp krizleri…

BU TESTİ YAPIN
Kalp hastalığı tehlikeyi, her fertte değişiklikler gösteriyor. Stresli yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları, güç çalışma şartları kalp sıhhatini negatif etkiliyor. Bu noktada Türk Kardiyoloji Derneği’nin “Kalp Yaşı” kampanyası insanları kalp yaşlarını hesaplamaya ve kalp yaşı mevzusunda bilinçlenmeye çağırıyor. www.kalpyasi.com sitesinde etkin hale gelen “Kalp Yaşı” testini bitiren herkes hem kalp yaşını biliyor hem de kalp sıhhati için neler yapmaları gerektiğine ait teklifler alıyor. Türk Kardiyoloji Derneği 2020 senesine kadar 1 milyon bireyin kalp yaşını ölçmeyi, kalp yaşı yüksek olan şahısların kalp yaşlarını ise vasati 3 yaş düşürmeyi kastediyor.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/680394-kalbinizin-yasi-kac

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.