İnternette ilaç tuzağı
İnternet üzerinden satılan ilaçların yüzde 62’si sahte. İnternet etrafında satılan ilaçların yüzde 62’sinin sahte ya da lüzumlu ölçünün altında tesirli madde kapsadığı, geriye kalan ilaçların yüzde …
İnternet üzerinden satılan ilaçların yüzde 62′si sahte.
İnternet etrafında satılan ilaçların yüzde 62′sinin sahte ya da lüzumlu ölçünün altında tesirli madde kapsadığı, geriye kalan ilaçların yüzde 16′sının yasa dışı yollardan ithal edildiği, yüzde 33′namın harcayıcıya müteveccih bilgilendirme kitapçığı kapsamadığı bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Abonesi ve Cemiyet Sıhhati Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber internet üzerinden hakimiyetsiz ilaç satışlarının yapıldığını söyledi.
İnternet üzerinden yapılan ilaç satışlarının mahzurlu olduğunu, buralarda satılan mahsullerin eminliğinin olmadığını öne süren Zengin, internet aracılığıyla yapılan satışlar hakkında çok rakamda çalışma yapıldığını belirtti.
Bu mevzuda son olarak Avrupa Tehlikesiz İlaca Ulaşım İttifakı European Alliance for Access to Safe Medicines tarafından araştırma yapıldığını ifade eden Zengin, ”Araştırma için internetten ilaç satışı yapılan 100 web sitesi üzerinden hakikatinde reçeteyle satılması gereken muhtelif ilaçlar ısmarlandı. Web sitesi tercihi yapılırken sayfada düzgün İngilizce kullanılması, eczacı ulaşım imkânı sunması, telefonla provizyon alınması gibi ciddiyet kriterlerine dikkat edildi” dedi.
İnternet üzerinden alınan ilaçların, genellikle ”hekimin, istenilen ilacı yazmayacağının düşünüldüğü” mazeretiyle yapıldığı görüşünü korunan Zengin, şunları kaydoldu:
”Bu ilaçlardan kimileri ise hekimlere yazması öneri edilemeyen ilaçları oluşturuyor. Bunların çoğu ‘yaşam stili’ ilaçları sınan cinsten ilaçlar. Cinsel işlevle alakalı olanlar en çok öğrenilenleri.
Doktorlar, hasarlı olabilir dediği halde insanlar bunları edinip sınamak, bir mesele olmazsa kullanmaya devam etmek meylinde. Hekimler de hastayı tehlikeye atmamak ve sosyal güvenlik müesseselerinin imkânlarını tesiri şüpheli mevzularda heba etmemek için duyarlı davranıyorlar.
Zayıflama ilaçları da genellikle böyle. Tıbbi olarak kilolu olmayan ama illa zayıflamak isteyen bireyler de bu cins ilaçları kullanmak isteyebiliyorlar.”
Zengin, araştırmaya göre, ilaç alan şahısların çoğunu çalışma temposu yoğun bireyler olduğunu belirterek, ”ABD’de yapılan bir çalışma, internet üzerinden ilaç alanların çoğunun 45-55 yaş arası iş adamı olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.
”LİNKLERİN YÜZDE 80′İNDEN FAZLASI YALAN”
Araştırmaya göre, ”ilaçların yüzde 62′sinin sahte ya da lüzumlu ölçünün altında tesirli madde kapsayan ilaçlar olduğunun” tanımlandığını ifade eden Zengin, ”Geriye kalan ilaçların ise yüzde 16′sı yasa dışı yollardan ithal ediliyor, yüzde 33′ü harcayıcıya müteveccih bilgilendirme kitapçığı kapsamıyor” diye konuştu.
Zengin, emin olsun ya da olmasın, reçeteyle satılması gereken bu cins ilaçların, internet üzerinden satılmasının ”yasa dışı” olduğunu bildirdi.
Araştırmaya alınan ilaçların yalnızca yüzde 4.4′namın lisanslı olduğunu vurgulayan Zengin, şunları kaydoldu:
”Başka Bir Deyişle neredeyse tamamının, rastgele bir mesleksel, legal ya da güvenlik kuruluşu tarafından onaya sahip olmayan ilaçlar olduğu tanımlandı.
Esrarengiz bir nokta, internet üzerinden temin edilen ilaçlardan her beş tanesinden birinin tanıtım sayfasında bir dernek ya da birlik tarafından onaylandığı yazıyordu. Oysa bu dernek ya da birliklere verilen linklerin yüzde 80′inden aşırısının çalışmadığı ya da yalan olduğu saptandı” dedi.
”EN ÇOK İKTİDARSIZLIK İLAÇLARI SATILIYOR”
Zengin, araştırmaya alınan ilaçların başında erkeklerde cinsel eforu artıran ilaçların satışının yapıldığının tanımlandığını belirterek, en çok satışı yapılan değişik ilaçları şöyle sıraladı:
”-Cinsel eforu artıran ilaçlar,
-Kolesterolü düşürmeye takviyeci ilaçlar,
-Akciğer hastalığında kullanılan bronş genişletici ilaçlar,
-Alzheimer hastalığı rehabilitasyonunda kullanılan ilaçlar,
-Bunalım ilaçlarından kimileri,
-Şizofreni rehabilitasyonunda kullanılan bazı ilaçlar.”
ALINACAK TEMKİNLER
Yasa dışı olarak internetten ilaç satışını önlemek için arama motorlarının, illegal ilaç pazarlayan siteleri kapsamlarından çıkarması gerektiğini belirten Zengin, bu mevzuda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
”-Yerel eczacı dernekleri, birlikleri, doktor odaları, tıbbi uzmanlık dernekleri gibi kuruluşlar bu mevzuda ulusu uyarmalı,
-İnternet üzerinden satışı tehlikesiz ilaç isimlerini kapsayan listeler oluşturmalı,
-Legal mevzuat yoksa geliştirilmesi, varsa uygulanması için baskı oluşturmalı,
-Kredi kartı firmaları, yasa dışı ilaç satışı yapanlara servis sağlamamalı,
-Kargo firmaları, bu cins satış yapan şirketlerle çalışmamalı.”
”TÜRKİYE’DE İNTERNET ÜZERİNDEN İLAÇ SATIŞI YASAK”
Zengin, Türkiye’de internet üzerinden ilaç satışının yapılmasına hukuken izin verilmediğini vurgulayarak, ”1262 rakamlı Tıbbi Müstahzarlar Yasayı’nun 1. maddesindeki ‘Doktor reçetesi ile verilmesi meşrut olanlar ancak reçete karşılığında ve değişikleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerle ecza ticarethanelerinde yasayı mahsusuna tevkifan satılır’ kararı ile bu cins yerlerden ilaç satışına izin verilmemektedir” dedi.
Türkiye’de online ilaç satışı yapan sitelerin çoğunun Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat gerektirmeyen faktör maddeleri kapsayan ilaçları pazarladıklarını belirten Zengin, ”Bunların bir kısmı da nebatsal orijinli olduğu için Tarım Bakanlığından ruhsatlı. Ülkemizde yerleşik sitelerden büyük mesele olduğunu düşünmüyorum. Reel risk maillerimize devamlı spam yollayan bir hayliyi Hindistan ya da uzak doğu orijinli siteler” diye konuştu.
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=88621&cat=220&dt=2008/07/30