Ihlamur (Tilia Argentea-Europoea)
Ihlamurun çiçeği ilkbaharda bir araya gelerek gölgede kurutulur. *Kanı pakler ve kan dolaşımını kumpaslar, anemiye, kalp çarpıntısına ve karaciğer zaafiyatine iyi kazanç. Enfaktüse yararlıdır. *Damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında yararlıdır. *İdrar …
Ihlamurun çiçeği ilkbaharda bir araya gelerek gölgede kurutulur.
*Kanı pakler ve kan dolaşımını kumpaslar, anemiye, kalp çarpıntısına ve karaciğer zaafiyatine iyi kazanç. Enfaktüse yararlıdır.
*Damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında yararlıdır.
*İdrar çoğaldırıcı özelliği vardır, böbrek ve mesaneyi pakler. Böbrek taşlarının düşmesine takviye eder.
*Asapları güçlendirerek, her türlü asap bozukluklarını giderir. Yatıştırıcı ve yattırıcıdır. Bedene rahatlık verir. Spazm gidericidir.
*Balgam söktürücüdür, göğsü yumuşatır, terletici, ateş düşürücü tesiri vardır. Gribal enfeksiyonlarda tesirlidir. Astıma, bronşite iyi kazanç. Öksürüğü keser.
*Mide salgısını çoğaldırır. Mide ülseri için oldukça yararlıdır, balla karıştırılarak içilir. Mide, bağırsak gazlarını giderir.
*Kabızlığı giderir, baş sızısı ve dönmelerini iyi kazanç, migren rehabilitasyonunda kullanılır, epilepsi hastalığına yararlıdır.
*Burkulma ve ezilmelerden kaynaklanan sızıları dindirir. Yanıklara iyi kazanç. Çıban ve apselerin rehabilitasyonunda , irinleri kurutmada kullanılır. Bulantıyı giderir.
*Ihlamur ağacının kabuğu dekoksikasyon yapılarak yatıştırıcı, safra söktürücü olarak kullanılır. Kabuklardan hazırlanan merhem yara iyileşmesinde kullanılır. Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler bir araya gelir vurularak hamur haline getirilir. Bu hamur yaraların rehabilitasyonunda kullanılır.
*Ihlamur çayı göz banyosu içinde kullanılır. Gözdeki kızarıklığı alır.
*Cilde hoşluk verir. Çilleri giderir. Çiçeklerinden elde edilen su surata sürülür. Yüzdeki ergenlik apselerini yok eder. Saç dökülmesini önler.
*Çocuklar banyo yaptırılırsa iyi kazanç.
*UYARI: Her Zaman taze kullanılmalı bekletildiğinde içindeki etkin maddeler kaybolur