Her 40 şahıstan 1’inde var!
Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, her kırk şahıstan birinde panik hamle hastalığının görüldüğünü belirterek, “Bu cins gidişatlarda, bireyin yanında kalınmalı, neye gereksinimi olduğu sorulmalı, kullandığı bir ilaç olup olmadığını varsa yanında olup olmadığı sorulmalıdır. Sakin kalınmalıdır, bu, moral motivasyon…
Günümüzde yaygınlaşan panik hamle hakkında uzmanlar ihtarlarda bulunuyor. Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, panik hamle hastalığının şahısların evham dinlemesinden kaynaklandığını belirtti. Üney, “Bu gidişatta hepimizin yaptığı gibi şahısta korkma, kaçma duyguları oluşur. Korkma kaçma duygularıyla şahısta soluk darlığı, can verecekmiş hissi, hakimiyeti kaybedecekmiş hissi, çarpıntı, terleme, titreme duyguları büyür biz buna panik hamle diyoruz.
Panik hamle şahısta bir anda başlar on dakikada doruğa erişir ve yarım saat içinde de ortadan kalkar, bir saate kadar uzayan panik hamle olayları da olabilmektedir. Panik hamle rastgele bir sağlık bozukluğu yaşamayan bireylerde de alana gelebilir. Fazla kaygılı olduğumuz etraflarda, kapalı etraflarda alana gelebilir. Misal olarak uçaklar verilebilir. Uçakta birey kendini naçar sezer dışarı çıkması ihtimalsizdir, kapılar kapanmıştır, civar geniş değildir bu tip vaziyetler evham seviyesinin had safhaya çıkmasına neden olabilir. Bir de şahısta yükseklik veya uçuş fobisi de varsa bu evham vaziyetini daha da çoğaldırır. Bu gidişatta da bireyler panik hamle geçirebilir. Havada bir hayli birey panik hamle geçiriyor ve bu nedenle uçaklar lüzumlu inişler yapmak vaziyetinde kalıyorlar” dedi.
“Sakin kalınmalıdır, bu, moral motivasyon açısından ehemmiyetlidir”
Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, “Panik hamle geçiren bireylere neler yapılabilir dersek öncelikle bireyin yanında kalınmalı, neye gereksinimi olduğu sorulmalı, kullandığı bir ilaç olup olmadığını varsa yanında olup olmadığı sorulmalıdır. Sakin kalınmalıdır bu moral motivasyon açısından ehemmiyetlidir. Şayet uçakta hekim varsa dayanak istenebilir. Şahsa kısa kolay tümcelerle vaziyet özetlenmeli, anlaşılır sualler sorulmalıdır. Hipotezde bulunulmamalıdır. Rastgele bir psikolojik rahatsızlığı olup olmadığı sorulmalı ve şahsa soluk egzersizleri yaptırılmalıdır. Soluk egzersizleri çoğunlukla yanlış yapılıyor. Yalnızca şahsa önermek yerine ona eşlik ederek yapılırsa hamle geçiren birey daha kolay sakinleşebiliyor. Bunun yanında kasma hafifleme egzersizleri, kese kağıdına üfleme egzersizleri gibi egzersizler var. Bu biçimde uçaklarda panik hamlelerin kolay bir biçimde ortadan kalkması sağlanabilir. Panik hamle ve kalp krizi birbirine çok karıştırılıyor. Gençlerde öncelikle kalp krizi beklemeyiz panik hamle bekleriz. Daha evvel panik hamle geçiren bireylerde de öncelikle kalp krizi beklemeyiz. Nabız ve solunumunu sayan, konuşup kendini ifade eden bireylerde panik hamle lehine değerlendirilebilir. Cisim yutulma vaziyetinde de panik hamle geçiriyor gibi gözükebilirler. Sualler sorularak şahsa takviyeci olunabilir” ifadelerini kullandı.
“Her kırk şahıstan birinde görülüyor”
Rıdvan Üney, “Panik hamle cemiyette çok sık görülen bir rahatsızlık her kırk şahıstan birinde görülüyor. Bayanlarda daha sık ortaya çıkıyor erken yaşlarda ortaya çıkıyor özellikle 20li yaşlarda Panik hamle geçiren bireyler ilk olarak acil servise gidiyor hekim hekim geziyorlar. Sualin psikolojik olmadığını başka bir problem olduğunu düşünüyorlar. Hekimlerin analizlerle rahatsızlıklarını bulamadığını düşünerek internete müracaat etiyorlar. İnternetten edindikleri bilgilerle çoğunlukla kalp krizi ya da beyin kanaması geçirdiğini düşünüyorlar. Panik hamle hastalarında sıklıkla hekim hekim dolaşma görüyoruz. Panik hamle pek çok civarda ortaya çıkabilir. Hiçbir sağlık meseleyi olmayan bireyler dahi güç gidişatta kaldığında panik hamle geçirebilir. Hepimiz panik hamle adayıyız ancak daha coşkulu bireylerde bu vaziyet daha fazla beklenir. Kapalı alanlar, yüksek alanlar başka bir deyişle birey naçar sezdirecek alanlar panik hamle için tehlike etmeni oluşturabilir” dedi.