Gebelikte Çatlağa Karşı Bol Bol Suratın

02.12.2022
1.192
Gebelikte Çatlağa Karşı Bol Bol Suratın

Anne olmak için coşkuyla bekleyen hamile kadınları birtakım sağlık meseleleri rahatsız edebiliyor. Gebelik sürecinde anne adaylarında en sık karşılaşılan meseleleri ve çözüm yollarını, Bahçeci Kadın …

Anne olmak için coşkuyla bekleyen hamile kadınları birtakım sağlık meseleleri rahatsız edebiliyor. Gebelik sürecinde anne adaylarında en sık karşılaşılan meseleleri ve çözüm yollarını, Bahçeci Kadın Sıhhati Muayenehaneyi’nden Kadın Sıhhati ve Doğum Uzmanı Dr. Hande Akbaş, ‘Bebeğim ve Biz’ mecmuasının ekim rakamında şöyle özetliyor:

1 Kabızlık: Gebelik sırasında büyüyen hormonal farklılıklardan tüm sindirim sistemi etkilenir. Tüm bağırsak hareketleri, gebelikte salgılanan progesteron hormonu nedeniyle yavaşlar.
Teklifler: Bol lifli besinler harcanmalı, yeterli ölçüde akışkan alınmalı ve kumpaslı egzersiz yapılmalı.

2 Kramplar: Bacak krampları, gebeliğin son aylarında sık görülür. Krampların başlıca nedenleri; gebelikte az hareketten kaynaklı kan dolaşımındaki farklılıklar, ayaklara binen yük çoğalışı, bebeğin damar ve asaplara baskısı.
Teklifler: Egzersiz yapılmalı, uzun müddet aynı pozisyonda kalınmamalı, bol akışkan alınmalı ve kramp başladığında ayaklara masaj yapılmalı, ılık havlu ile ısı uygulanmalı. Kalsiyumdan zengin beslenmeli. Misalin; günde en az 2 kadeh süt, bir kase yoğurt ve bol peynir yemeli. Vitamin ve mineral dayanağı alınmalı.

3 Bulantı ve kusmalar: Gebelikte sık görülen bulantı ve kusmalar, gebelerin yüzde 80′ini tesirler. ‘Helicobacter pylori’ denilen bir bakterinin etmen olabileceği mevzusunda birtakım kuramlar ortaya atılmış olsa dahi, asıl neden bütün olarak öğrenilmiyor.
Teklifler: Perhizde farklılık yapılabilir, gerekirse psikolojik destek alınabilir. Sabahları galeta veya tuzlu yiyecekler harcamak da bulantıları eksiltebilir.

4 Cilt farklılıkları: Gebelikte değişen hormon seviyeleri neticesinde ciltte birtakım farklılıklar alana gelebilir. Yüzde bazen renk koyulaşabilir. Güneşte bu renk daha da koyulaşabilir. Ancak tüm bu farklılıklar, gebelik bitince kaybolur. Gebelerde memelerde ve özellikle belde kaşıntı olabilir. Bu vaziyet cildin gerilmesine bağlıdır.
Teklifler: Cilt farklılıklarını eksiltmek için cilt öncelikle hep pak yakalanmalı. Güneşten her zaman korunmalı. Fazla kilo almamaya özen gösterilmeli. Cilt kesintisiz ıslatılmalı. Pamuklu ve çok sıkmayan elbiseler giyilmeli. Çatlaklar; yüzme ve yürüyüş gibi sporlar yapılarak eksiltilebilir. Karın, kalça ve bacaklara badem yağı veya kremlerle, özellikle de uyumadan evvel kumpaslı masaj yapılmalı.

5 Varisler: Varisler, cilt altından gözükebilen genişlemiş damarlardır venlerdir. Genellikle bacaklarda mavimor renkte görülür. Gebelikte gelişen rahmin, bazı venlere bası yapması neticeyi artan progesteron seviyeleri, ayaklardaki venleri genişletebilir. Ailede olması, çoğul gebelikler, fazla kilo çoğalışı ve uzun müddet ayakta kalma; bacaklarda varis büyüme olasılığını artırır. Şayet gebelikten evvel varisler yoksa, genellikle doğumdan sonra gerilerler.
Teklifler: Sık egzersiz yapılmalı, fazla kilo almaktan sakınılmalı, fırsat buldukça ayaklar yerden yükseltilmeli, gerekirse uygun varis çorapları giyilmeli.

6 Anemi: Kansızlık başka bir deyişle değişik bir ismiyle anemi; gebelikte genellikle demir beceriksizliğine bağlı olarak görülür. Bebeğin anneden aldığı demirin ve bedende su yakalanmasının çoğalması, demirgereksinimi de artırır.
Teklifler: İçeriğinde demir olan gıdalar alınmalı; et, yeşil sebzeler, kiraz, kayısı, badem, kuru baklagiller ve pekmez, demir güzergahından zengin gıdalardır.

7 Bel sızıları: Gebelikte bebeğin gelişip baskı yapmasıyla ve hem bebeğin hem de fazla kiloların ağırlığıyla, bel sızıları oluşabilir. Genellikle gebeliğin ilerleyen yarıyıllarında görülür; bebeğin gelişmesiyle başlayabilir veya çoğalabilir.
Teklifler: Yürüyüş ve bel adalelerini kuvvetlendiren egzersizler yapılmalı.

SABAH

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=1685&cat=220&dt=2006/10/01

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.