Erkek-kadın hormonu karıştı

31.10.2023
303
Erkek-kadın hormonu karıştı

Erkekler kadınlaşıyor, kadınlar erkekleşiyor! Peki nasıl oluyor? İşte yanıtı.. Hayvanlarda gelişmeyi hızlandırıcı olarak kullanılan hormonlar, bu hayvanların etini ya da sütünü tüketenlerin cinsiyetini olumsuz etkiliyor. Kadınlarda …

Erkekler kadınlaşıyor, kadınlar erkekleşiyor! Peki nasıl oluyor? İşte yanıtı..

Hayvanlarda gelişmeyi hızlandırıcı olarak kullanılan hormonlar, bu hayvanların etini ya da sütünü tüketenlerin cinsiyetini olumsuz etkiliyor. Kadınlarda erkeksi, erkeklerde kadınsı özellikler görülüyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan, gelişigüzel şekilde kullanılan ve yediğimiz gıdalarla vücudumuza giren hormonların tehlikeli sonuçlar doğurduğunu açıkladı.

Hayvanlarda gelişmeyi hızlandırmak, et ve süt miktarını artırmak için kullanılan hormonların, söz konusu ürünleri tüketenlerde karşı cinsin özelliklerinin görülmesine yol açtığını belirten Prof. Doğan şöyle konuştu:

KANSER RİSKİ VAR
“Testosteron ve trenbolon asetat gibi androjenik hormonla beslenen hayvanları yiyen kadınlarda erkekleşme ve adet düzensizliklerinin geliştiği, östrojenik hormon kalıntılarının kızları erken ergenliğe ulaştırdığı ve göğüs kanseri riskini arttırdığı, erkeklerde ise östrojenli hormon alan hayvan eti yemekle kadınsılaşma, iktidarsızlık belirtileri hatta kısırlaşma yarattığı ve bedenlerinde göğüs, kalça gelişmelerinin arttığı görülmektedir.”

ABD VE AB’DE KULLANIMI YASAK
Bu hormonlar arasında en yaygın olanların “Steroid” ve “Androjenik” olduğunu belirten Doğan, çarpıcı açıklamalarda bulundu: n Bu hormonların sığır ve koyunlarda, kanatlılarda ve hatta kültür balıkçılığında kaçak olarak yaygınca kullanıldığı biliniyor. n Bu maddelerin kullanımı Amerika Birleşik Devleri ve AB’de uzun süredir yasak. n Steroid hormonlarından “Östrojen”, “Testosteron” ve “Progesteron”un cinsiyet hormonu olmaları sebebiyle tespit edilmeleri çok zordur.

YASAL DÜZENLEMELER YETERSİZ
Hayvanların ağırlığını kısa sürede hızla arttıran hormonların ithalinin yasak olduğunu belirten Prof. Fethi Doğan ülkemizdeki durumu anlattı: “Bu hormonların 1992’de ülkemizde ithali yasaklanmış olmasına rağmen piyasada bol bulunuyor. 2005 tarihli Yem Yönetmeliği’nde her türlü hormon hayvan besiciliğinde yasaklanmıştır. İlgili yönetmelikte, ‘Bakanlık halk sağlığını korumak amacıyla tebliğle yasaklanmış maddelerin kalıntılarını arayıcı yönde kontroller yapar’ denmektedir. Ancak burada düzeyli bir ceza ve caydırıcılık mevcut değil.”

3 İLDE LABORATUVAR VAR
Ankara, İstanbul, İzmir dışında kontrol laboratuvarlarının mevcut olmadığının altını çizen Prof. Doğan, “Bu illerde de hayvanlardan analiz için örnek alıp inceleme çalışması başlatılmamıştır. Veteriner hekimlerin hayvan çiftliklerine yönlendirilip örnek toplamalarının sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Çocuk Endokrinoloji Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, hormonlu gıdaların özellikle çocukları çok etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Büyükgebiz, şöyle konuştu: “Düzensiz kullanılan hormonlar çocuklarda östrojen etkisi yapıyor. Hormon dengesinin bozulması, kızlarda adet ve meme büyümesi gibi erken ergenlik yaşanmasına sebep olurken, erkeklerde meme büyümesi, sperm sayısında azalma gibi rahatsızlıklara yol açıyor.” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türkiye’de besi ve süt amaçlı hormon kullanımının yasak olmasına rağmen uygulandığını söyledi.

BUGÜN

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=53393&cat=220&dt=2008/01/30

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.