Diyabetik ürünlere dikkat!
Hekimler diyabette kumpaslı beslenmenin ömrü uzattığını anımsatarak bir ihtarda bulunuyor.. Diyabet, beslenmeyle alakalı uyulması gereken sıkı kuralların olduğu bir hastalık. Hekimler diyabette kumpaslı beslenmenin ömrü uzattığını …
Hekimler diyabette kumpaslı beslenmenin ömrü uzattığını anımsatarak bir ihtarda bulunuyor..
Diyabet, beslenmeyle alakalı uyulması gereken sıkı kuralların olduğu bir hastalık. Hekimler diyabette kumpaslı beslenmenin ömrü uzattığını anımsatarak bir ihtarda bulunuyor: “Baklava, çikolata ve reçelin diyabetiği olmaz, yemeyin.”
Cemiyette görülme sıklığı en fazla hastalıklardan biri olan diyabet, hayat boyu doğru beslenmeyi gerektiren bir hastalık. “Diyabetli bir bireyin beslenmesine dikkat etmeden yalnızca ilaç kullanması, çürük bir temel üzerine duvar örmeye benzerî diyen Yeditepe Üniversitesi Sağlık Kurumu İç Hastalıkları- Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın, üç ana, üç ara öğün biçiminde kumpaslı beslenmenin temel kural olduğunu belirtiyor. Un ve şeker kapsayan yiyeceklerden uzak kalmanın işin temel kısmını halletmek olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, sebze ağırlıklı, yağsız özellikle katı yağsız beslenmeyi öneriyor. Ekmek yenecekse kepekli ekmeğin seçim edilmesinin doğru olacağını anlatan Dr. Aydın, kırmızı eti haftada iki kere harcamayı, beyaz eti de günlük öğünlere ilave etmeyi öneri ediyor. Sebze yemeği yoksa salatanın kesinlikle öğüne ilave edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Aydın, kalorili meşrubatlardan uzak durulması, meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesinin doğru olacağını anlatıyor. Meyve bunaldığında ortaya çıkan saf fruktozun da şeker olduğuna ilave ediyor.
DİYABETİK BAKLAVA OLMAZ
Diyabet hastalarının umut olarak harcadıkları diyabetik ürünlerin çözüm olmadığının altını çizen Dr. Aydın, “Hiçbir ürünnam diyabetik eşdeğeri yoktur. Diyabetlilerin unlu besin yemeleri mahzurludur. Dolayısıyla içinde un olan baklava diyabetik olamaz. Çikolatanın da diyabetiği olmaz. Hastalar bu noktada yanılıyorlar. Ancak çok büyük bir pazar ve kimse bu pazarı kaybetmek istemediği için ürünlere bu cins yaftalar yapıştırılarak para kazanmaya çalışılıyorî biçiminde konuşuyor. Diyabetik reçel diye piyasaya sürülen ürünlerde şeker yerine fruktoz bulunduğundan bunların diyabetli hastalar için hasarlı olduğunu söyleyen Dr. Aydın, hastaların, reçeli konutta tatlandırıcı ile kendileri yaptıklarında, sabahları birer kaşık harcayabileceklerini ifade ediyor. Dr. Aydın, diyabetlilere çay ve kahveyi kesinlikle suni tatlandırıcı ile içmelerini, ara öğünlerde meyve ve süt ürünleri alarak tatlı gereksinimlerini gidermelerini, illa ki tatlı harcamak istiyorlarsa suni tatlandırıcılı sütlü tatlılar yemelerini öneriyor. Diyabetik reçel üreten şirket Naturatürk’nam Genel Müdürü Deniz İçöz iddiaları doğruladı: Ürünnam ismi her ne kadar diyabetik de olsa fazla harcamak hasar verir. Diyabetik reçel doyumluk değil, tadımlıktır. İçeriğindeki fruktoz şekerin başka bir türevi olduğundan hasarlıdır. Diyabet hastalarına bizim önerimiz, nefsi köreltmek için kahvaltıda 1-2 çay kaşığı kadar reçel harcamaları. ŞEKER KAPSAMIYOR, HASARLI DEĞİL Otacı Satış Pazarlama Müdürü Ayvaz Rençberler diyabetli ürünlerin şekeri eksiltilmiş ürünler olduğunu söyleyerek, markalarına ait çikolata dolgulu gevreğin lifli, şeker kapsamayan ve enerjisi yüzde 40 düşürülmüş bir ürün olduğunu belirtti. Diyabetli hastaların şeker harcamamaları gerektiğini söyleyen Rençberler, diyabetik çikolatanın hasar vermeyeceğini ifade etti.
ENERJİSi VE YAĞI DÜŞÜK OLUYOR
Güllüoğlu Baklavaları “diyabetik baklava olmaz” iddiasına şu cevabı verdi: Enerjisini ve yağını eksiltmiş olduğumuz baklavanın şerbeti için şeker yerine natürel tatlandırıcı olan isomalt ve suni tatlandırıcılardan aspartamdan oluşan bir karışım kullanıyoruz. Ayrıca baklavayı perhiz lifi olan polidekstrozla ile zenginleştiriyoruz. Kullanılan natürel tatlandırıcı isomalt kan şekerini aniden yükseltmez. Glisemik indeks bedeli düşüktür. Glisemik indeks kandaki glikoz seviyesinin bir miktarıdır. Bu natürel tatlandırıcıyı kapsayan diyabetik baklavanın tüketiminden sonra kan şekeri ve insülin seviyelerinde başkalaşım olmaz. Bu sebeple şeker hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Kullanılan perhiz lifi de kan şekerini yükseltmeyen, bağırsakların çalışmasını süratlendiren çözünür perhiz lifidir. Bu ürünleri kapsayan baklavamız, diyabet hastalarının kan şekerinin hakimiyetini sağlayacak ve toz şeker kapsayan ürünler gibi kan şekerinin ani yükselmesine neden olmayacaktır. Baklavadaki unda bulunan enerji ve karbonhidrat ölçüsünü eksiltmek için, buğday unu ve soya unundan oluşan bir karışım kullanıyoruz. Enerjisi ve yağı olağan baklavaya göre yüzde 32,3 ve yüzde 40 oranında daha düşük olan diyabetik baklava, içeriğinde hiçbir biçimde sakaroz ihtiva etmediğinden diyabetik hastaların tüketimine uygundur.
Bugün / Melike TÜMER
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=32681&cat=220&dt=2007/08/18