Bulgur yiyerek zayıflayın

13.05.2023
678
Bulgur yiyerek zayıflayın

Hem muhtelif hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz Gaziantep Üniversitesi GAZÜ Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Azası Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur yiyerek …

bulgur
Hem muhtelif hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz

Gaziantep Üniversitesi GAZÜ Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Azası Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur yiyerek balanslı ve sıhhatli bir biçimde kilo verilebileceğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Bayram, daha evvel yapılan bir hayli çalışmada bulgurun sütun kanserine iyi geldiği, gebelik yarıyılında alınan bulgurun bebeklerin beyin gelişimini desteklediğinin tespit edildiğini belirtti. Bulgurun fonksiyonel bir besin olduğunu, fonksiyonel yiyeceklerin en ehemmiyetli özelliklerinden birinin insanın fiziksel etkinliğini yükseltmesi ve bedenin gereksinim dinlediği maddeleri karşılaması olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bayram, şu bilgileri verdi: “Bulgurdaki yüksek amiloz ölçüyü, dayanıklı nişasta ve posa ölçüyü ile düşük glisemik indeksi, insanda uzun müddet tokluk hissi sağlıyor. Yapılan araştırmalar, bulgur yiyerek balanslı ve sıhhatli bir biçimde kilo verilebileceğini ortaya koyuyor.

2004′te Türkiye’ye bulguru incelemek için gelen Avustralya Curtin Üniversitesi Öğretim Azası Vicky Solah ve takımının geçen yıl Avustralya’da yaptığı araştırmaya göre, bulgur çok ehemmiyetli bir perhiz maddesi. Çalışmadan elde edilen neticelere göre, bulgur pirinçle mukayese etildiği zaman daha yüksek seviyede tokluk hissi veriyor.” Doç. Dr. Bayram, yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir kobay grubu kullanıldığını ve kobaylara öğünlerinde pirinç ve bulgurdan oluşan yemekler verildiğini belirtti. Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5 saat ortamında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde içinde pirinç olan yemeklerden yiyen bir erkek kobayın 1022 kcalinsan bedeninin kullandığı enerji, bulgurla ise 909 kcal aldığının tespit edildiğini bildiren Doç. Dr. Bayram, şunları kaydoldu: “Çalışma kapsamında kadın kobaylar pirinçle 755, bulgurla ise vasati 550 kcal�lik bir enerji alındığı bulundu.

Bu belirtiler, bulgurun milletin varsaydığı gibi kilo yapan bir madde olmadığını aksine perhizlerde sıhhatli bir biçimde bedenin gereksinimini karşılayarak kumpaslı kilo verilmesini sağladığını ortaya koyuyor. Bu araştırma ‘Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention and Sensory Evaluation” başlığı ile ‘Cereal Foods World’ adlı bilimsel mecmuada yayımlandı.” Literatüre yeni bir terminoloji Doç. Dr. Mustafa Bayram, bulgurun son asrın en ehemmiyetli besin maddesi vaziyetine gelmeye başladığını, bu sebeple bulgur üzerindeki çalışma ve araştırmaların çoğaldığını söyledi.

Yaptığı çalışmalar neticesinde yeni bir terminoloji geliştirerek yalnızca bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma tekniğinin birliktece kullanılmasını “bulguration” olarak adlandırdığını ve bu çalışmanın “Focus on Food Engineering Research and Developments” isimli bilimsel kitapta, “Bulguration: Combined Cooking and Drying Operation” başlığı ismi altında yayımlandığını bildiren Bayram, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu çalışmayla mühendislikte birim işlemlerinin belirlenmesinde yeni bir terminoloji bilim literatürüne kazandırılmış oldu. Buna göre, bulgur bir besin mahsulü olarak adlandırıldı, pişirme ve kurutma operasyonunun beraber kullanıldığı harekâtlarda, bulguration bulgurasyon sözcüğü kullanılabilecek.”

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=74470&cat=220&dt=2008/05/15

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.