Bakanlık’tan oruç tutacaklara uyarı

04.03.2023
753
Bakanlık’tan oruç tutacaklara uyarı

Sağlıklı beslenme teklifleri listelendi. Sağlık Bakanlığı, ramazan ayının yanaşmasıyla birlikte oruç yakalayacak olanlara ihtarlarda bulundu. Bakanlık, yeterli ve balanslı beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi emeliyle, günün …

Sağlıklı beslenme teklifleri listelendi.
Sağlık Bakanlığı, ramazan ayının yanaşmasıyla birlikte oruç yakalayacak olanlara ihtarlarda bulundu. Bakanlık, yeterli ve balanslı beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi emeliyle, günün oruç yakalanmayan kısmında en az üç öğünü bitirmek ve sahur öğünşanı sıçramamak gerektiğine işaret etti. Bakanlık, sahuru sıçramanın takribî 12 saat olan açlığı, vasati 18 saate çıkardığını belirterek, bu gidişatın günün daha faydasız geçmesine neden olacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, ramazan evvelinde oruç tutacaklar için altın ihtarlarda bulundu. Bakanlık, ramazan ayında yapılan en ehemmiyetli beslenme farklılıkları arasında oruç tutan şahısların günlük beslenme biçimi ve öğün rakamını değiştirerek üç ana öğün olan günlük beslenme kumpasının iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin çoğaldığını bildirdi. Oruç meblağken sağlıklı ve muhtelif yiyecek alternatifleri ile yeterli ve balanslı beslenmenin sağlanmasının temel olması zorunluluğuna işaret eden Sağlık Bakanlığı, yeterli ve balanslı beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç yakalanmayan kısmında en az üç öğünü bitirmek ve sahur öğünşanı sıçramamak gerektiğini bildirdi.

SAHURDA YALNIZCA SU İÇEREK NİYET ETMEK VE GECE UYUMADAN EVVEL YEMEK YEMEK HASARLI
Sağlık Bakanlığı, yapılan yanlışlardan birinin ise, sahurda yalnızca su içerek niyet etmek veya gece uyumadan evvel yemek yemek olduğunu kaydoldu. Bakanlık oldukça hasarlı olan bu tip beslenme stilinin takribî 12 saat olan açlığı, vasati 18 saate çıkardığını, bunun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha faydasız geçmesine neden olduğunun unutulmamsı gerektiğine dikkati çekti. Sahur yemeğinin ağır yemeklerden oluşmaması gerektiğine de işaret eden Sağlık Bakanlığı’nın ihtarında, “Gece metabolizma sürati düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme sürati ve kilo alma tehlikeyi çoğalmaktadır. Bu sebeple sahura kesinlikle kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi gıdalardan oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün seçim edilmelidir” denildi.

İFTAR SOFRALARINDA İHTİYACIN 2-3 KAT AŞIRISI BULUNUYOR
İftar sofralarındaki spektrum ve bolluğun da hasarlı olabileceğini bildiren Sağlık Bakanlığı, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat aşırısı bulunabildiğini ve iftarda yapılan en büyük kusurlardan birisinin de çok süratli bir biçimde, çok yüksek ölçüde yiyecek harcamak olduğunu ifade etti. Beynin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verdiğini belirten Bakanlık, bu gidişatın ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırladığı güzergahında ihtarda bulundu.

RAMAZAN AYINDA REFLÜYE DİKKAT
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında karılaşılan sağlık meselelerine ait de bilgi verdi. Bakanlık bu ayda en sık karşılaşılan meselelerden birinin mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan reflü olduğunu bildirdi. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme teklifleri çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sağlık Bakanlığı, oruç yakalamanın sağlıklı insanların metabolik balansında çok ehemmiyetli farklılıklar yapmadığı, ancak şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda veya gebelik gibi özel vaziyetlerde negatif neticeler doğurabileceğinin de göz arkasını edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bakanlık, kronik hastalığı olan şahısların ise, kesinlikle alakalı uzman doktora danışarak oruç yakalamaları gerektiğini kaydoldu.

BAKANLIK’TAN ORUÇ YAKALAYACAKLARA ALTIN NASİHATLER
Sağlık Bakanlığı, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme tekliflerini ise şöyle sıraladı:
-Ramazan ayı vaktince yeterli ve balanslı beslenmeye özen gösterilmelidir.
-Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün biçiminde tertip edilmelidir.

-Oruç tutanların kesinlikle sahur yapmaları sıhhatin korunması açısından ehemmiyetlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi gıdalardan oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün seçim edilmelidir. Ancak gün içerisinde fazla acıkma problemi olanların midenin boşalma müddetini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri harcaması; fazla yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu besinlerden uzak durulması uygundur.
-İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yeniden enerji veren ancak kan şekerini balanslı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler seçim edilmelidir.

-Günde vasati 2- 2,5 litre su içmeye, bununla beraber enerji gereksinimini de karşılayacak ayran, taze bunalmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir.
-İftarda fazla şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar sütlaç, güllaç, muhallebi vb. veya meyve tatlıları seçim edilmelidir.
-Yemekleri süratli yemekten sakınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
-Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar ufak porsiyonlar biçiminde beslenilmelidir.
-İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine azıcık hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime destekçi olması açısından faydalı olmaktadır.
-Ramazan ayında yemeklerin pişirme usulleri de çok ehemmiyetlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler seçim edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış gıdalardan uzak durulmalıdır.
-Beslenme kumpasındaki farklılıklara bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler kurubaklagiller, kepekli hububatlar, sebzeler ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler seçim edilmelidir.

ANKA

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=93502&cat=220&dt=2008/08/26

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.