Bahar yorgunluğu
Uzmanlar, hareket etmeyi, bol güneşlenmeyi, yürüyüş yapmayı ve b ve c vitamini almayı öneriyor. Göğüs ve kalp hastalıkları uzmanları, psikiyatrisiler ve diyetisyenler, bahar aylarında ısınan havaların …
Uzmanlar, hareket etmeyi, bol güneşlenmeyi, yürüyüş yapmayı ve b ve c vitamini almayı öneriyor.
Göğüs ve kalp hastalıkları uzmanları, psikiyatrisiler ve diyetisyenler, bahar aylarında ısınan havaların özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülserleri ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları bulunanları etkileyebileceğini belirterek, temkin alınmasını istiyor.
Uzmanlar, bahar aylarında insan metabolizmasında oluşan farklılıkların beraberinde bitkinliği de getirdiğine işaret ederek, bahar bitkinliğinin bir hastalık olarak belirlenmediğini ama temkin alınmazsa kronikleşebileceğini kaydoluyor.
Uzmanlara göre, havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birçok şahısta halsizlik, bitkinlik, eklem sızıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler görülüyor. Bu yakınmaların çoğu bahar bitkinliğine bağlanıyor. Bu bitkinliğe bağlı olarak kalp ve romatizma hastalarında yakınmaların çoğaldığı da belirtiliyor.
Havadaki elektrik çoğalıyor
Uzmanlar, bahar mevsiminde havadaki elektrik yükünün çoğaldığını, bu yükün iyonlar aracılığıyla taşındığını belirterek, pozitif ve olumsuz kıymette iki cins iyondan pozitif olanlar çoğaldıkça bedene devingenlik geldiğini, olumsuz yüklü iyonların çoğalmasının ise bitkinlik, halsizlik ve gerginliklere neden olduğunu ifade ediyor.
Uzmanlara göre, havadaki elektrik yükü şehirlerde daha fazla görülüyor ve araçların havayı pislemesi, sanayi atıkları, trafik elektrik yükünü artırıyor.
Elektrik yükünün yoğunluğu, bahar mevsiminde asap gerginliğini ve stresi tırmandırıyor. Bu vaziyet, damarlardaki büzülmeyi artırıyor. Damarlardaki büzülme midede olursa ülsere bile neden olabiliyor.
Diyetisyenler ise bahar mevsiminde sebze ve meyvelerin yanı gizeme bol sulu besinler yenmesini öneriyor. Zira meteorolojik farklılıklar suratından bedendeki su oranında bozukluklar görülebiliyor.
Önlemler
Baharda bedenin daha çok vitamin ve minerale lüzumu olduğunu belirten uzmanlar, şu ihtarlarda bulunuyor:
-Beden özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma lüzum dinler. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol ölçüde bulunur. Bu sebeple meyve, sebze, patates, kayısı tüketimini artırın.
-Günde 3 litre su için. Yemek yemeden ve uyumadan evvel azar azar içerek bedeninize lüzumu olan suyu sağlayın.
-Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden evvel günlük bütün stres sebeplerinizi usunuzdan uzaklaştırın. Güzelinize giden mevzuları düşünün veya sevdiğiniz bir film izleyin.
-Hareket edin, bol bol güneşlenin, yürüyüş yapın.
-İçki kullanıyorsanız, muhtemel olduğunca eksiltin. Zira bitkinlikten kurtulmak için içkiye sarılmak çözümü güç problemleri ortaya çıkarabilir