Ayak sağlığına dikkat!
Kışın botlara, çizmelere hapsolacak. Neler yapmanız gerekli? Hepsi bu haberde… HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ Kış mevsiminde gün boyunca kalın ayakkabıların, su geçirmez botların ve çizmelerin içinde kapalı kalan …
Kışın botlara, çizmelere hapsolacak. Neler yapmanız gerekli? Hepsi bu haberde…
HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ
Kış mevsiminde gün boyunca kalın ayakkabıların, su geçirmez botların ve çizmelerin içinde kapalı kalan ayaklarımızda; şişme, cilt kuruluğu ve makûs koku gibi negatif vaziyetler görülebilir. Bu sebeple özellikle kış aylarında ayak bakımına daha fazla özen göstermek gerekir. Ayağımızdaki bir nasır, tırnak batığı, topuk çatlakları veya ayak parmak aralarındaki mantar enfeksiyonları ayak sıhhatimizi negatif tesirler. Yaz aylarında estetik evhamlar sebebi ile daha çok özen gösterdiğimiz ayak sıhhatine kışın da dikkat etmemiz zorunludur.
Doç. Dr. Ahu Birol, “Kış aylarında ayak sıhhati için yapılması gerekenler” hakkında balaka verdi.
Sağlıklı ve hoş ayaklar İçin…
Ayaklarımızda bulunan ter bezi ölçüyü bedenimizin öbür bölgelerinden daha fazladır. Bazen terleme çok şiddetli olabilir. Terleme ve ayakta bulunan bakterilerin isovalerik asit üretmesi ayakta makûs koku yaradılışına neden olmaktadır. Ayakta hijyenin sağlanması ile makûs koku yaradılışının önüne geçilebilir. İlk yapılması gereken ayaktaki bakteri ölçüsünü eksiltmektir.
Ayaklarınızı her gün yıkayın ve çok iyi kurulayın
Günlük olarak antiseptik ilaçlar ile yapılacak ayak banyosu makûs koku ve enfeksiyonu yasaklamak için yararlıdır. Antibakteriyal sabun kullanımı seçim edilebilir. Özellikle parmak aralarının kuru olması ehemmiyetlidir. Islak kalması mantar enfeksiyonu yaradılışını kolaylaştırmaktadır.
Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin
Aynı ayakkabıyı üst üste giyinmek ayak sıhhatini negatif tesirler. Ayakkabı seçerken sentetik ve vinlex materyallerden sakının. Nemi emebilecek kumaş veya ten ayakkabıları seçim edin.
Eve gider gitmez çoraplarınızı çıkarıp ayağınızı havalandırın
Kış mevsiminde, uzun zaman botların içinde ve havasız kalan, terleyen ayaklarda mantar enfeksiyonu gelişimini kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla yaz mevsiminde sarih ayakkabılar seçim etmek; kış mevsiminde de eve girer girmez çorapları çıkarıp ayakların hava almasını sağlamak doğru olacaktır. Çorap seçerken de naylon, sentetik çoraplardan sakının, teri emen pamuklu çorapları seçim edin. Ayakta bakteri üremesini yasaklayan spreyler çorap giymeden evvel kullanılabilir.
Kuaförlerde kullanılan manikür-pedikür aletlerinin pakliğine dikkat edin
Tırnak bakımı pakliğin ehemmiyetli bir parçasıdır. Sağlıklı ve hoş tırnaklara kavuşmak doğru şartlarda yapılan manikür ve pedikür ile olasıdır. Ancak manikür pedikür aletlerinin ortak kullanımı, sağlık için uygun değildir. Diş fırçası ne kadar bireye özel bir bakım vasıtayı ise manikür pedikür setleri de bireye özel olmalıdır. Ayrıca manikür ve pedikürün sterilize civarlarda ve bu mevzunun uzmanı olan şahıslarca yapılması gerekir. Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri; Hepatit B başta olmak üzere kan dolaşımı ile geçen pek çok hastalığa neden olabilir. Steril edilmemiş manikür pedikür aletlerinden en sık berişen hastalık tırnak mantarıdır. Tırnak mantarı, rehabilitasyonu hem çok uzun süren hem de bireyin yaşam niteliğini ciddi oranda etkileyebilecek bir meseledir.
Ayaklarınız kesintisiz terliyorsa…
Ayaklarınızın yoğun biçimde terlediğini düşünüyorsanız alüminyum kapsayan kremler terlemeyi yasaklamak için kullanılabilir.
Tırnaklarınızın kesim biçimi bile ehemmiyetli
Ayak tırnakları, el tırnakları kadar iyi bakılmalıdır. Tırnak kesimi yuvarlak ve içe kıvrık değil düz olmalıdır. Bu, tırnak batığı yaradılışını maniler. Şayet tırnaklarda batık varsa; bu batan kısımlar zorlanarak çıkarılmamalıdır. Tırnak batığı rehabilitasyonu kuaförler tarafından değil, bu mevzuda tecrübeli cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Tırnaklarınız kırılıyorsa, rengi değişiyorsa, mat görünüyorsa, anormal derecede kalınlaşmış ise veya gevşek ve dağılınan bir yapıdaysa, bu vaziyet tırnak mantarı ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu sebeple; mesele ilerlemeden bir cilt hekimine danışılmasında fayda vardır.
Topuk çatlaklarının çözümü: Kumpaslı ayak bakımı
Daha çok kuru ciltlerin problemi olan çatlaklar, topuk ve ayak tabanında görülür. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak, yalınayak dolaşmak, ufak ayakkabı giymek gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar.
Her banyodan sonra ponza taşıyla yumuşak hareketlerle ölü teni arının. Çatlak bölgeleri, içeriğinde E vitamini ve jojoba yağı bulunan ayak kremleriyle gün boyu sık sık kremleyin. Çatlaklarınız kaybolana dek, kesintisiz çorap ve kapalı ayakkabı giyin.
Ayak peelingi de ayaklarınızdaki tüm ölü tenleri pakler ve kalınlaşan topuklarınızı yumuşatır. Aynı zamanda da ayaklarınızdaki kan dolaşımını çoğaldırır.
Ayak parmak aralarında sulantı, atanma, tabanda pul pul dökülme varsa; tabanda ve parmak altlarında ufak çukurcuklar oluşmuş ise kesinlikle cildiye doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Ağızdan ya da krem biçiminde antifungal ya da antibakteriyal rehabilitasyon kullanılması gerekebilir.
Tırnaklarınızı uzun zaman ojeli bırakmayın
Aseton ve ojeler tırnağı kurutur, çatlamasına ve kolay kırılmasına neden olur. Elbette bakımlı el ve ayaklar için tırnakların pak görünümü ve ojeli olması ehemmiyetlidir. Ancak oje uzun zaman tırnakta yakalanmamalı, tırnakların soluk alması sağlanmalıdır.
Oje sürmeden evvel tırnaklara tırnak besleyici vitaminli solüsyonlar sürmek tırnakları bir ölçü gözetecektir. Tırnaklar için özel besleyici kremlerin akşamları uyumadan evvel sürülmesi de tırnakların korunmasında kolay çizgilenip çatlayıp kırılmalarını önleyecektir.
Demir B12 ve Folik asit bakımından zengin beslenmek tırnak sıhhatimiz için ehemmiyetlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, baklagiller bu vitaminlerce zengindir.
Nasırlarınızdan kurtulun
Ayaktaki nasırlar, dar ve sivri uçlu ayakkabıların tenimize yaptığı baskı neticeyi oluşur. Nasır rehabilitasyonunda da hala ilk başvurular kuaförlere yapılmalıdır ya da çoğumuz konutta kesici aletlerle nasırları kesmeye ya da koparmaya çalışırız. Destek için elbette cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Ayak parmak aralarında sulantı, atanma, tabanda pul pul dökülme varsa; tabanda ve parmak altlarında ufak çukurcuklar oluşmuş ise kesinlikle cildiye doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Ağızdan ya da krem biçiminde antifungal ya da antibakteriyal rehabilitasyon kullanılması gerekebilir.
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/575895-ayak-sagligina-dikkat