Ateşli Romatizma (Akut Romatizmal Ateş = Ateşli Eklem Romatizması)

09.06.2023
590
Ateşli Romatizma (Akut Romatizmal Ateş = Ateşli Eklem Romatizması)

Bazı mikroplar temkin alınmasına karşın artmaya ve bedende irin oluşturmaya devam eder. Tonsillerde gelişmeye devam eden bu iltihaplanmaya tonsilit başka bir deyişle bademcik iltihaplanması denir.

Bademcikler lenf düğümcükleridir. Ağzınızın gerisinde her iki yanda birer tanedir. Öbür misyonlarının yanında ağıza giren hasarlı mikroorganizmaları filtre etmek de vardır. Fakat çok fazla bakteri girince sabredemezler. İltihaplanır ve şişerler. Buna bademcik irini tonsilit denir. Özellikle çocuklar arasında çok yaygındır.

Bulgular

Boğaz ağrısıBaş ağrısıAteş ve üşüme, titremeBoğaz ve çenede ağrıyan bezler

Teşhis

Tonsilit bulguları gribinkilere eş. İlk bulgu yutmayı güçleştiren boğaz sızısıdır. Bademcikler görülür biçimde kırmızılaşır ve şişer. İltihaplanmış bademciklerin üzerinde nokta biçiminde irin alanları da görülebilir. Bölgesel lenf düğümleri çene altı ve boyundakiler gibi gelişip hassaslaşabilir.

Eğer bulgular 48 saatten uzun sürerse ya da sizin veya çocuğunuzun geçmişinde yineleyen tonsillit hikayesi varsa hekiminize müracaat etin; boğazınızı tetkik ettikten sonra hastalık etmeninin beta streptokok bakterisi olup olmadığını kavramak için kültür misali alacaktır.

Tonsillit günümüzde oldukça yaygındır. Rehabilitasyon edilmezse bademciklerin etrafında çıban yaradılışına yol açabileceği için, tonsillit kesinlikle rehabilitasyon edilmelidir.

Rehabilitasyon

Kendinizde veya çocuğunuzda bademcik irini bulguları görürseniz, bol bol dinlenin, yumuşak gıdalar yiyin ve boğazınızı rahat-atacak sulu yiyecekler alın. Ilık tuzlu suyla gargara yapmak sızıyı eksiltir. Aspirin veya eşi ilaçlar acetaminopen gibi, dayanakçı olabilir.

İlaçlar

Bir bakteri enfeksiyonu söz mevzusu olursa hekiminiz ağızdan antibiyotik alınmasını nasihat edebilir 10 gün kadar. Bulgular birkaç günde geçer. Streptokok bakterilerinin bazı cinsleri nefrit böbrek irini veya romatizma da yapabilir. Bunun için antibiyotik rehabilitasyonuna lüzumlu müddet devam edilmelidir.

 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.