Aşırı terlemeye çözüm!

28.02.2023
825
Aşırı terlemeye çözüm!

Koltuk altından küçük kesilerle giriliyor, fazla terleme tarihe karışıyor… El ve koltuk altlarındaki fazla terleme meseleyi için koltuk altından küçük kesilerle girilerek yapılan “ETS” rehabilitasyonuyla yüzde …

Koltuk altından küçük kesilerle giriliyor, fazla terleme tarihe karışıyor…

El ve koltuk altlarındaki fazla terleme meseleyi için koltuk altından küçük kesilerle girilerek yapılan “ETS” rehabilitasyonuyla yüzde surata yakın zaferli elde edilebildiği bildirildi.

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Dikmen, “Kamera ile göğüs boşluğuna girilerek yapılan bu işlemde, el ve koltuk altı bölgesinde fazla terlemeye yol açan asaplara müdahale edilerek fazla terleme rehabilitasyon edilebilir” dedi.

Dikmen, bedenin olağan işlevlerinden birisi olan terlemenin temel işlevinin beden sıcaklığının ayarlanması olduğunu belirterek, ancak, bireylerin efor sarf etmemesine, fazla acı gıdalar harcamamasına ya da heyecanlanmamasına ve civarın sıcak olmamasına karşın terleme alana gelmesi vaziyetinde, “fazla terleme”den hiperhidroz söz edilebileceğini söyledi.

Fazla terlemenin en çok surat, el ve koltuk altlarında görüldüğünü, fazla ve klasikten çok fazla terleyen bireylerin, iş ve sosyal yaşamlarında ehemmiyetli kısıtlamalar ve problemler yaşadıklarını anlatan Dikmen, “Özellikle ellerden ve surattan damlayan, ceketlerden ve kunduralardan taşan bir terleme varsa bu gidişat ciddi bir sosyal problem yaratabilir” diye konuştu.

Terlemenin aynı zamanda dış görünümü ve günlük yaşımı negatif etkilediğini, başkalarıyla ilişki kurmayı yasakladığını, sosyal kasvetlere neden olduğunu, iş, iş ve kariyer tercihinde negatifler yarattığını, yaşam niteliğini ve ruhsal sıhhati bozduğunu ifade eden Dikmen, fazla terleme rehabilitasyonuna müteveccih şu bilgileri aktardı:
“El ve koltuk altında fazla terleme Aksillopalmar Hiperhidrozis olgularının rehabilitasyonunda muhtelif kozmetik mahsuller, iyontoforez ve botoks uygulamaları gibi muhtelif usullere müracaat etilebiliyor. Ancak bu usullerin hepsi geçici çözümlerdir. Bu uygulamaların seneler süresince kezlerce yinelemesi gerekir. El ve koltuk altı fazla terleme olgularında kalıcı ve kesin çözüm ise kısaca ETS olarak adlandırılan ‘Endoskopik Torakal Sempatektomi’ harekâtıdır. Bu işlemin zafer oranı yüzde 98-99 arasındadır. ETS operasyonları genel anestezi altında uygulanır. Diz artroskopisi veya laparoskopik safra kesesi operasyonları gibi aynı biçimde kapalı usulle uygulanır. Hastanın koltuk altı bölgesinde açılan, biri 10, ötekiyi 5 milimetrelik iki ufak kesi aracılığı ile yapılır. İşlem süresi vasati 20-30 dakikadır. Kamera ile göğüs boşluğuna girilerek yapılan bu işlemde el ve koltuk altı bölgesinde fazla terlemeye yol açan asaplara müdahale edilerek fazla terleme rehabilitasyon edilebilir.”

Endoskopik Torakal Sempatektomi ETS operasyonlarının sıklıkla “Klips” ile uygulandığını belirten Dikmen, “Klipsli ETS” denilen bu işlemde, sempatik asap zincirine kesme veya yakma yapılmadan yalnızca titanyum klips konularak fazla terlemenin rehabilitasyon edilebildiğini bildirdi.

Doç. Dr. Erkan Dikmen, işlemin hemen sonrasında hastanın el ve koltuk altı terlemesinin geçtiğini, hastanın 12 saatlik bir dinlenme sonrasında evine sevk edildiğini, yan tesir ve karmaşıklık oranlarının da son derece düşük olduğunu sözlerine ilave etti.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/635015-asiri-terlemeye-cozum

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.