Aşırı sıvı kaybına dikkat

08.03.2023
897
Aşırı sıvı kaybına dikkat

Uzmanlar, Fazla sıcaklardaki akışkan kaybının yaratacağı mahzurlara karşı yurttaşları uyardı. Hava sıcaklıklarının mevsim basmakalıplarının üzerinde izlediği yarıyıllarda, bedende elektrolit balansının bozulmasına neden olan fazla akışkan kaybına …

Uzmanlar, Fazla sıcaklardaki akışkan kaybının yaratacağı mahzurlara karşı yurttaşları uyardı.

Hava sıcaklıklarının mevsim basmakalıplarının üzerinde izlediği yarıyıllarda, bedende elektrolit balansının bozulmasına neden olan fazla akışkan kaybına karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi.

Özel bir sağlık kurumunda vazife yapan kardiyoloji uzmanı Dr. Cem Heper, nem oranının yüzde 50′den az ölçüldüğü civarlarda 21-29 derece arasındaki hava sıcaklıklarının, sağlık açısından en ideali olduğunu söyledi.

Bu bedellerin üstündeki sıcaklıklarda muhtelif rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Heper, bunların başında da fazla akışkan kaybı, sıcak krampları, sıcak yorgunluğu, sıcak çarpması ve termojenik anhidrozun dargınlık, ateş, titreme geldiğini vurguladı.

Havanın kuru olduğu civarlarda terin süratle buğulaşmasının bedendeki ısının eksilmesini sağlayarak, yeterli soğutmayı oluşturduğunu ifade eden Heper, nemli civarlarda ise terin buğulaşması ve bedenden ısının uzaklaştırılmasının güçleştiğini anlattı.

Fazla sıcaklardaki akışkan kaybının yaratacağı mahzurlara karşı yurttaşları uyaran Heper, şöyle konuştu:

”Sıcaklık çoğalışlarına bağlı olarak görülen sağlık meselelerinden birisi de fazla akışkan kaybıdır. Sağlıklı bireylerdeki fazla akışkan kaybı, bedende elektrolit balansının bozulmasına neden oluyor. Bu vaziyet, beyin ödemi ve kalp aritmileri dahil olmak üzere bir hayli uzvu etkileyecek meselelere yol açabilir. Fazla akışkan kaybı ayrıca böbrek yetmezliği mevzusunda da risk yaratır. Şayet ağızdan akışkan alımına bağlı bir beceriksizlik söz mevzusuysa, kaybı gidermeye müteveccih olarak uygun akışkanın damardan alınması gerekiyor. Şeker koması, ishal, fazla kusma ve kan kaybında su içerek sualin çözümlenmesi muhtemel olmadığından, kesinlikle bir sağlık müessesesine müracaat etilmesi gerekiyor. Çocuklar akışkan-elektrolit balansına daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve önlemli davranmak gerekiyor. Ayrıca, çocuklar su gereksinimlerini fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için bunu usta yakalayıp bol bol su içirmekte fayda var.”

A.A.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=31963&cat=220&dt=2007/08/12

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.