Akşam hafif yemeli
“Az yiyen çok uyur, çok yiyen güç uyur.”atasözü akşam yemek-lerimizdeki temel prensibimiz olmalıdır. Yapılan araştırmalar, akşamları aşırı yemenin ve tok karnına yatmanın uyku bozuklukları ve şişmanlığa …
“Az yiyen çok uyur, çok yiyen güç uyur.”atasözü akşam yemek-lerimizdeki temel prensibimiz olmalıdır.
Yapılan araştırmalar, akşamları aşırı yemenin ve tok karnına yatmanın uyku bozuklukları ve şişmanlığa yol açtığını ortaya koymuştur. Bu sebeple akşam yemeği ile ilgili olarak şu hususlara dikkat etmemiz gerekir:
* Akşam yemeği olabildiğince hafif şekilde ve yatma saatimizden erken bir vakitte yenmelidir. Çünkü organizma gece boyunca tekrar depolama yapmaktadır.
* Kalp, damar sistemimiz için çok zararlı olan kolesterolün büyük çoğunluğu geceleri uyuduğumuzda üretilmektedir. Dolayısıyla yatmadan önce buna yol açacak şekilde aşırıya kaçmaktan sakınmalıdır. Akşam yemeğini uykudan 4-5 saat önce ve hafif gıdalarla geçiştirmek gerekir. Bu uygulama, geceleri uykudan uyandıran hazımsızlık ve mide yanması şikayetlerini de ortadan kaldıracaktır.
* Gece bütün organlarımız istirahata geçer. Ancak akşam yemeği fazla ve geç yendiyse, kan mideye hücum ederek sindirim faaliyetine ağırlık verir. Zaten yavaşlamış organizma işleyişi yüzünden sindirim zorlaşır ve uzar. Tüm bunlar kötü rüyalar görme, sık sık uyanma, tatminkâr bir uyku uyumama ve dinlenmeden sabah külçe gibi kalkmaya sebep olur.
Aynı besin maddesi akşam yendiğinde, sabah ve öğleye oranla daha “şişmanlama” olabilmektedir.