Zeytin

16.07.2023
488
Zeytin

Zeytinyağının Cinsleri: 1-Riviera zeytinyağı: Arıtılmış ve Naturel z.yağının emin oranda karışımı ile elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda seçim dedilir. Asit oranı en fazla %1’dir. 2-Arıtılmış …

Zeytinyağının Cinsleri:
1-Riviera zeytinyağı: Arıtılmış ve Naturel z.yağının emin oranda karışımı ile elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda seçim dedilir. Asit oranı en fazla %1′dir.

2-Arıtılmış zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan arıtılmış edilmesi gerekir. Fiziksel arıtılmış operasyonu sonrasında elde arıtılmış zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Arıtılmış yada Light z.yağı daha çok z.yağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tüketilir.

3-Naturel zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye böler. Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1′dir. Zeytinyağı içinde en makbulü sızmadır. Ham olarak salata ve soslarda tüketilir. Naturel zeytiyağı yada extra extra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır.

*Yeniden zeytinin şekerinden, zeytin çiçeği kolonyasından, zeytin salatasından, sabunlarına kadar birçok mahsulü devardır.

*Bugün dünyanın en ehemmiyetli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığından çikan sgualene isimli madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50′ye yakın azaltmaktadır.

* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine isimli madde sayesinde hücreler yenilerek kansere karşı hücreleri korur.

*Zeytin yağı yapım safhasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu sebeple sağlıklısı Riveriya değil, Sızma olanıdır. Hakikatinde en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç arıtılmış edilmemişi kullanmaktır.

*Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda senelerdir ilaçların bileşimlerinde yer alan natürel maddelerden birisidir, natürel bir ilaçtır.

*Besinin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondurda.

*Zeytinyağı, tenin foliküllerine penetre olabildiği için, gerek internal gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır.

*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini eksiltir. Yemek evveli veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide çeperini örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğuda eksiltir.

*Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin dayanak sağlar. Hazmı en kvaka olan zeytinyağı gıdaların bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını kumpaslar.
Isıtılmış olsun yada olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek geçişini khadiseleştirmek suretiyle konstipasyona mani olur.

*Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını kasılma ve safra salgılanmasını uyararak safra taşı yaradılış riskini eksiltir, hazmı khadiseleştirir. Dalakta taş yaradılışını önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi kazanç.
Oruç yakalayanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı kapsasa safra kesesi ve barsakları rahatlatacaktır.

*Sabah kahvaltıdan evvel alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -kolay kronik kabızlığa – iyi kazanç daha iyi sonuç için suyla karıştırılabilir. Hemoroit şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilir.

*Anne sütündede bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, banal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak asap sisteminin gelişimini de desteklediğinden, hamile ve emziren annelere özellikle verimlidir.

*Zeytinyağı ihtiyarlamanın, hem genel olarak doku ve uzuvlar, hemde beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.

*Yüksek tansiyonu düşürür; yaprakları ve dallarından çay yapılır. Taze yada ktümörü zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatıp, süzdükten sonra şeker ilave edrek 15 gün süresince her sabah akşam sıcak içmek faydalıdır.

*Kan şekeri seviyesinin düşmesine dayanak eder.

*Ağrı, romatizma, burkulma ve kas incelmelerinde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr taze çiçek ve yaprak, 100 gr sarı papatya ile 1 kg zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat ‘benmari’ içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur. Kapalı yanıklarda zeytinyağı sürülerek kullanılır.

*Kötü kolesterol LDL’yi eksiltirken, iyi kolesterol HDL’yi artırır.
Yüksek LDL kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastalığında sebepsel rol oynadığı kuşkusuzdur.Epidemiyolojik bilgiler koroner kalp hastalığı vakalarındaki düşüşün total veya LDL kolesteroldeki düşüş ile birlikte olduğunu göstermektedir.

*Perhizle alınan doymuş yağ asitlerinin DYA total kolesterol seviyesini yükseltettiği iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen kolesterol yüksekliği çoğunlukla LDL kolesterolündeki yüksekliğe bağlıdır. DYA ve hayvansal yağdan zengin perhizler HDL kolesterolü ve apo A-1 de de yükselmeye yol açar.

*Yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı perhiz tüketen cemiyetlerde düşük HDL kolesterol ile düşük LDL kolesterolün birlikte bulunması koroner riski artırmazken, yüksek DYA kapsayan perhize bağlı olarak LDL’nin yükseldiği cemiyetlerde daha yüksek HDL seviyesine karşın koroner riski yüksektir.Yüksek hayvansal yağ kapsayan perhizlerin LDL- HDL oranını, düşük yağ kapsayan veya çoklu doymamış yağ asitinden ÇDYA zengin perhizlere kıyasla daha fazla yükselttiği görülmüştür.
Laurik, miristik ve palmitik asit birlikte tüm DYA ların başında kazançken, mistrik asit tereyağında, hurma çekirdeğinin yağında, hindistan cevizinin yağında bulunmaktadır.Son ikisi aynı zamanda çok yüksek oranlarda laurik asitte içerirler.Bu üç yağdan hangisinin kolesterol yükseltme potansiyelinin en fazla olduğu hala münakaşa konusudur. Her üçününde LDL kolesterolünü yükselttiği yapılan çalışmalarda kollanmıştır.

DYA yerine linoleik asit konulduğunda total kolesterolde düşüşe neden olmaktadır.
Diyetteki başlıca tekli doymamış yağ asidi oleik asittir.Oleik asit zeytinyağında hakim olan yağ asididir.
Düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı perhizler total ve LDL kolesterol konsantrasyonlarını anlamlı olarak düşürürken aynı zamanda kesinlikle HDL seviyesinde de düşüşe neden olur.
Zeytinyağı sağlıklı lipid düşürücü perhize faydalı katkıda bulunur.

*Kalp arkadaşı;zeytinyağı hayvansal yağların tersine kandaki kolesterol miktarını ve dolayısıyla kalp krizi riskini eksiltir. Kan plateletlerinin bir araya gelmesine mani olarak kan pıhtılaşması riskini de yok eder.

*Kapsadığı linoleik asit yüzdesi sebebiyle anne sütüne benzeyen zeytinyağı, inek sütüne katıldığında anne sütüne yakın değer elde edilir. Sütü kesilen anneler yağsız inek sütüne azıcık zeytinyağı katıp bebeğe verilebilir.

*Günde birkaç damla zeytinyağı bebeğin gelişimine sihirk katkı sağlar.

*Kapsadığı E, A, K vitaminleri ile her yaştaki çocuğun gerekli gereksinimine cevap verir. Bu vitaminler kemiklerin natürel gelişimine ve mineralleşmeye dayanakçı olup, güçlenmesini süratlendirir. Her yaştaki insan için verimlidir.

*Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede, karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi kazanç.

*Çocukları raşitizmden korur. Siyatik, mafsal ağrılarına iyi kazanç; zeytinyağı tortusu sürülür.

*Ağızda çalkalandığında ,dişlerin beyaz olmasını sağlar,diş etlerini korur, diş çürümelerini önler.

*Zeytinyağı sağlık ve hoşluk kaynağıdır. Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır.

*Saçları dökülenlere; 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç diplerine sürerek 1 saat bekletilip daha sonra yıkanması, arada bir tekrarlanması gerekir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.