Yaz aylarında sebze ve meyveye dikkat
Sağlıklı ve balanslı beslenmenin en ehemmiyetli usulünün bol sebze ve meyve tüketimi olduğuna dikkat toplayan uzmanlar, özellikle yaz aylarında bakteri yaradılışının daha süratli reelleşmesi sebebiyle …
Sağlıklı ve balanslı beslenmenin en ehemmiyetli usulünün bol sebze ve meyve tüketimi olduğuna dikkat toplayan uzmanlar, özellikle yaz aylarında bakteri yaradılışının daha süratli reelleşmesi sebebiyle paklik ve gizleme usulü mevzusunda zorunlu özenin gösterilmesi için tüketicileri uyarıyorlar. Sebze ve meyve pakliği mevzusunda özellikle yaz aylarında duyarlı olunması ve kesinlikle klorlanmış ağ suyuyla yıkanması gerektiğini belirtti. Virütik yaz ishalleri, hepatit A, karahumma, paratifo başta olmak üzere muhtelif hastalıkların yaz aylarında sık görülmesinin en ehemmiyetli etmenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile olduğuna dikkati sürükleyerek, şunları kaydoldu:
“Salgın vaziyetleri dışında, ağ suyuna katılan klor ölçüyü pakliğin asıllaşması için yeterlidir. Ehemmiyetli olan sebze ve meyvelerin mutlaka bol suyla yıkanmasıdır. Suyun klorlu olmaması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ya da solüsyonlarının kullanılması önerilir. Yaz aylarında su kesintilerinin sıklaşması ve klorlu pak suyun temin edilememesi halinde ise flu olmayan bir litre suya üç damla olmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı izniyle üretilmiş çamaşır suyu kullanılabilir.”
Gizleme usulü de ehemmiyetli
Hava sıcaklığının çoğalmasının bakterilerin üremesi için ergonomik etraf yarattığını ifade eden uzmanlar yiyeceklerin saklanmasının da ehemmiyetine dikkati sürükleyerek, şunları kaydoldu: “Sebze ve meyveyi bol su ile yıkayın. Kullanım ömrünü uzatmak ve vitamin bedellerini kaybetmelerini yasaklamak istiyorsak, kesinlikle kurulamalıyız. Zira, ıslak civarlarda bakteriler üremeye devam eder. Muhtemel olduğu kadar sebze ve meyve, tazeyken, satın alındıktan sonra en kısa sürede harcanmalıdır. Zira, bekletme, vitamin kaybına ve bakteri üremesinin süratlenmesine neden olur. Bedene veriminim had safhada yakalamak için lüzum dinlenen kadar alınıp tazeliğini kaybetmeden harcanması zorunludur.”