Verem yeniden mi hortladı ?
Uzun seneler evvel insanlığın kabusu olan hastalığın yine başladığı iddia ediliyor… Özellikle büyümekte olan ülkelerde son zamanlarda tüberküloz olaylarında belli bir çoğalış görülmesi, uzun seneler evvel …
Uzun seneler evvel insanlığın kabusu olan hastalığın yine başladığı iddia ediliyor…
Özellikle büyümekte olan ülkelerde son zamanlarda tüberküloz olaylarında belli bir çoğalış görülmesi, uzun seneler evvel insanlığın fobili düşü olan ve dünyada çok rakamda şahsın vefatına yol açan bu hastalığın tekerrür geri döndüğü kaygılarını ortaya çıkardı.
2003 senesinden beri Singapur’daki Novartis Tropik Hastalıklar Enstitüsü Kimya Kısmı Mesulü olan Dr. Thomas Keller, tıp dilinde ”verem” olarak öğrenilen tüberküloz hastalığının belli bir müddet ortadan kalktığını ancak son senelerde hadise rakamında belli bir çoğalış görüldüğünü söyledi.
”15 sene evvel ‘tüberküloz artık bitti’ diye düşünüyorduk ama hastalık geri geliyor” diyen Keller, büyük bir salgından söz edilemeyeceğini ancak potansiyel bir gidişatla karşı karşıya olunduğunu kaydoldu.
Keller, özellikle Çin ve Hindistan gibi büyümekte olan ülkelerde popülasyonun yüzde 50′sinde virüs bulunduğunu, hastalığın bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıktığını bildirdi.
Veremin yeryüzündeki başlıca vefat ve hastalık sebeplerinden birisi olduğunu, 2000 senesinde dünyada 2 milyar şahsın enfeksiyon taşıdığının tespit etildiğini anlatan Keller, ”Dünya Sağlık Teşkilatına DSÖ göre senede takribî 8 milyon birey enfeksiyon kapıyor, 2 milyon şahıs da bu hastalıktan yaşamını kaybediyor” dedi.
Hastalığın kentlerdeki kalabalıklaşma, noksan teşhis ve rehabilitasyon altyapısı, küreselleşme ve seyahatlerin çoğalmasıyla dağıldığına dikkati sürükleyen Keller, şöyle konuştu:
”Hastalığın rehabilitasyonunda ilaçların kumpaslı ve gerektiği zamanda alınması çok ehemmiyetli. Hasta ‘iyileştim’ deyip rehabilitasyonunu yarıda vazgeçerse hastalık direnç kazanıyor. Bu sebeple Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bir hayli ülkede olduğu gibi ilaçların sağlık personellerinin himayesinde verilmesi çok ehemmiyetli. Ancak ne yazık ki bu her yerde uygulanamıyor. İlaca dirençli mikobakteriyel suşların Bir bakteri veya virüsun değişik alt cinslerinin, aralarında genetik değişiklikler bulunan grupları ortaya çıkması, çoklu ilaç rehabilitasyonuna dirençli olayların rakamında çoğalışa yol açtı. DSÖ’nün hesaplarına göre, dünya çapında 50 milyon bireyde dirençli hadise büyümektedir. Rehabilitasyon edilmediği takdirde etkin veremli her bir şahsın senede 10-15 bireye enfeksiyon bulaştıracağı öngörülüyor.”
”HIV İLE ETKİLEŞİM OLURSA REHABİLİTASYON OLANAKSIZ HALE GELİYOR”
Keller, hastalığın HIV virüsüyle etkileşimde bulunması halinde ise rehabilitasyonun olanaksız hale gelebildiğine işaret etti.
Takribî 30 sene evvel geliştirilen 4 ilacın, hastalığın rehabilitasyonundaki aktifliğini kaybettiğini ifade eden Keller, yeni bir ilaç üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürdüklerini belirten Keller, ilacın 2 sene içinde insanlarda sınanmasının olası olabileceğini kaydoldu.
Star
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=47305&cat=220&dt=2007/12/11