Uzun ömrün kırmızı iksiri ŞARAP

20.09.2023
328
Uzun ömrün kırmızı iksiri ŞARAP

Günümüzden 3000 yıl önce Kutsal Filistin top­raklarında yaşayan insanlar yaşlılığın en büyük belirtisinin vücudun ısı kaybetmesi olduğunu ka­bul ediyorlardı. Yaşlı erkeklerin gençleşmesi için kaybettikleri vücut …

Günümüzden 3000 yıl önce Kutsal Filistin top­raklarında yaşayan insanlar yaşlılığın en büyük belirtisinin vücudun ısı kaybetmesi olduğunu ka­bul ediyorlardı. Yaşlı erkeklerin gençleşmesi için kaybettikleri vücut ısılarını geri kazanmaları ge­rekiyordu. Bunun çaresi de genç kızlarla müm­kün olduğu kadar sık bir araya gelip – onlara sa­rılarak kaybettikleri vücut ısılarını geri kazanıp böylece gençleşmekti.

Genç kızlara, genç kalmanın ve çok uzun ya­şamanın iksiri olarak bakılıyordu. En çok uygu­layanların başında kral geliyordu. Ama kırk yıl­dan fazla yaşayamadı. Daha sonra şarap gençlik ve uzun yaşam iksiri olmuş. Günümüzde Akdeniz çevresinde yaşayan insanlar içki olarak şarabı tercih ediyorlar. Diğer bölgelere göre daha az kalp krizi geçiriyorlar. Dünyada insanların en çok yaşadığı yerlerden biri olan Girit adasında yalnız ve bilhassa kırmızı şarap içiliyor.

Eski Yunanlılar’da şarap çok önemli sağlık kaynağı idi. Büyük filozof Eflatun, “Az içilen şa­rap ilaç gibidir; yaşlıları gençleştirir, hastalıkları iyileştirir” demiş.

Kırmızı şarabın içindeki “bioflovnoid”lerin kalp sağlığını koruduğu düşünülmektedir. Bu koru­manın mekanizması şu şekilde açıklanıyor.

1. Şarabın içindeki maddeler vasıtasıyla pıhtı­laşma azaltılarak kanın akışkanlığı artırılıyor.
2. Şarap iyi huylu kolesterolün (HDL) yüksel­mesini sağlıyor; iyi huylu kolesterol kötü huylu kolesterolün miktarını düşürüyor.
3. Şarabın içindeki bioflavoniedler kolestero­lün okside olmasını önlüyor. Kötü kolesterol ok­side olmadıkça, damar çeperine çökmüyor, böy­lece damar sertliğinin oluşmasını önlüyor. Ama şarabın bu etkileri o zaman biliniyordu.
4. Mekanizma ne olursa olsun, az içilen kırmı­zı şarabın Akdeniz mutfağının bir parçası olduğu ve bu şekilde beslenenlerin daha çok yaşadığı is­patlanmış durumda. Eski devirlerde gençlik iksi­ri olarak şarap kürlerinin yapılışı sadece tecrübeye dayanıyor.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.