Uzmanlardan sıcak çarpmasına ile ilgili kritik ihtar: Vefatla sonuçlanabilir
Ülkemizde gittikçe artan hava sıcakları ile ilgili uzmanlardan kritik uyarıla gelmeye başladı. Sıcak çarpmasına dikkat çeken uzmanlar vatandaşların alması gereken tedbirlerin ehemmiyetine dikkat çekti.
Ülkemizde gittikçe artan hava sıcakları ile ilgili uzmanlardan kritik uyarıla gelmeye başladı. Sıcak çarpmasına dikkat çeken uzmanlar vatandaşların alması gereken tedbirlerin ehemmiyetine dikkat çekti.
Türkiye genelinde yaşanan yüksek sıcaklık nedeniyle uzmanlar sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda kıymetli ihtarlarda bulundu. Uzmanlar sağlıklı şahıslar de de beyin kanaması kalp krizi üzere birçok hastalığa neden olabileceği konusunda uyarıyor.

AMAN DİKKAT MEVTLE SONUÇLANABİLİR
Uzm. Dr. Mustafa Özkan Gün yaptığı açıklamada, çok sıcakların çeşitli sıhhat sorunlarını beraberinde getirdiğini vurguladı. “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak beden ısısı yükselmekte, metabolizma bu yeni duruma ahenk sağlamaya çalışmaktadır. Olağanda terleme yoluyla beden ısısı dengelenir fakat çok sıcaklarda bu kâfi olmayabilir” diyen Gün, bilhassa yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan bireylerin bu süreçte daha fazla risk altında olduğunu belirtti.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen kümelerin yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki bireyler, dört yaşından küçük çocuklar, gebeler, çok kilolu bireyler ve kronik hastalığı bulunanlar olduğunu tabir eden Gün, bilhassa yalnız yaşayan yaşlı bireylerin en riskli küme olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Gün, aşırı sıcaklara karşı alınması gereken tedbirleri şu biçimde sıraladı:
“Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecburî olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarı çıkılması gerekiyorsa açık renkli, hafif ve sık dokunmuş giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava alabilen şapkalarla güneş gözlüğü kullanılmalı. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenmemeli. Fizikî aktivite ve spor sabah ya da akşam saatlerinde yapılmalı; her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı.
Risk kümesindeki yetişkinler ve yaşlılar günde en az iki sefer sıcak çarpması açısından denetim edilmeli, bebekler daha sık izlenmeli. Beden ısısının dengelenmesi için sık duş alınmalı; mümkün değilse ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı ya da silinmeli.”

Sıvı tüketiminin değerine de değinen Gün, “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı alınmalıdır. Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzeler tercih edilmeli. Kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu üzere bitki çayları içilmelidir” dedi.
Gün ayrıyeten, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “Kafein, alkol ve fazla şeker içeren içecekler bedenden daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir” sözlerini kullandı.