Türkiye’de 30 bin hemodiyaliz hastası

06.09.2023
353
Türkiye’de 30 bin hemodiyaliz hastası

Türkiye’de, takribî 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz makinesine bağlı olarak ‘bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak …

Türkiye’de, takribî 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz makinesine bağlı olarak ‘bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak bu hastaların senede, yalnızca 500′ü bu olanağa kavuşuyor.
Türkiye’de 211′i Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplam 480 diyaliz merkezinde, kronik böbrek hastalarına diyaliz hizmeti veriliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diyaliz hizmetlerinin kronik böbrek hastalarının yaşam umudu olduğunu belirterek, kronik böbrek hastaların verilen diyaliz hizmetlerinin ülkenin her noktasına eriştirilmesinde iyiliksever yurttaşlardan ve özel sektörden destek beklediklerini söyledi. Akdağ, yaptığı yazılı açıklamada, “Bakanlığımızca bölgelerde gerek aygıt temini gerekse personel eğitiminin sağlanması ve mekanların diyaliz hizmetine uygun hale getirilme çalışmaları, iyiliksever yurttaşlarımızın ve özel sektörün yardımıyla sürat kazanmaktadır” dedi. Diyaliz Merkezleri İdaremeliği ile yürütülen diyaliz hizmetlerinden faydalanan hemodiyaliz hasta rakamının toplam 26 bin 707 olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, şu ifadelere yer verdi:
“211′i bakanlığımıza bağlı toplam 480 diyaliz merkezinde, 211′i bakanlığımıza bağlı toplam 6 bin 413 hemodiyaliz makineyi bulunmaktadır. Hemodiyaliz hastası rakamının toplam 26 bin 707 olduğu göz önüne alındığında, aygıt başına düşen hasta rakamının 4,2 olduğu görülmektedir. Mevcut aygıtların kullanım seneleri, modelleri, ülke genelindeki dağılımı dikkate alındığında, aygıt ve merkez rakamında beceriksizlik ve kumpassızlıklar göze çarpmaktadır” diye konuştu. Türkiye’de diyaliz hizmetine lüzumu olup da erişemeyen hastanın bulunmadığını anlatan Bakan Akdağ, “Ancak hastaların ikamet ettiği yerlerde bu imkânı bulamayıp göç yada zorlu erişimle bu hizmete kavuşuyor olması, hizmet niteliğinin artırılması gereğini göstermektedir.”

Sağlık Bakanı Akdağ, günün değişen koşulları ve Türkiye’de, ‘Sağlıkta Mutasyon Programı’ ile sağlanan ehemmiyetli büyümelere paralel olarak, diyaliz hizmetleri mevzuatında farklılık yapılması gerektiğini kaydoldu. Akdağ, mevzuat farklılığıyla eğitim ve araştırma sağlık kurumuları bünyesinde yer alan diyaliz birimleri haricindeki değişik diyaliz merkezlerinin açılış, işleyiş ve teftişlerinin şehir sağlık müdürlüklerine devredilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Akdağ, “Bu yolla gerek bölge koşullarını gerekse hasta potansiyelini birebir izleyebilen tasarılama ve işleyiş teftişi sağlanabilecektir” dedi. Birim dağılımının ülke çapında yaygınlaştırılmasını sağlamak emeliyle, 13 diyaliz biriminin 2004 seneyi sonuna kadar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde faaliyete geçirileceğini ifade eden Akdağ, “Hemodiyaliz hasta rakamının 26 bin 707, periton diyalizi hasta rakamının 3 bin 855 olduğu, diyaliz hasta rakamı çoğalış oranının binde 40 olarak izlendiği ülkemizde, verilen diyaliz hizmetinin devlet-yurttaş işbirliğiyle daha nitelikli hale getirilebileceği belirlidir” ifadelerini kullandı.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.