Sporun yararları
1. Hareket sistemi; Sporun sıhhate faydalı olduğu tartışılmaz bir reeldir, fakat atletik bir etkinliğe başlamak için zorunlu olan temel bilgiler genelde eksiktir. Başka Bir Deyişle, yaşınıza ve fizik …
1. Hareket sistemi;
Sporun sıhhate faydalı olduğu tartışılmaz bir reeldir, fakat atletik bir etkinliğe başlamak için zorunlu olan temel bilgiler genelde eksiktir. Başka Bir Deyişle, yaşınıza ve fizik kondisyon seviyenize uygun spor cinsini seçmek ehemmiyetlidir. Hareket sistemi üzerine atletik etkinliğin çok büyük verimleri sarihtir. Adale seviyesinde, çalışan adalelerin tonusunda ve gücünde çoğalış görülür.
-Atletik etkinlik eklemlerin natürel genişlik derecesinin korunmasına ve büyümesine imkân sağlar, ankiloza eklemlerin katılaşması karşı çaba eder.
-beslenmeyi ve kıkırdakların devinme kabiliyetlerini basitleştirerek eklemlerin en iyi biçimde korunmasını ve bakımını sağlar,
-kemik seviyesinde; kalsiyum yakalanmasını basitleştirir, yaşlı insanlarda sıklıkla görülen osteoporose hastalığına karşı harikulade bir korunma vasıtayıdır.
-adale tonusunun iyileşmesi sayesinde; atletik etkinlik kalça, dizler ve özellikle omurga seviyesindeki sızıların önüne geçilmesine imkân sağlar,
-bel sızılarına karşı en iyi ilaçtır fakat, eğer omurganızın gidişatına salık verilmeyen sporları ya da makûs jimnastik hareketleri yaparsanız, hasarlı da olabilir,
2. Kalp-damar sistemi; salık verilmeyenler hariç, kumpaslı idmanlar kalp-damar sisteminin işlevi üzerine faydalı tesirlere sahiptir; adale yapıda olan kalp, kasılma kapasitesini yükseltir ve büyük bir faallik eforuna erişir, böylece kan organizmanın dokularına en iyi bir biçimde dağılım gösterir. Öteki taraftan fizik etkinlik iki ehemmiyetli kalp-damar hastalıkları tehlike etkenine karşı tesirli şekilde çaba eder; arteriyel hipertansiyonu düşürür, aterosikleroza karşı en iyi ilaçtır; dolaşımı iyileştirir ve sporcunun beslenmesine dikkatini lüzumlu kılar; böylece, damar sistemi üzerine hasarlı tesirleri çok iyi öğrenilen, içki ve sigara gibi toksik tesirleri olan maddelerden uzak durulur.
Özetle;
-kalbin çalışma sistemini kumpaslar, efektif ve ekonomik çalıştırır,
-periferik damar mukavemeti eksileceğinden kalp üzerindeki yük kalkar,
-hipertansiyon düzelir,
-dolaşım süratlenir, bundan dolayı metabolik artıkların atılımı kalaylaşır,
-pulmoner oksijenasyon hüneri çoğalır
3. Dış görünüm; spor vücudu geliştirir ve emin bir görünüş sağlar, fakat zayıflatmaz. Terleme ile kilo kaybı düşünülmemelidir, ter ile kaybedilen su daha sonra geri alınır. Fizik etkinlik sellülite karşı tesirli çaba usulüdür, adaleleri geçimli hale getirir, fazla kilo alımına yol açmaz şayet body-building ile uğraşmıyorsanız.
4. Psikolojik faydalar; bu tesirler uygulanan spor cinsine bağlıdır ki bunlar en az fizik tesirler kadar ehemmiyetlidir. Spor;
-kendine güveni uyandırır, hırsı artırır,
-coşkuyu ve stresi eksiltir,
-vücudun şuuruna varılır, seksüel hayatın kumpasına katkı sağlar,
-beynin daha iyi oksijenlenmesi sayesinde, zekâsal faalliği yükseltir,
-gurup fikri, fertler arasında ilişkiler, karşılıklı olarak saygı kavramı büyür,
-zevk alma duyusu büyür; bu beyinden salgılanan hormonlar ile olur; endorfinler; aile ve mesleksel evhamlardan kurtulmaya imkân sağlar.