Sivilceler fobili düşünüz olmaktan çıkıyor!
Ergenlik çağında gençlerin ve ebeveynlerin fobili düşü sivilceler, 11 yaşından itibaren alınacak bazı temkinlerle önlenebilir. Ergenlik çağında gençlerin ve ebeveynlerin fobili düşü sivilceler, 11 yaşından …
Ergenlik çağında gençlerin ve ebeveynlerin fobili düşü sivilceler, 11 yaşından itibaren alınacak bazı temkinlerle önlenebilir.
Ergenlik çağında gençlerin ve ebeveynlerin fobili düşü sivilceler, 11 yaşından itibaren alınacak bazı temkinlerle önlenebilir. Erkek ergenlerde ise daha şiddetli olabileceğini ifade eden Marmara Üniversitesi Medikososyal Birimi Cildiye Uzmanı Dr. Nilhan Atsü,” Şekerli yiyecekler sivilce etkisini çoğaldırır. Dozunda harcanmalı” ihtarını yaptı.Yağ bezi ve kıl follikülü hastalığı olan sivilceler ağırlıklı olarak ergenlik çağında görülüyor. Cemiyetlerin yüzde 80’inde görüldüğünü ifade eden Cildiye Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, ”Çoğunlukla 14 – 20 yaş aralığında ortaya çıkar. Anatomik olarak yağ bezi, kıl gövdesi ve kökü birleşik bir birim biçimindedir bu nedenle birimin bir kısmındaki mesele dolaylı olarak öbür kısmını da tesirler” dedi.
İltihaplı Sivilce yaradılışın pek çok sebebinin olduğunu ifade eden Dr. Nilhan Atsü,”Bu etmenler arasında, ergenlik, yumurtalık ve böbrek üstü bezi hormon hastalıkları gibi hormonal etmenlerin yanı gizeme genetik etmenler, yapısal etmenler olan ten tipi, şahsi etmenler olan paklik ve kozmetik bakım alışkanlıkları, etrafsal etmenler olan güneş, abuhava şartları, deniz seviyesinden yükseklik, nem oranı, endüstriyel atıklara bağlı etraf lekeliliği ve yanlış beslenme alışkanlıkları sayılabilir” dedi.
Ergenlik yarıyılı dışında farlı yarıyıllarda da görülmesinin sebeplerine değinen Dr. Nilhan Atsü, ”Lafı edilen yaş aralığı dışında değişik yaş gruplarında da iltihaplı sivilce ile karşılaşabiliriz. Yeni doğan yarıyılında anneden geçen hormonların veya anne tarafından kullanılan bir ekip ilaçların tesiriyle görülebileceği gibi geç yetişkin yaşta, özellikle kadın fertlerde menopoz evveli ve menopoz yarıyılında hormonal denge farklılıklarına bağlı iltihaplı sivilce oluşabilir. Ergenliğe giriş ile salgılanan hormonlar, özellikle androjenik hormonlar tenin natürel yağ salgısını sağlarlar. Bu yarıyılda kız ergenlerde 14 -17 gibi daha erken yaşta, erkek ergenlerde ise 16 -19 gibi daha geç yaşta değişen şiddette iltihaplı sivilce meseleyi yaşanır. Erkek ergenlerde kız ergenlere göre iltihaplı sivilce şiddeti daha yüksek olma meylindedir” biçiminde konuştu.
Aileleri ergenlik yarıyılında bazı bulgulara karşı uyaran Atsü, ”Ergenliğe girişle hormonal faaliyetin sonucunda tende yağ salgısı çoğalışı, saç teninde koku farklılığı, yüzde hafif siyah noktaların belirmesi gibi başlangıç bulgularında ailelerin bir dermatoloğa müracaat etilerek tetkik ve şiddet atamayı ile alakalı teklif almalarını öneri ederim. Mesele henüz kozmetik seviyedeyken dermatolog fikri ile iltihaplı sivilcenin tıbbi şiddete dönüşmesi yasaklanabilir. Öbür taraftan ten tipine uygun arınıcılarla cildin kumpaslı olarak sabah akşam arınılması gerekir. Yağ nem balansını gözetmeye müteveccih, gözenek tıkanması oluşturmayacak yağsız tıbbi kozmetik ıslatıcılar ile cilt ıslatılmalı. Suratı örten saç tarzları hem kızlarımızda hem de oğullarımızda çok trend. Ancak gün içerisinde saça uygulanan şekillendiriciler surata uzun müddet temas neticeyi sivilceye neden olabilir. Yoğun olarak güneş ışınlarına da maruz kalmak sivilceyi tetikleyen bir öbür neden olduğundan mübalağalı güneşlenmekten korunmak gerekir. Kızlarımızın da kapatıcı makyajlardan sakınması ve makyajlı yatmaması gerekir” diyerek nasihatlerde bulundu.
Erken yarıyılda dermatolog danışmanlığı ile temkin alınmasına ve harfiyen uygulanmasına karşın sivilce şiddeti çoğaldığında neler yapılması gerektiği mevzusunda bilgi veren bilgi veren Cildiye Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, ”Sivilceler tıbbi ebada erişirse yeniden ilk olarak müracaat eteceğimiz merci bir cildiye uzmanı olmalıdır. Dermatoloğunuzun tertip edeceği rehabilitasyon, sualin şiddetine, hasta özelliklerine ve mevsime göre değişecektir. Muayenehane şartlarda dermatolog himayesinde seanslar halinde uygulanan bayağı cilt bakımı, fiziksel ve kimyevi peeling bazen tek başına yeterli olabileceği gibi bazen de reçeteli tıbbi rehabilitasyon ilave edilebilir. Hafif ve orta şiddette iltihaplı sivilcede dıştan, orta ve ciddi şiddette iltihaplı sivilcede ise dıştan ve ağızdan rehabilitasyonlar uygulanır. Takip ve hakimiyet en ehemmiyetli husus olup hastanın dermatoloğuyla işbirliği içerisinde hakimiyetleri aksatmadan rehabilitasyonunu sahiplenmesi ve sürdürmesi, sabırsız olmaması gerekir” biçiminde konuştu.
Biçimine de dikkat toplayarak, ”İltihaplı Sivilce yaradılışı yağlı besin tüketimi ile ilişkilendirildi seneler seneyi ve hala ulus arasında bu biçimde anılır. Günümüzde daha ziyade glisemik endeksi yüksek, süratli kana karışıp kan şekerini süratlice yükselten yiyeceklerin tüketimi ile oluştuğunu artık çok net öğreniyoruz. Bundan dolayı tatlı ve şekerli yiyeceklerin tamamından uzak durmamız gerekir, uzak duramıyorsak dozunda harcamamız gerekir” ihtarında bulundu.
İSTANBUL
Kaynak: http://www.iha.com.tr/sivilceler-fobili-ruyaniz-olmaktan-cikiyor-saglik-338123