Sıcak çarpmasına dikkat

26.11.2022
1.240
Sıcak çarpmasına dikkat

Hava sıcaklıklarının mevsim banallerinin üzerinde izlediği yarıyıllarda, sıcak çarpması hadiselerinde çoğalış kollanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi DEÜ Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Abonesi Doç. Dr. Gürkan …

Hava sıcaklıklarının mevsim banallerinin üzerinde izlediği yarıyıllarda, sıcak çarpması hadiselerinde çoğalış kollanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi DEÜ Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Abonesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, fazla sıcaklar sebebiyle sıcak çarpmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haziran ayı itibariyle acil servis müracaatlarının, sıcaklığa bağlı olarak yüzde 10 ila 20 oranında çoğaldığına işaret eden Ersoy, ”Özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamileler sıcaktan çok etkileniyor. Kalp hastalıkları, sıcak çarpmaları çoğalıyor. Sıcakla beraber insanların tahammülü eforu eksiliyor ve tartışmalar yaralanmalar, darplar çoğalıyor” dedi.

Sıcak havanın negatif tesirleri mevzusunda çocuklar, hamileler ve yaşlıların yüksek tehlike grubunda bulunduğunu, ancak muhtelif iş gruplarında bulunanların da sıcak havadan etkilenme tehlikesine karşı tedbir alması gerektiğini belirten Ersoy, şöyle konuştu:

”Tatil sezonu başladı ve havalar son derece sıcak izliyor. Geçen haftalar azıcık serin olmasına karşın, sıcaklıklar birden arkasıydı. Ağustos ayında görülen sıcaklık kıymetlerine süresinden evvel erişildi. Sıcak çarpmasına dikkat edilmeli. Sıcak çarpmasına karşı en ucuz ve tesirli yöntem, temkin almaktır. 11.00 ile 17.00 saatleri arasında çok mecburi kalmadıkça dışarı çıkmamak gerekiyor. Dışarı çıkılması gereken hallerde, sarih renkli, ince kıyafetler giyerek, şapka ve şemsiye kullanılmalı, güneş gözlüğü takılmalı ve yüksek koruma etkenli güneş kreminden faydalanılmalı. Şayet hekiminiz aksini söylemediyse 2 litrenin üzerinde akışkan harcamalısınız. İçki kullanımı, olası olduğunca akşam saatlerinde olmalı ve az ölçülerle kısıtlanmalı. Kızartma ve baharatlı yemeklerden uzak durulmalı. Kalp, tansiyon ve böbrek hastalığınız yoksa, kortizonlu ilaç kullanmıyorsanız, hekiminiz tarafından menedilmediyse, aldığınız tuzu azıcık artırabilirsiniz. Terle beraber tuz da kaybettiğimiz için halsizlik, bitkinlik, yorgunluk yapabilir.”

GÜNEŞ ÇARPMASI HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Doç. Dr. Ersoy, güneş çarpan bireylere yapılacak en ehemmiyetli desteğin, hızla 112 Acil Servis takımına haber verilerek, sistemin harekete geçmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Acil gidişatların her an hakikatleşebileceği olasılığına karşı fertlerin ilkyardım eğitimi almasının verimli olacağını söyleyen Ersoy, şunları kaydoldu:

”İlkyardım eğitimi bulunmayan bireylerin yapılabileceği en iyi şey, sağlık takımlarına haber vermek olacaktır. Hekimler gelene kadar, hasta, usulüne uygun olarak serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları konulmalı, beden sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Şayet şuuru sarihse, beden sıcaklığını düşürmek emeliyle hastanın soğuk meşrubatlar harcamasına takviyeci olunmalıdır.”

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.