Sağlık Kurumular mikrop yuvası

26.11.2022
1.238
Sağlık Kurumular mikrop yuvası

Sağlık Kurumularda enfeksiyon vakalarını inceleyen Sayıştay, 48 temel aksaklık tespit etti.. Sayıştay, özellikle ameliyat ve doğum sonrasında sıkça tesadüfülen ve kimi zaman vefatlara neden olan sağlık kurumu kaynaklı enfeksiyonları …

Sağlık Kurumularda enfeksiyon vakalarını inceleyen Sayıştay, 48 temel aksaklık tespit etti..

Sayıştay, özellikle ameliyat ve doğum sonrasında sıkça tesadüfülen ve kimi zaman vefatlara neden olan sağlık kurumu kaynaklı enfeksiyonları inceleyince ortaya “sağlık kurumular ağır hasta” teşhisi çıktı.

Sayıştay Başkanlığı bir müddet evvel raportör görevlendirerek, ülkedeki sağlık kurumulardaki enfeksiyonların sebebini araştırmalarını istedi. Raportörler, aralarında çok tanınmış özel sağlık kurumuların, devlet ve üniversitelerin de bulunduğu 10 şehirde 19 sağlık kurumuna gidip araştırma yaptı. 119 sağlık kurumuna da sualler yollayıp noksanlıkları tespit etti. Sonunda ortaya, sağlık kurumularda 48 ayrı başlıkta mesele bulunduğu çıktı.

Rapor, Sayıştay Genel Heyeti’nda görüşülüp onaylandı ve “acil temkin alınması” için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sevk edilmesine karar verildi. Sağlık Kurumu enfeksiyonları ile alakalı genel bilgilerle başlayan raporda, bu enfeksiyonlarla kamu hasarının hesaplanamadığı belirtildi ve hekimlere, hemşirelere ve sağlık kurumu çalışanlarına zorunlu eğitim verilmediği kaydolundu. Raporda, hangi beceriksizliğin hangi sağlık kurumunda görüldüğüne ayrı ayrı yer verilmedi ancak ölümcül sağlık kurumu enfeksiyonlarının sebeplerinden kimileri şöyle sıralandı:

*Kanunlara göre sağlık kurumularda enfeksiyon hakimiyeti yapan hemşireler görevlendirilmeli ancak bunu genellikle başka alanlarda çalışan hemşireler yaptığı için yeterince özen gösterilmiyor.
*Mikropların tespiti için kültür testlerini yapacak personel ve makine bulunmuyor, yapılan muayeneler de hijyen civarlarda reelleşmiyor. Bu sebeple afaki antibiyotik kullanılıyor.
*Ameliyat odaları mikrop kapsayan havayı içine alacak biçimde sarih yakalanıyor. Ameliyathane terlikleriyle sağlık kurumuların değişik kısımlarına da girilip çıkılıyor, böylece ameliyathanelere mikrop taşınıyor. Tıbbi akışkan atıkların bulunduğu kısımda giyilen terliklerle ameliyathanelere giriliyor.
*Hastalara damardan verilmesi gereken serumlar, rehabilitasyon masalarında ve tezgâhlarda elle hazırlanıyor.
*Hekim ve hemşirelerin eldiven kullanma alışkanlıkları beceriksiz. Ya hiç yok ya da aynı eldiven başka hastada da kullanılıyor.
*Sağlık Kurumuların bir kısmında yeterli kuvöz olmadığı için iki bebek tek kuvözde uyuyor. Kuvözler, hemşireler tarafından arınılması gerekirken, bu operasyon paklik personellerince yapılıyor.

YOĞUN BAKIMDA KOVA
*Kalp – damar cerrahi yoğun bakım servisindeki lavaboda pis su dolu paklik kovaları bulundu.
*Çoğunluğunda yeterli sterilizasyon yapılmayan sağlık kurumu mutfaklarında halden gelen sebze – meyve kasaları var. Sebzelerle etler aynı tezgâhta doğranıyor, mutfak çalışanlarının sağlık hakimiyetlerinde aksamalar yaşanıyor. Bulaşıkhane ve mutfaklardan ameliyathanelere mikrop taşınıyor.
*Çamaşırhanelerde, ütüsü yapılan pak çamaşırlar dahi bu operasyon sırasında yerlere dokunuyor.
*Bazı sağlık kurumularda tıbbi atık ambarı giderleri şehir kanalizasyonuna karışıyor. Lekeli ve sterilize malzemeler aynı kapılardan girip çıkabiliyor.
*El hijyeninin sağlanabilmesi için yüzük kullanılmaması ve tırnak uzatılmaması gerekiyor, ancak bazı sağlık kurumularda hemşireler takılarını çıkarmadan görev yapıyor.
*Sağlık Kurumu çalışanlarının el devireme alışkanlığı cılız. El antiseptiği ise çok az sağlık kurumunda kullanılıyor.
*Sağlık Kurumuların çoğunluğu mimari olarak “sağlık kurumu” hizmetlerine ergonomik değil. Lüzumlu tadilatlar sırasında kalkan tozlar sağlık kurumuna dağılıyor.
*Sağlık Kurumularda çamaşırlar iplere asılarak kurutuluyor.
*Sağlık Kurumu enfeksiyonları ile alakalı milli siyasetler oluşturulmalı.

SABAH

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=46360&cat=220&dt=2007/12/04

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.