Ruh sağlığı ne demektir ?
Ruh sıhhati, “bireyin hem iç dünyasında hem de dış etrafıyla bağlantısında barışık ve huzur içinde yaşaması” olarak belirlenebilir. Ruh sıhhati iyi olan insan reelleri berrak …
Ruh sıhhati, “bireyin hem iç dünyasında hem de dış etrafıyla bağlantısında barışık ve huzur içinde yaşaması” olarak belirlenebilir. Ruh sıhhati iyi olan insan reelleri berrak bir biçimde algılar. İnsanlar ve hadiselerle alakalıdır. Özgüveni olduğu gibi değişik insanlara da güven dinleyebilir. Kendini geliştirme yetisine ve müstakil bir karaktere sahiptir. Yaptığı işlerde yararlıdır. Etrafındaki insanlarla dürüst ve sevgi dolu bir diyalog içine girebilir, kendini kabul ettirebilir. Tüm bunların yanı gizeme manalıdır. Müsamahalı ve elastik davranma özelliğine sahiptir. Strese katlanabilecek efordadır. Etrafıyla ve kendisiyle barışıktır. Sürekli bir iç keyfine sahiptir. Tenkide, nasihate, öğüde sarihtir. Kusur yapma fobisinden uzaktır. Kusurlarını karşılama edebilme beceriyi vardır. Bunlar ruh sıhhati yerinde olan, balanslı insanlarda görülen özelliklerdir.
Ancak ruhen sıhhatli bir bireyi belirlemek için tanımlanan bu özellikler yeniden de netlik bildirmez. Başka Bir Deyişle bir bireyin yukarıyada sayılan özelliklere sahip olması onun ruh sıhhatinin kesin olarak yerinde olduğunu göstermez. Ruh sıhhati balanslı olan insanda bunun dışında başka etmenler de aranmaktadır.
Ruhsal hastalık vaziyetini ise, insanın tutumlarında, duygu ve düşüncelerinde gizeme dışı sapmaların, tersliklerin bulunması olarak belirleyebiliriz. Ruhsal hastalığı olan bir bireyin dış dünya ile geçimi bozulur ve insanlarla ilişkileri sarsılır. Çalışma yaşamı da bu rahatsızlığın tesirlerinden hissesini alır.