Romatizmaya dikkat
VKV Amerikan Sağlık Kurumu Fizik ve Rehabilitasyon Kısmı’nden Dr. Önder Çerezci adale ve kemik ağrıları, eklemlerde kızarıklık gibi şikayetlerle ortayan çıkan rahatsızlıkların, cinslere göre değişmesine karşın …
VKV Amerikan Sağlık Kurumu Fizik ve Rehabilitasyon Kısmı’nden Dr. Önder Çerezci adale ve kemik ağrıları, eklemlerde kızarıklık gibi şikayetlerle ortayan çıkan rahatsızlıkların, cinslere göre değişmesine karşın bayanlarda daha sık görüldüğünü belirtiyor.
* Romatizmal hastalıkların nedeni nedir ?
Büyük bir kısmının nedeni öğrenilmemektedir. Çok az bir kısmı mikrobik-bulaşıcı özellik taşır. Bazı tiplerinin genetik yatkınlığı olduğu ve bazı ailelerde daha sık görüldüğü öğrenilir.
* Bulguları nelerdir ?
Bağ dokusu dediğimiz bu doku, özellikle bazı şahıslarda daha fazla soğuk ve neme karşı duyarlıdır. Bazı insanlarda rastgele bir hastalık oluşmadan da soğuk ve nem ile ağrılar, ellerde şişmeler, sabah tutukluğu gibi bulgular görülebilir. Bazen bir romatizmal hastalığın çıkması ve yerleşmesi çok uzun bir zaman alabilir. Böyle vaziyetlerde hastanın ilk şikayetleri teşhis koymaya yeterli olmayabilir. Ancak ilerleyen zaman içinde yeni belirtiler ortaya çıkar ve teşhis konulabilir.
* Başlıca romatizmal bulgular:
Eklemlerde kızarıklık, şiş, ağrı, sıcaklık, ısı çoğalışı, eklem hareket kaybı
Adale, kemik ağrıları
Halsizlik, sabah tutukluğu, ateş
Ten döküntüleri, ten altı yumruları nodüller, renk metamorfozları
Ağızda yaralar
Gözde kızarıklık
Bazı idrar yolu ve bağırsak cerahatleri…
* Sık görülen bazı romatizmal hastalıklar:
* Osteoartroz eklem kireçlenmesi
Osteoporoz kemik erimesi
Fibromiyalji adale ağrıları
Bel-boyun ağrıları
Romatoid artrit
Ankilozan spondilit
Gut
Lupus
Behçet hastalığı… Takribî 200 etrafında hastalık bu gruba girer.
* Nasıl rehabilitasyon edilir ?
Her romatizmal bulgunun bir hastalığa işaret etmediği öğrenilmeli ve bu mevzuda kesinlikle bir doktora müracaat etilmelidir. Ülkemizde romatizmal hastalıklar ile romatologlar, dahiliye uzmanları ve fizik rehabilitasyon uzmanları ilgilenir. Kullanılan rehabilitasyon usulleri arasında ilaç rehabilitasyonları, fizik rehabilitasyon usulleri ve kaplıcalar sayılabilir.
Güneş
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=100782&cat=220&dt=2008/10/03