Rahim ağzı kanseri 2 dakikada bir can alıyor!

10.01.2023
937
Rahim ağzı kanseri 2 dakikada bir can alıyor!

Doç. Dr. Fulya Kayıkçıoğlu, dünya genelinde 2 dakikada bir kadının, rahim ağzı kanseri sebebiyle yaşamını kaybettiğini açıkladı. HPV testinin fiyatsız olarak yapıldığına dikkat toplayan Kayıkçıoğlu, “Kadınların tetkik, smear ve HPV testini yaptırmayı önemsememe etmemesi çok ehemmiyetlidir” dedi

Doç. Dr. Fulya Kayıkçıoğlu, dünya genelinde 2 dakikada bir kadının, rahim ağzı kanseri sebebiyle yaşamını kaybettiğini açıkladı. HPV testinin fiyatsız olarak yapıldığına dikkat toplayan Kayıkçıoğlu, “Kadınların tetkik, smear ve HPV testini yaptırmayı önemsememe etmemesi çok ehemmiyetlidir” dedi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fulya Kayıkçıoğlu, dünya genelinde 2 dakikada bir kadının, rahim ağzı kanseri sebebiyle yaşamını kaybettiğini ve Türkiye’de en sık görülen 8. kanser cinsi olup, jinekolojik kanserler arasında ilk üçte yer aldığını belirterek, “Tarama programları, serviks kanserinin eksilmesinde ehemmiyetli bir tesire sahip olmasına karşın, hala kadınlarımız serviks kanseri sebebiyle can vermeye devam etmektedir” dedi.

EN YAYGIN ÜÇÜNCÜ KANSER

Anadolu Ajansının haberine göre; Kayıkçıoğlu, rahim ağzı serviks kanserinin kadınlarda meme ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra en yaygın üçüncü kanser olarak aşinasını söyledi.

Rahim ağzının tetkik sırasında kolay görülebilen bir uzuv olmasının, hastaların konforunu bozmadan kolay ve aktif usullerle tarama imkânının bulunmasının, rahim ağzı kanserinin erken tanınmasını sağladığını dile getiren Kayıkçıoğlu, şu bilgileri verdi: “Tarama emeliyle rahim ağzı sürüntüsü servikal smear veya HPV testi kullanılmaktadır. Her iki testin birlikte kullanılması şayet hastalık varsa tutma talihini artırmaktadır. Dünya genelinde 2 dakikada bir kadın, rahim ağzı kanserinden can vermektedir. Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de en sık görülen 8. kanser cinsidir ve jinekolojik kanserler arasında ilk üçte yer almaktadır. Tarama programları, serviks kanserinin eksilmesinde ehemmiyetli bir tesire sahip olmasına karşın, hala kadınlarımız serviks kanseri sebebiyle can vermeye devam etmektedir.”

“HPV’NİN EN BÜYÜK ARKADAŞI SİGARA”

Doç. Dr. Fulya Kayıkçıoğlu, smear testinin dökülen servikal hücrelerin bir araya gelip araştırılması temeline sabreden bir tarama cinsi olduğunu belirterek, “Bu sitolojik tarama testi ile henüz şikayet verecek hale gelmemiş olan rahim kanseri veya kanser evveli hastalıklar tespit etilebilir” dedi.

Rahim ağzı kanserinin, Human Papilloma Virüsü HPV ile ilişkisi olduğunun aşinasına işaret eden Kayıkçıoğlu, şöyle devam etti: “HPV, sadece insanda hastalık oluşturan, 100’ün üzerinde değişik tipe sahip bir virüs ailesidir. Yüksek tehlikeli bazı tipleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur. En sık bulaş biçimi cinsel ilişkidir. HPV’nin yüzde 80-90’ı bedenin korunma hücreleri tarafından yok edilir. HPV’nin bedenden atılamadığı fertlerde kanser lideri hastalık gelişimi takribî 3-5 sene, kanser gelişimi 10-20 sene sürer. Virüse bağı farklılıkların bu kadar uzun vakit alması erken tanı açısından büyük talihtir.
HPV’nin en büyük arkadaşı sigaradır. Sigara içenlerde HPV enfeksiyonları, kanser liderleri ve kanser daha kolay büyür. Şayet HPV ve yaptıklarından korkuyorsanız sigara ile aranızdaki arkadaşlığı gözden geçirmenizi öneririz.”

HPV TESTİ, 30-65 YAŞ ARASINDAKİ HER KADINA FİYATSIZ

Fulya Kayıkçıoğlu, Türkiye’deki milli tarama programı çerçevesinde 30-65 yaş arasındaki her kadına HPV testinin fiyatsız olarak yapılabildiğini vurgulayarak, test neticeyi olumsuz olan kadınlara 5 sene sonra testin yinelenmesinin önerildiğini bildirdi.

Hastanın HPV testinin pozitif çıkması gidişatında, HPV tipi ve servikal smear neticeyi göz önünde yakalanarak, kolposkopi için bir üst merkeze yönlendirildiğini belirten

Kayıkçıoğlu, “Kolposkopi rahim ağzının mikroskop gibi bir alet dayanağı ile geliştirilerek araştırılması operasyonudur. Jinekolojik tetkikten çok değişik bir harekât değildir, yalnız azıcık daha uzun sürer. Muhtelif solüsyonlar uygulandıktan sonra kuşkulu bir görünüm tespit etilirse biyopsi alınabilir.

Kadınların rahim ağzı kanseri taraması için tetkik, smear ve HPV testini yaptırmayı önemsememe etmemesi çok ehemmiyetlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.