Rafine edilmemiş karbonhidratlar kilo kaybına yardımcı olur
Vücutlanmız karbonhidratlara bütün maddelerden daha fazla ihtiyaç duyar. Kas hücreleri ve beyin karbonhidratlarla çalışırlar. Doğal hallerinde tüketildiklerinde, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler, yağlı, işlenmiş ya da …
Vücutlanmız karbonhidratlara bütün maddelerden daha fazla ihtiyaç duyar. Kas hücreleri ve beyin karbonhidratlarla çalışırlar. Doğal hallerinde tüketildiklerinde, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler, yağlı, işlenmiş ya da hayvansal gıdalara göre daha az kalorilidirler ve çok liflidirler.
Yağın bir gramında yaklaşık 9 kalori bulunur, oysa protein ve karbonhidratın bir gramında yaklaşık 4 kalori vardır. Bu nedenle, taze meyve ve fasulyegil gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekler yediğinizde daha fazla yiyebilir ve yine de kalori alımınızı nispeten düşük tutabilirsiniz. Karbonhidrat açısından zengin, rafine edilmemiş yiyeceklerdeki yüksek lif oranı, kendinizi daha doymuş hissetmenizin ve canınızın daha fazla yiyecek çekmemesinin önemli bir nedenidir.
Genellikle, doğal karbonhidratlara eklenen az miktardaki rafine katı ya da sıvı yağlar onları şişmanlatıcı hale getirir. Örneğin, bir su bardağı ölçüsünde püre patates sadece 130 kaloridir. Buna bir yemek kaşığı tereyağı eklediğinizde, 100 kalori daha eklemiş olursunuz.
Protein, yağ ve karbonhidratlara makrobesinler denir. Vitamin ve minerallere de mikrobesinler denir. Bütün bitkisel gıdalar protein, yağ ve karbonhidrat (makrobesinler) karışımıdır. Bir muzda bile yüzde 3,5 protein vardır ve bu anne sütündekine eşittir. Meyve ve tatlı patates, mısır, havuç ve meşe palamudu (acorn squash) gibi nişastalı sebzeler ağırlıklı olarak karbonhidratlıdır, ama biraz yağ ve protein de içerirler. Yeşil sebzelerin yarısı protein, bir çeyreği karbonhidrat ve diğer çeyreği ise yağdır. Fasulye ve baklagillerin yarısı karbonhidrat, bir çeyreği protein ve diğer çeyreği ise yağdır.
Bu kitaptaki sağlık ve kilo kaybı formülünün prensiplerinden biri makrobesin dengesi konusunda fazla endişelen-memektir; eğer sağlıklı yiyecekler yerseniz ve un, şeker ve yağdan fazla kalori almazsanız otomatik olarak üç makrobesinden yeterli miktarda alacaksınızdır. Bu nedenle, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler ve şekerli olduğu için meyve yemekten korkmayın. Karbonhidratı yüksek olan bitkisel yiyecekler bile yeterli miktarda lif ve besin içerirler ve kalorileri azdır. Rafine edilmemiş bitkisel gıdalar diyetinizden çıkarılmamalıdırlar. Eğer diyetiniz karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerden bol miktarda içermezse ideal sağlık için gerekli olan bütün besinleri almak imkansız hale gelir.
Taze meyveler, fasulye ve baklagiller, tam tahıllar ve kök sebzeler, kalorileri temel olarak karbonhidrattan gelen yiyeceklerden bazılarıdır. Bu yiyeceklerin değerini, kalori başına düşen besin oranı belirler. Karbonhidratlar kötü değildir; karbonhidratların kötü ününe sebep olan, boş kalorili ya da rafine edilmiş karbonhidratlardır.