Omurganın Yapısı Ve İşlevi
Omurga beden hareketlerinin dingilini oluşturur, gövdeye destek verir ve omuriliği korur. Boyunda ve belde sarihliği arkaya, sırtta ise sarihliği öne bakan olağan çarpıklıklar vardır. Bunlar …
Omurga beden hareketlerinin dingilini oluşturur, gövdeye destek verir ve omuriliği korur. Boyunda ve belde sarihliği arkaya, sırtta ise sarihliği öne bakan olağan çarpıklıklar vardır. Bunlar bedenin balansı doğrultusundan ehemmiyetlidir.
Omurganın hareket üniteyi, üst üste duran iki omur gövdesiyle, bunların arasındaki çevreyi liflerle çevrili, ortası katı jel kıvamındaki disk, omurga eklemleri ve bu eklemlerin kapsüllerinden oluşan kısımdır. Adaleler ve bağlar omurların farklı yerlerine tutunur. Omurga, omurga adaleleri dayanağıyla dik durur ve hareket eder. Bağlar ve eklem kapsülleri de ek destek verir.
Duruşları olağan olmayan ve egzersiz yapmayan insanlarda, eklem kapsülleriyle bağlar fazla gerilir ve hafifler. Omurga eklemleri üzerine binen yük çoğalır. Natürel duruşları bozulur. Netice; ağrı ve erken yarıyılda aşınmadır.
Özellikle beldeki çarpıklığın çoğalması ve belin çukurlaşması, eklem yüzeylerinin birbirine yanaşmasına ve birbiri üzerinde kaymasına sebeb olur. Bu da eklem kapsülünü gerer ve belde sık görülen ağrılara sebeb olur.
Bel bölgesi, 5 bel omurundan oluşur. Bu omurların arasında 5 adet disk vardır ve omurganın en geniş yüzeye sahip diskleridirler. Bu disklerin misyonu yük taşımak ve omuriliği gözetmektir. Disk üzerine gelen kuvvet postür duruş ile yakından ilişkili olup, sırtüstü uyur vaziyette 25 kilogram iken, eğik oturur pozisyonda 250 kilogram’a kadar çıkmaktadır