Mide kanaması nedir? Mide kanaması sebepleri bulguları ve rehabilitasyonu…

09.01.2023
1.073
Mide kanaması nedir? Mide kanaması sebepleri bulguları ve rehabilitasyonu…

Bitkinlik, anemi, baş dönmesi, mide yanması gibi bulgularla ortaya çıkan mide kanaması hakkında merak edilen tüm ayrıntılar haberimizde… Mide kanaması nedir? Mide kanaması sebepleri bulguları ve rehabilitasyonu…

40-60 etrafında ve çoğunlukla bayanlarda, yoğun stres yaşayan şahıslarda ve içki alışkanlığı olan insanlarda görülen mide kanaması nedir? Mide kanaması sebepleri bulguları ve rehabilitasyonu hakkında öğrenilmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

MİDE KANAMASI NEDİR?

Sindirim sisteminin en ehemmiyetli uzuvlarından biri olan midede alana gelen kanamalardır. Mide kanaması çoğu zaman mide duvarının zarar görmesi ile ortaya çıkar. Fark edilmemiş mide kanaması yoğun ölçüde kan kaybına yol açabilir.

MİDE KANAMASI SEBEPLERİ

Mide kanamasının başlıca sebebi midedeki ülserdir. Midedeki meselelerin yanı gizeme karaciğerde hastalıklar ve yemek borusunda oluşan varisler mide kanamasına neden olan etkenler arasındadır. Mide kanamalarının sebepleri arasındaki bir değişik unsur ise mide ve yemek borusunda alana gelebilen iyi veya makûs mizaçlı urlardır. Sıhhatsiz beslenme ve makûs alışkanlıklar mide hastalıklarına ve mide kanamalarına neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Özellikle fazla içki tüketimi ve sıhhatsiz beslenme midenin zamanla zarar görmesine ve hastalıkların alana gelmesine neden olmaktadır. İçki tüketimi ile beraber fazla sigara tüketimi de tehlikeyi artıran etkenler arasındadır. uzun süreli asprin ve değişik ilaçların kullanımı mide kanaması tehlikesini tetikleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Özellikle kan inceltici ve cerahat giderici ilaçlar mide kanaması tehlikesini çoğaldıran başlıca ilaçlar arasında gelmektedir. Mide kanamalarını yakından ilgilendiren ve tehlikeyi çoğaldıran etkenlerden bir öbürü ise bağırsak hastalıklarıdır. Sütun çeperinin iltihaplanmasının yanı gizeme bir hayli bağırsak hastalığı mide kanaması tehlikesini çoğaldırmaktadır.

 

MİDE KANAMASI BULGULARI

Mide kanaması bulguları kanama ölçüsüne ve bulguların ortaya çıkma anına göre değişkenlik gösterir. Alttaki bulgular görüldüğünde mide kanaması olasılığı ciddiye alınmalıdır:

– Parlak kırmızı veya kahverengi kan kusmak
– Siyah renkli veya katran gibi dışkı
– Tuvalette dışkı ile karmaşık koyu renkli kan görülmesi

Kronik veya ani mide kanamalarında alttaki bulgular gözlemlenebilir:

– Kramp biçiminde karın sızısı üst karında, göğüs kemiğinin hemen altında
– Halsizlik
– Hazımsızlık, mide yanması
– İştah kaybı
– Anemi
– Soluk darlığı
– Baş dönmesi
– Nabız yükselmesi
– İdrarda eksilme
– İshal
– Konsantrasyon bozukluğu

MİDE KANAMASI REHABİLİTASYONU

Mide kanaması, kanamaya neden olan hastalıkların bir semptomudur. Bu neden kanamanın neden kaynaklandığı doğru tespit edilip, buna uygun bir rehabilitasyon uygulanmalıdır. Şiddetli mide kanamalarında hasta, sağlık kurumuna yatırılmalıdır. Hastahaneye gitmeyen ve kanamalarına temkin almayan bireyler, kanın %40’ını kaybettikten sonra şoka girebilirler. Şoka giren hastanın midesinin yıkanması bile gerekebilir.

Yarayı kapatma usulü

Bir hekim tarafından lazer ya da pens atma gibi endoskopik müdahalelerle midedeki yaralar kolaylıkla kapatılabilir. Bu usuller çok tehlikesizdir ve hastayı kısa zamanda iyileştirir.Hekimlerin mide kanaması rehabilitasyonunda en çok kullandıkları usuldür.

İlaç rehabilitasyonu

İlaç rehabilitasyonu sadece hekimlerin teklifi ile uygulanmalıdır. Reçetesiz rastgele bir ilaç kullanmak sıhhati daha fazla bozabilir. Hekimler genellikle ilaç rehabilitasyonu için mide asidini eksiltecek ilaçlar yazarlar. 2. ilaç olarak midenin kandan temizletilmesi, başka bir deyişle midenin arınılması için kullanılabilecek ilaçlar seçim edilir. 3’üncü olarak bu rahatsızlığı ileri seviyede geçiren insanlar için mide asidinin bloklanması emeliyle ilaçlar verilir. Bakteriyel mide irini neticesinde kanama mevcut ise antibiyotik ilaçların kullanılması gerekiyor.

Operasyon

Mide kanamalarına yol açan mide ülseri için operasyon gerekir. Hekimler genellikle alttaki operasyon usullerinden birini uygularlar.

Vagotomi: Beyinden mideye asit imalini sağlayan asap damarının kesilmesi neticesinde midedeki asit seviyesinin düşmesi sağlanır. Bu sayede midede asit birikimi en aza indirilmiş olur.

Antrektomi: Mide asidinin eksiltilmesi için mide alt kısmından parça alınması işlemine verilen addır. Bu operasyon tek başına kesim çözüm olmadığından vagotomi ile beraber uygulanır.

Piloroskopi: Besin artıklarının mideden daha kolay geçebilmesi ismine midenin açılması operasyonuna verilen harekâtın ismidir.

 

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/mide-kanamasi-nedir-mide-kanamasi-sebepleri-bulguları-ve-rehabilitasyonu-oub2-3352052/

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.