Lifli gıdalar ve menopoz
Lifler özellikle de, menopozdaysanız, kalbe iyi kazanç. Ostrojen seviyeyi düşünce kalp hastalıkları tehlikeyi çoğalır. Kalp hastalıklarıyla başa çıkmanın yollarından biri de bol bol lifli besinlerle …
Lifler özellikle de, menopozdaysanız, kalbe iyi kazanç. Ostrojen seviyeyi düşünce kalp hastalıkları tehlikeyi çoğalır. Kalp hastalıklarıyla başa çıkmanın yollarından biri de bol bol lifli besinlerle beslenmektir. Milli Kanser Enstitüsü günlük alınması gereken minimum lif meblağını 30 gram olarak öneri ediyor. Bazı uzmanlar da 40 gram öneriyorlar. Bu da vasati bir kadının yediği ölçünün iki katından fazladır. Birkaç gün süresince yediğiniz günlük lif ölçüsünü takip edip, olması gereken ölçüye ne kadar yanaştığınızı tespit etmeniz gerekir.
İşinizi kolaylaştırmak için bir de Lif Ölçüyü Göstergesi ilave ettim. Çözülen ve çözülmeyen olmak üzere iki çeşit lif vardır.
Çözülen Lifler: Çözülen liflerin bol ölçüde tüketiminin kandaki kolestrol ölçüsünü yüzde on beşe kadar düşürdüğü tespit etilmiştir. Kepek ve kepekli mahsuller, kurubaklagiller, bezelye, mısır, arpa, bazı meyve ve sebzelerde ehemmiyetli ölçüde çözülen lif bulunur.
Çözülmeyen Lifler: Çözülmeyen lifler natürel laksatif vazifesini görür ve kabızlığı önler. Bunların kolesterol seviyesini düşürmede hemen hiç tesiri yoktur. Çözülmeyen lif kaynakları şunlardır: Operasyon görmemiş buğday çeperi çıkarılmamış hububatlar, mısır gevreği, buğday ekmeği, nohut, kurufasulye,mısır, meyveler, kabukları atanmadan ve sebzeler.
Perhizinize lifli gıdaları ilave etmenin bazı kolay yolları vardır. Ancak birden 10 gr’dan 30-40 grama çıkmamaya dikkat edin. İshal olabilir veya, mide gazından şikayet edebilirsiniz. Bir de bunları deneyin:
*Ispanak, roka gibi koyu renk yapraklı sebzelerden salata yapın.
*Hamur işi yerine kepek unu veya, mısır unundan yapılmış kurabiyeleri seçim edin.
*Mısır gevreğine, muhallebiye, keklere üzüm ilave edin.
*Yemek aralarında fındık, çekirdek yiyin.
*Kepekli un veya, natürel buğday unu kullanın.
*Tatlı olarak pasta, hamur işi, dondurma yerine meyve yiyin. Muz, üzüm, elma, armut muhteşem bir meyve sepeti oluşturur. Orta büyüklükte bir elmada 3.5 gr, orta boy bir muzda 2.4 gr, orta boy bir portakalda 2.6 gr lif vardır.
*Her gün bol bol brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, bezelye, yeşil fasulye, patates yiyin. 125 gr brokolide 2.2 gr lif vardır.
*Sabah kahvaltısında mısır gevreği yiyin.
*Köy ekmeği kara ekmek yiyin.
*Çorba, yanında salata ve bir dilim kepek ekmeğini bir öğün olarak kabul edin. Kırmızı ve siyah mercimek, nohut, lahana ve sebze çorbaları bol liflidir.
*Bakliyatı yemeklerde bol bol kullanın. Nohutlu pilav, pilav üstü kurufasulye, mercimek köftesi gibi besinleri sofranızdan noksan etmeyin.