Laboratuvarda kan üretildi
2007 senesinde çalışmalara başlayan bilim insanları yedi sene sonra suni kan üretmeyi muvaffak oldu! 2007 senesinde bir grup bilim insanının kapısını çalan Amerika Birleşik Devletleri ordusu, uzmanlardan suni kan …
2007 senesinde çalışmalara başlayan bilim insanları yedi sene sonra suni kan üretmeyi muvaffak oldu!
2007 senesinde bir grup bilim insanının kapısını çalan Amerika Birleşik Devletleri ordusu, uzmanlardan suni kan üreten bir makine yapmalarını istedi. Çamaşır cihazının 2.5 katından daha büyük olmaması istenen makine hiçbir zaman üretilemedi. Mevzu üzerindeki araştırmalarına devam eden uzmanlar, seneler sonra eş bir buluşa imzalaydı.
Ntvmsnbc’nin haberine göre; laboratuvarda kan üretmek için senelerdir araştırmalar yapan takım, çalışmalarının zafere eriştiğini duyurdu. Mevzuyla alakalı yapılan açıklamaya göre, araştırma sonucunda kök hücreden kan elde edildi. Bu biçimde üretilen kanın uzun vadede sağlık kurumularda kullanıma girebileceği düşünülüyor.
‘Wellcome Trust’ tarafından finanse edilen çalışmayı reelleştiren takım ismine açıklama yapan Glasgow Üniversitesi çalışanı Joanne Mountford, söz mevzusu kanın hücrelerden elde edildiği için natürel yapısını kaybetmediğinin altını çizdi.
TAMAMI GENÇ HÜCRELERDEN OLUŞUYOR
İnsanlardan alınan kanın içinde bulunan hücrelerin hepsinin genç olmadığını ve kanda 120 günlük daha önceki hücrelerin de bulunduğunu belirten Joanne Mountford, “Genç olmayan hücrelerin insanlara büyük bir yararı yok. Bizim laboratuvarda ürettiğimiz kanın ise tamamı genç hücrelerden oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bilim etraflarında coşku uyandıran çalışma kapsamında şu an için insana yetecek kadar kan üretilemiyor. Bir birim kanın içinde 10 trilyon hücre bulunuyor ve mevcut sistemde tek seferde 10 milyar hücreye sahip kan üretilebiliyor.
Söz mevzusu hücrelerin kanserli olanlardan ayırt edilip edilemeyeceği de bilim etraflarında şimdiden münazara mevzusu olmuş vaziyette. Laboratuvarda üretilen kanın üzerinde yapılacak deneylerde mesele çıkmaması gidişatında insanlı deneylere 2016 veya 2017′de başlanacak.