Kulak temizleme
Hani çoğumuz banyodan çıkar çıkmaz kulak arınma çubuklarına Q-tips-kütips saldırırız ya! Bunların nasıl buluş edildiğini öğreniyor musunuz ? Q-tips, Polonya asıllı bir Amerikalı olan Leo Gerstenzang …
Hani çoğumuz banyodan çıkar çıkmaz kulak arınma çubuklarına Q-tips-kütips saldırırız ya! Bunların nasıl buluş edildiğini öğreniyor musunuz ?
Q-tips, Polonya asıllı bir Amerikalı olan Leo Gerstenzang tarafından 1920 de buluş edilmiş. Leo nun hoş ve titiz karısı her banyodan sonra bebeğinin kulaklarını kürdana sardığı minik bir pamuk parçasıyla paklermiş, fakat en büyük problem kürdanın kırılıp veya pamuğun çıkıp kulak içinde kalmasıymış.
Hele hele bir gün annenin yanlış bir hareketi neticeyi bebeğin kulağında yaralanma ve kanama olunca, Leo daha az tehlikeli bir arınıcı yaratmayı usuna koymuş. Derken bildiğimiz pamuklu çubuğu bulmuş. buluş ettiği bu nesneye de ingilizce deki Quality Nitelik sözcüğünün baş harfini koyarak “Q-tips” Nitelikli Uçlar ismini vermiş. Gel gelelim, Leo Bey böyle bir buluşla iyi mi yapmış, makûs mu, azıcık bunu tartışalım. evvel millet arasında kulak lekeyi olarak öğrenilen salgının ne olduğundan bahsetmek gerekir. Kulak üç kısımdan oluşur: Tenle kaplı olan ve yağ bezleri kapsayan dış kulak yolu, duymamızda ehemmiyetli bir basamağı oluşturan çekiç, örs, üzengi kemikçiklerini kapsayan orta kulak ve sesin idrak edilip beyne elektrik sinyalleri olarak iletilmesini sağlayan salyangozun yer aldığı iç kulak. Dış kulak yolundaki yağ bezleri tarafından üretilen ve ten döküntülerini de kapsayan kulak lekeyi, dış kulak yolu tenini sudan ve irinden gözeten, dış etraftan gelen tozun ve öteki partiküllerin kulağın daha iç kısımlarına gitmesini önleyen bir katman oluşturan faydalı bir salgıdır; asla çocuğumuzun sandığı gibi utanılacak, pis, iğrenç bir materyal değildir. Seümen veya wax mum da denilen kulak lekesinin içeriği ve ölçüyü bireyden şahsa değişir.
Genellikle iki tip kulak lekeyi vardır: Islak ve kuru. Kuru tip genellikle Asya kıtasında yaşayanlarda görülmekteyken, ıslak başka bir deyişle yağ oranı fazla tip ise özellikle Batı Avrupa dakilere hastır. Kulak lekesinin az üretilmesi enfeksiyon tehlikesini artırır, fazla üretilmesi de tıkaç yaradılışı ve buna bağlı duyma kaybı, tıkaç artta biriken materyalin enfekte olması gibi tehlikeler taşır. Basmakalıpta kulak lekeyi, dış kulak yolu teninde yer alan kıllar tarafından içeriden dışarıya doğru taşınarak beden dışına atılır. Ancak dış kulak yolu doğuştan dar olan veya geçirilen rastgele bir kaza veya operasyon sonrasında daralmış olan bireylerde bu harekât yavaşlar.
Q-tips vb. cisimlerle kulak arınma alışkanlığı olanlarda ise bu mekanizma bozulup lekeyi dışarı yönlendiremez ve tıkaç yaradılışına yol açar. Tıkaç oluştuğunda duyma kaybı, kulakta ağrı, anormal ses veya çınlama,yabancı cisim hissi ve bizlere en sık müracaat etme sebebi olan yüzme veya banyo sonrası kulakta tıkanıklık şikayetleri ortaya çıkar. KBB hekimlerinin hastalarına söyledikleri ünlü bir söz vardır: “Kulağınıza dirseğinizden daha ufak bir şeyi asla sokmayınız!”
Her gün poliklinik ve muayenehanelerimizde Q-tips, saç tokası, örgü şişi,tığ, araba anahtarı veya kendi buluş ettikleri rastgele bir cisimle bir kezinde izmir de çalıştığım üniversite sağlık kurumu polikliniğinde mıh denebilecek büyüklükte bir çivinin başını azıcık değiştirerek ederek bu emelle kullanan bir hastayla karşılaşmıştım kulak lekelerini arındıklarını ifade eden fazla titiz ! hastalarla karşılaşmaktayız.
Bizler de bu şahısların lekeyi içeri itip biriktirerek tıkaç yaradılışına yol açtıklarını, dış kulak yolu tenini yırtıp kanattıklarını görmekte; bu yırtık bölgesinden giren bakteri ve mantarların yarattığı,çok şiddetli ağrıyla giden dış kulak yolu enfeksiyonlarını, arınma operasyonu sırasında fazla gayret veya kazayla birisinin çarpmasına bağlı oluşan kulak çeperi yırtıklarını ve bunun yol açtığı kronik orta kulak enfeksiyonlarını rehabilitasyon etmekteyiz. Bilimsel yazılarda kuru kulak lekeyi tipine sahip Japon milletinin, bizimkinden değişik olan pamuksuz ve ucu minik bir kaşık gibi olan çubuklarla kulak lekelerini arınmaya çalışırken çok sık olarak kulak çeperini yırtmakla kalmayıp, çekiç- örs-üzengi kemikçiklerini de kırıp dışarı çıkardıklarını ! okumaktayız.
Nasıl arınılmalı?
Peki öyleyse kulağımızı nasıl arınacağız diye sorabilirsiniz. Kulak lekeyi, kulağı gözetmekle görevli banal bir salgı olarak kabul edilmeli ve paklik işi kulağa vazgeçilmelidir. Tozlu civarlarda çalışanlar kulak tıpaları kullanarak, dış kulak yoluna toz kaçmasını önleyip kulağın işine gevşetebilirler. öoezerine ten döküntüleri, toz ve partiküller yapışmış olan leke, zamanla dışarı atılacak, siz de dış kulak yolu girişine gelen bu materyali havlu kenarı veya işaret parmağınızla doladığınız bir parça pamukla oradan alabileceksiniz. Şayet kulak çeperinizin yırtık veya delik olmadığından eminseniz, haftada bir defa banyo evveli birkaç damla gliserin veya bebe yağını kulağınıza damlatmak da uygulanabilecek metotlardan biridir. Sonrasında o kulak üstte olacak biçimde bir müddet yan uyuyup,ardından altına havlu koyarak öteki tarafa uyursanız, yumuşayan kulak lekenizin kendiliğinden dışarı aktığını göreceksiniz
Öteki yöntem:
Başka bir metot ise 6 ay-l senelik aralarla kumpaslı olarak bir Kulak-Burun-Boğaz hekimine müracaat eterek kulaklarınızı arındırmaktır. Millet arasındaki yanlış bir inanışa göre “Kulak bir defa arınıldı mı,alışkanlık yapar, aralıksız arınılması gerekir”.
Sık kulak arındıranlara sorulsa, kesinlikle hepsi Q-tips vb. kullanan ve tıkaç yaradılışına kendileri yol açan bireylerdir. Başka Bir Deyişle kulak arındırmak bir alışkanlığa yol açmaz, bütün tersi yanlış bir alışkanlık sık kulak arındırma lüzumunu doğurur!
Ancak yukarıyada belirtilen şikayetler ortaya çıktıysa, bir kulak tıkacınız var demektir. Q-tips vb. Cisimleri kullanarak bunu çıkarmaya asla çalışmamalı, pak ! olacağım diye kulağınıza zarar verebileceğinizi unutmamalı ve en kısa vakitte bir öğrenene müracaat etmelisiniz. Evet, şimdi tekerrür düşünürsek, sizce Leo Bey iyi bir şey mi buluş etmiş, yoksa makûs bir şey mi?