Keneye çözüm bulundu

09.03.2023
920
Keneye çözüm bulundu

“Dünyada kene tutmada yoğun olarak kullanılan sıfır maliyetli yöntem, Türkiye’de malesef öğrenilmiyor” Kırım Kongo Kanamalı Ateşi KKKA hastalığıyla ülke gündemine gelen keneleri tutmada ”sancak yöntemi” ile …

“Dünyada kene tutmada yoğun olarak kullanılan sıfır maliyetli yöntem, Türkiye’de malesef öğrenilmiyor”

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi KKKA hastalığıyla ülke gündemine gelen keneleri tutmada ”sancak yöntemi” ile galibiyet sağlandığı bildirildi.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Böcek Uzmanı Derya Ulaşoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaygın olarak görülen ve çok rakamda insanın vefatına yol açan KKKA gibi muhtelif hastalıkların etmenini taşıyan kenelerin, tesirsiz hale getirilmesi emeliyle muhtelif yöntemlerin sınandığını belirtti.

Kenelere karşı ilaçlama uygulamasından evvel, sarih arazide kene etkinliği tespitinin yapılması gerektiğini ifade eden Ulaşoğlu, ”Kene tespitinde tesirli bir yol sancak yöntemidir. Yöntem, bir çubuğa takılı havlunun, bahçedeki yeşilliğin üzerinde dolaştırılmasından oluşuyor. Keneler, hareket halindeki havlunun canlı olduğu izlenimiyle havluya tutunuyorlar. Dünyada kene çabasında yoğun olarak kullanılan sıfır maliyetli sancak yöntemi, Türkiye’de ne yazık ki öğrenilmiyor” dedi.

Uygulama sırasında kenelerin elbiselere tırmanmaması ve kayganlık sağlanması emeliyle bacağın diz altından itibaren paket bandı ile sarılmasının ehemmiyet taşıdığına dikkati sürükleyen Ulaşoğlu, şöyle konuştu:

”Korunmak emeliyle paket bandı ile sarılan ayaklara, tesiri ispatlanmış ‘repellent’ uzaklaştırıcı de bunalması gerekiyor. Üzerinde ‘repellent’ yerine ‘insektisid’ böcek ilacı yazan mahsuller netlikle elbiselere bile bunalmamalıdır. Beyaz renkli havlu, keneleri daha çok sürükleyecektir. Her 10 metrede havlu hakimiyet edilmeli, havluya yapışan keneler cins teşhisi için uzmana sevk edilmek üzere kapalı koliye alınmalıdır. Havluya çok rakamda değişik cins kene yapışabilmektedir. KKKA hastalığına neden olan nairovirüs etmenini taşıyan cinsler bu yöntemle tutulabilir, ancak ota tutunmayan bir cins olan ‘Hyalomma spp’ için yaygınlaşmaya başlayan kuru buz yöntemi uygulanabilir.

Sivas’ta sancak yöntemi ile yapılan deneylerde çok rakamda keneyi tuttuklarını vurgulayan Ulaşoğlu, maliyeti bulunmayan bu uygulamayı, bahçesi bulunanların rahatlıkla sınayabileceğini kaydoldu.

Kene tehlikesinin en yoğun yarıyılının mart ile kasım ayları arasında olduğunu, ancak Güney Afrika’da bu vaktin tüm mevsimlere dağıldığını ifade eden Ulaşoğlu, ”Kene ısırma hadiselerinin bahar ve yaz mevsimlerinde yoğun olmasına rağmen, kış aylarında da görülebileceği dikkate alınarak, kış mevsiminde de korunma ihtiyatları sürdürülmelidir” biçiminde konuştu.

Ulaşoğlu, son yarıyılda KKKA hastalığında görülen çoğalış sebebiyle yaz aylarında çok rakamda insanın kene hakimiyeti için ilaçlama yöntemine müracaat ettiğini söyledi.

Kene fobisi ile ilaçlama yaptırılmasının yanlış olduğunu ifade eden Ulaşoğlu, yalnızca kene etkinliği bulunan civarlarda ilaçlama yapılması gerektiğini kaydoldu.

Kene çabasında insektisid böcek ilacı uygulanmasının ardından 24 ila 48 saat arasında değişen bahçeye tekerrür giriş müddetine uyulmasının büyük ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Ulaşoğlu, ”Kullanılan insektisidlerin etkin maddesi permethrin, deltamethrin, carbaryl ve cyfluthrin olabilir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=97616&cat=220&dt=2008/09/16

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.