Kekikten yüzde yüz etkili sinek ilacı
Üstelik insana hasarı yok, kimyevi ilaçların yerini alabilir! AKDENİZ Üniversitesi Fen Fakültesi’nde takribî 10 yıldır böcekler üzerine araştırmalar yapan Biyoloji Kısmı Öğretim Abonesi Yrd. Doç. Dr. …
Üstelik insana hasarı yok, kimyevi ilaçların yerini alabilir!
AKDENİZ Üniversitesi Fen Fakültesi’nde takribî 10 yıldır böcekler üzerine araştırmalar yapan Biyoloji Kısmı Öğretim Abonesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çetin, böcekle organik çaba için Toros Dağları’nda çoğu endemik 30’a yakın nebatı araştırdığını söyledi.
Elde edilen belirtileri “Oldukça ümit verici’’ diye nitelendiren Çetin, kekiğin sinekler üzerinde öldürücü ve kovucu tesiri olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Mukavemeti güçlü sinekler üzerinde yapılan araştırmalarda da yüzde 100’e yakın galibiyet gözlemlediklerini anlatan Çetin, “Tıp fakültesinden öğretim azalarıyla insanlar üzerindeki tesirini inceledikten sonra tescilini alıp, böceklerle nebatsal çaba yapmayı kastediyoruz’’ dedi. Çetin, kekiğin sinekler üzerindeki öldürücü tesirini şöyle anlattı:
YÜZDE 80 VEFAT
“Yaptığımız deneylerde, kekikten elde edilen uçucu yağların sineklerin solunum sistemini etkilediği, bazı enzim sistemlerini durdurduğu ya da artırdığı ve bu biçimde solunum sistemindeki trakelerin kapanmasına neden olduğunu tespit ettik. Olfaktometre gibi Dünya Sağlık Teşkilatı’nün kabul ettiği aygıtlarla yaptığımız deneylerde, kekik kokusuna maruz kalan sineklerde yüzde 80 ve üstü vefat tespit ettik. Bazı deneylerde ise, mukavemeti az olan sineklerin yüzde 100’ü can verdi.’’
KİMYEVİ İLAÇLARIN YERİNİ ALABİLİR
NEBATLARDAN elde edilen mahsullerin kullanımının gelecek senelerde çoğalacağına değinen Çetin, kimyevi ilaçların yerini, tabiatta daha kolay ufalanabilen, hoş kokan mahsullerin alacağını söyledi.
Çetin, bu cins araştırmaların endemik cinslerin korunması açısından ehemmiyetli olduğunu belirterek, “Dünyada birtakım nebatlardan ilaçlar elde ediliyor. Türkiye, bu cins ilaçları genellikle yurtdışından ithal ediyor. Türkiye’den bir araya gelen nebatlar, ilaç olarak ülkemize satılıyor. Bu araştırmalara ağırlık verilip ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarmak gerekiyor’’ diye konuştu.
Takribî 10 yıldır sivrisinekler, karasinekler ve hamamböcekleriyle alakalı araştırmalar yaptıklarını belirten Çetin, araştırmaları sırasında Antalya kıyı şeridindeki falezlerde, minik deniz suyu birikintilerinde üreyen “Ochlerotatus’’ türü bir sivrisinek cinsi de tespit ettiklerini kaydoldu. Yetkililerin, falezlerdeki natürel hayata hasar vermemek için bu sivrisinek cinsiyle çabada zorlandığına dikkati sürükleyen Hüseyin Çetin, “Sineklerle çaba etmek isterken etrafa yaydığımız kimyevi ilaçlar, öbür canlılara hasar verebilir. Kekik gibi natürel çaba usulleri ise, bu cins gidişatlarda rahatlıkla kullanılabilir’’ diye konuştu.
Soner ÖZCAN / ANTALYA AHT
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/659049-kekikten-yuzde-yuz-tesirli-sinek-ilaci